Hrvatsko-francusko partnerstvo na području obrane

 

Nakon što je Vlada RH na svojoj prošlotjednoj sjednici usvojila Prijedlog zaključka o prihvaćanju “Hrvatsko-francuskog strateškog partnerstva – Političke deklaracije“, te nakon što su premijer RH Andrej Plenković i predsjednik Francuske Emmanuel Macron svečano potpisali taj dokument, on je napokon i javno objavljen. Riječ je o omanjem dokumentu od svega 10 stranica, u kojem se kroz 6 točaka navodi na kojim poljima će se ojačati hrvatsko-francuska suradnja kako bi dosegla obnovljenu stratešku razinu.

Kako smo već pisali, polja suradnje su sljedeće: (1) jačanje bilateralnog i europskog političkog partnerstva, (2) zajedničko djelovanje za stabilnost i prosperitet u jugoistočnoj Europi,  (3) suradnja u obrambenim pitanja, (4) jačanje gospodarskih odnosa, (5) daljnje povećanje suradnje u obrazovanju i kulturne, znanstvene i akademske razmjene, te (6) administrativna suradnja.

U prvoj točki „Jačanje bilateralnog i europskog političkgo partnerstva“ podtočki 1.1. „Intenziviranje dijaloga na političkoj i stručnoj razini i zajednička izgradnja Europe“ navodi se da će obje zemlje bilateralno surađivati u europskim okvirima, a među ostalim i na:

  • nadogradnji europskih obrambenih mehanizama kroz razvoj konkretnih projekata, bilateralno ili u europskom okviru, što će također biti od koristi za transatlantsko partnerstvo;
  • obrambenoj suradnji, posebice kroz razvoj interoperabilnosti putem zajedničke obuke, vježbi i razmjene iskustava kako u Hrvatskoj tako i u Francuskoj;
  • sigurnosti (kibernetička sigurnost, unutarnja sigurnost, borba protiv kibernetičkog kriminala i hibridnih prijetnji, organiziranog kriminala, terorizma) te civilnoj zaštiti;
  • upravljanju migracijama, uključujućii postizanje prave ravnoteže izmedu prava i obveza, kao i priznavanje da nezakonite migracije predstavljaju sigurnosnu prijetnju za obje zemlje.

U drugoj točki “Zajedničko djelovanje za stabilnost i prosperitet u jugoistočnoj Europi”, što se prvenstveno odnosi na regiju, odnosno tzv. Zapadni Balkan, podtočka 2.2. “Suradnja u sigurnosnim pitanjima i zajednički konkretni projekti” navodi se kako će “Hrvatska i Francuska olakšati regionalnu razmjenu i provoditi operativne aktivnosti i aktivnosti obuke o sigurnosnim pitanjima, posebice na područjima borbe protiv terorizma, nezakonitih migracija, organiziranog kriminala, trgovine ljudima, krijumčarenja droge, kao i kontrole malog oružja i lakog naoružanja”.

Treća točka, “Suradnja u obrambenim pitanjima”, ima 4 podtočke: (3.1.) Suradnja u okviru Europskog fonda za obranu, (3.2.) Veće sudjelovanje hrvatskih tvrtki u daljnjim aktivnostima u vezi s ugovorom o kupnju Rafalea, (3.3.) Vojna suradnja, te (3.4.) stipendije. “Hrvatska nabava Rafalea značajno će osnažiti strateško partnerstvo izmedu obiju zemalja i dopriniieti razvoju jače ambicioznije europske obrane, koo i jačanju Atlantskog saveza, koji je temeli kolektivne europske obrane. Ova nova dimenzijo stratešog partnerstva između dviju zemalja otvara put dubljoj bilateralnoj vojnoj/obrambenoj suradnji”, stoji u opisu potrebe jače suradnje u obrani.

Podtočka 3.1. “Suradnja u okviru Europskog fonda za obranu” (European Defence Fund – EDF) odnosi se na bilateralni okvir između Hrvatske i Francuske za zajedničko promicanje suradnje u EDF-u. “Cilj je tog okvira podržati sudjelovanje hrvatskih i francuskih tvrtki u industrijskim konzorcijima koji se financiraju iz proračuna EU-a, kako bi se promicala zajednička upotreba tehnologija i primjena najrazvijenijih obrambenih sposobnosti za dobrobit oružanih snaga obiju zemalja i država članica EU-a. Zahvaljujući Europskom fondu za obranu ovaj će sporazum potaknuti prekograničnu suradnju izmedu hrvatskih i francuskih pravnih osoba, posebice malih i srednjih poduzeća, srednje velikih poduzeća i sveučilišta”, piše u dokumentu kojim se definira strateško partnerstvo između Hrvatske i Francuske. Također se navodi da su ove dvije zemlje “spremne podijeliti svoju stručnost u razvoju i prijavi na projekte u okviru poziva EDF-a za podnošenje prijedloga projekata kada su od interesa za drugu zemlju.” Ne treba zaboraviti da je na nedavno održanom vojnom sajmu Milipol Hrvatski klaster konkurentnosti obrambenih industrija potpisao ugovor o suradnji s francuskim klasterom EDEN (European Defense Economic Network) upravo zbog suradnje na programima Europskog obrambenog fonda.

Podtočka 3.2. kojom se definira veće sudjelovanje hrvatskih tvrtki u daljnjim aktivnostima u vezi s ugovorom o kupnji Rafalea vrlo je kratka, te kaže tek:

“Kako bi se hrvatske tvrtke bolje udružile u strateški projekt kupnje višenamjenskih borbenih aviona, Francuska je spremna povećati razvoj aktivnosti daljnje aeronautičke podrške (FOS) visoke dodane vrijednosti na industrijskoj razini u Hrvatskoj u vezi s avionima Rafale. Cilj je ojačati stratešku autonomiju Hrvatske u ovom sektoru, omogućujući joj pristup potrebnim sredstvima”.

No koje bi to hrvatske tvrtke uopće mogle biti uključene u poslove vezane s kupovinom Rafalea u Vladi baš i ne znaju, no čini se da tu ne računaju na ZTC, smatrajući kako ga je pregazilo vrijeme.

Podtočka 3.3. Vojna suradnja govori o spremnosti obje zemlje da prodube bilateralnu vojnu suradnju na 5 specifičnih područja: (1) poticati i promovirati razmjenu izmedu naših vojnih obavještajnih službi, vojno obavještajne tečajeve i obuku u Hrvatskoj i Francuskoj, (2) poticati međusobno sudjelovanje u bilateralnim i multilateralnim vojnim vježbama, posebno vježbama obuke za združenu zračnu taktičku kontrolu, (3) razvijati akademske veze, razmjenu i obuku između vojnih akademija dviju zemalja, (4) specijalne snage: istražiti načine daljnjeg razvoja suradnje, te (5) poticati i razvijati suradnju na području logistike i održavanja.

Posljednja podtočka 3.4. Stipendije definira i vrlo konkretna postupanja za jačanje ovog aspekta obrambene suradnje. Naime,

“Počevši od 2022. uspostavit će se poseban program stipendiranja za 5 do 6 studenata naprednih studija aeronautike, elektrotehnike i računarstva, studija inženjerstva na vrhunskim francuskim Školama aeronautičkog inženjerstva, kao što su École Polytechnique, École Centrale Supelec, ISAE-SUPAERO (Institut Superieur de l’Aeronautique et de l’Espoce) ili ENSTA (École Nationale Superieure de Techniques Avancees)”.

Načelno, većina ovih polja suradnje već su se spominjala i u ranijim sporazumima o obrambenoj suradnji – primjerice u onome iz 2013. kojeg je potpisao tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović sa svojim francuskim kolegom Jean-Yvesom Le Drianom. No nakon potpisa se zapravo malo toga realiziralo, pa tek preostaje vidjeti hoće li novi dokument o strateškom partnerstvu tu ipak barem malo pogurati takvu suradnju za koju je nedvojbeno da bi mogla koristiti prije svega Hrvatskoj i njenim Oružanim snagama.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.