Kiowe napokon lete!

 

Devet mjeseci nakon što je prva pošiljka helikoptera OH-58D dotaknula tlo 93. ZB u Zemuniku, prva letjelica jučer se napokon vinula u zrak. Iako su se nedugo nakon polijetanja na određenim forumima pojavile vijesti o letu Kiowa Warriora oko Zadra, danas je iz baze u Zemuniku došla i službena potvrda tako viđenih novina:

“U Eskadrili helikoptera 93. zrakoplovne baze Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane (HRZ i PZO) u vojarni ‘Pukovnik Mirko Vukušić’ u Zemuniku prvi helikopteri OH-58D Kiowa Warrior izveli su u utorak 11. travnja 2017. prve probne letove. Riječ je o završnim pripremnim radnjama prije početka letačke obuke na 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.”

Neslužbeno se saznaje da letačka obuka pilota počinje odmah nakon Praznika rada, a do tada se već neko vrijeme provodi obuka zrakoplovnih tehničara. Pukovnik Marin Žunić, glavni inženjer tehnike 93. zrakoplovne baze, kaže da zrakoplovni tehničari ulaze u završnu fazu predviđene obuke.

„Teorijska nastava je pri samom kraju, a provode je stručni timovi američke agencije. Još nam preostaje obuka na motorima, osposobljavanje za stručne nadzore i sustave naoružanja, nakon čega u potpunosti imamo zrakoplovno-tehnički kadar osposobljen za održavanje helikoptera OH-58D Kiowa Warrior“,

naglasio je pukovnik Žunić.

Do početka letačke obuke probna testiranja bit će obavljena na svih 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior“. Zapovjednik Eskadrile helikoptera pukovnik Krešimir Ražov kaže da se probni letovi provode uz stručno vodstvo američkih instruktora letenja i zrakoplovno-tehničkog osoblja.

„Eskadrila helikoptera je spremna za početak letačke obuke, a probni letovi zadnja su stepenica prije službenog početka obuke. Probni letovi uključuju probe svih sustava na zemlji i zraku, kao i auto-rotacije, a u posadi uvijek leti po jedan hrvatski pilot. Pred nama je veliki izazov jer razvijamo nove sposobnosti ne samo HRZ-a i PZO-a nego i Oružanih snaga RH“,

istaknuo je pukovnik Ražov.

S obzirom na kašnjenje početka obuke pilota, koje je nastalo zbog problema koje je imala američka strana prilikom pronalaska instruktora, upitno je hoće li se Kiowe pojaviti na vježbi u srpnju ove godine, kako je u početku bilo i planirano. Letačka obuka trebala bi trajati ukupno 32 tjedna (26+6), a u prvom navratu trebalo bi za let na OH-58D osposobiti 8 hrvatskih pilota, koji će potom sami dalje obučavati svoje kolege iz HRZ-a.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.