Potpisan ugovor za višenamjenski borbeni avion!

 

Točno u podne hrvatski premijer Andrej Plenković i francuski predsjednik Emmanuel Macron potpisali su novo strateško partnerstvo između Hrvatske i Francuske. Točno u 12:02 sati ministar obrane RH Mario Banožić i francuska ministrica obrane Florence Parly potpisali su tehnički ugovor o kupovini 12 polovnih višenamjenskih borbenih aviona Rafale.

Banožić je potom potpisao i 3 dodatna ugovora s predstavnicima francuskih kompanija Dassault, MBDA i Safran o obuci, simulatoru i naoružanju budućih hrvatskih borbenih aviona. U ime Dassaulta ugovor je potpisao direktor Dassault Aviationa Eric Trappier, u ime MBDA izvršni direktor MBDA France Group Eric Beranger, a u ime Safrana – izvršni potpredsjednik Safran Electronics&Defense, voditelj Odjela za obranu, Frederic Mazzanti.

Uslijedila je potom konferencija za medije, na kojoj su premijer Plenković i predsjednik Macron dali kratke izjave i odgovarali na pitanja hrvatskih i francuskih novinara. Premijer Plenković je rekao da je upravo potpisano strateško partnerstvo kojim se unapređuju odnosi u 6 područja, što je sveobuhvatan okvir za jačanje odnosa između Hrvatske i Francuske:

“Mi smo u 2020. godini imali milijardu eura razmjene, do sada – u ovoj godini – smo na 782 milijuna eura razmjene – u godini kada se oporavljamo od ove COVID-krize, a Francuska je zasigurno jedan od značajnijih ulagača u Republiku Hrvatsku u proteklim godinama.”

Također je naglasio da je Hrvatskoj bitna francuska podrška za euro-zonu i Schengen:

“Posebno se veselimo predstojećem francuskom predsjedanju Vijećem EU gdje smo detaljno čuli ambicije i planove francuskog predsjednika Macrona. Puno je zajedničkih tema. Hrvatska Vlada je proeuropski orijentirana, štitimo naše nacionalne interese, ali isto tako na najmudriji mogući način koristimo sve ono što nam članstvo u EU donosi i stoga nam je i kroz strateško partnerstvo – ali iznad svega i kroz razgovore  i političku privrženost podršci Hrvatske – bitna jasna i čvrsta podrška Francuske i na putu u schengenski prostor i na putu u euro-područje. To su dvije dublje integracije koje želimo realizirati tijekom mandata ove vlade i suglasni smo da se i schengenski prostor treba reformirati – i u tom kontekstu ćemo zajednički u partnerstvu s Francuskom raditi da i Hrvatska kao buduća članica Schengena da tome svoj značajan doprinos.

Potpisivanje ugovora o nabavi višenamjenskih borbenih aviona Rafalea predstavlja  poseban element, poseban značaj ovog današnjeg posjeta i uopće nove faze odnosa. Na taj način snažimo  sposobnosti Hrvatske vojske i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, dobivamo najmodernije zrakoplove, zrakoplove koji će sigurno utjecati i na vanjskopolitički, sigurnosni i obrambeni  karakter Hrvatske da na taj način štiti svoj teritorij, dakle i svoje kopno, i svoje more i zrak, ali prije svega dobija sposobnost  i da brine o doprinosu  i jačanju i u okviru našega savezništva u Sjevernoatlantskom savezu, na razini EU, i drugih međunarodnih misija,” 

rekao je Plenković, napomenuvši da očekuje da ovaj ugovor potakne i značajniju suradnju između naših obrambenih industrija.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron je rekao da je sretan što je danas u Zagrebu, u Hrvatskoj s kojom Francuska ima brojne zajedničke vrijednosti i interese. “Solidaran sam s hrvatskim narodom koji je pogođen potresima“, rekao je Macron, dodavši:

“Ove naše razmjene, kao i ovi akti koje ćemo potpisati, pokazuju da postoji velika sinergija u pogledu Europe. (…) Također postoji sinergija u odnosu na klimu, u odnosu na digitalizaciju, i strateške sinergije. Upravo u vezi s tim želim reći da će nam upravo ta pitanja migracija, digitalizacije, itd., pomoći u daljnjim odnosima.”

Macron je uvjeren da postoji hrvatska volja da se nastavi putem prema Schengenu i euro-zoni, te je napomenuo kako je s Plenkovićem razgovarao i o regiji, ali i o međunarodnoj situaciji. “Strateško partnerstvo je konkretizacija naše zajedničke vizije, naše volje da se zajednički uhvatimo u koštac s velikim pitanjima u međunarodnim odnosima“, rekao je Macron. Govoreći o Rafale-ima, Macron je naglasio da taj ugovor koji je potpisan”pokazuje da želimo djelovati zajedno. Radi se ovdje o jednom suverenom izboru RH. Ugovor je, dakle, jutros potpisan i ima povijesni značaj. Bit će to ‘cement’ jedne duge suradnje, strateška sinergija naše dvije zemlje. Za Europsku uniju to je prvi važan korak u smjeru europske obrane i on jamči našu zajedničku sigurnost. Zahvalni smo na vašem izboru“.

Na pitanje kako će kupovina aviona promijeniti geostrateški značaj Hrvatske, Plenković je odgovorio da je to doslovno “game changer”:

“Dobit ćemo sposobnost kakvu nikad dosad nismo imali, imat ćemo avione kakve od juga Njemačke pa do Grčke nema nitko drugi na ovom prostoru. Možemo biti izvoznici sigurnosti i važan čimbenik na jugoistoku Europe i participirati u brojnim budućim misijama gdje međunarodna zajednica može davati doprinos globalnoj sigurnosti. Ponosan sam da će HV dobiti ovakve avione u našem drugom mandatu i vjerujem da je ovo partnerstvo s Francuskom novi iskorak u kojem ćemo imati koristi i u gospodarskom pogledu”.

No prije nego je u Banskim dvorima započela svečanost potpisivanja novih bilateralnih dokumenata, francuski predsjednik Macron otišao je na Pantovčak, gdje se susreo s hrvatskim predsjednikom Zoranom Milanovićem, te hrvatskim pilotima koji već lete ili tek budu letjeli na nadzvučnim avionima. Na Pantovčaku su Macrona dočekali i najbliži Milanovićevi suradnici, te načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj i zapovjednik HRZ, brigadni general Michael Križanec, zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, kao i predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović. Nakon kratkog protokolarnog susreta, Milanović i Macron izašli su pred novinare.

“Razgovarali smo, prije svega, o nabavci zrakoplova, to je velika stvar za Hrvatsku, i strateški i financijski, ali i o zbivanjima u regiji, zbivanjima u svijetu, Ukrajini, Rusiji… To su sve stvari koje Francuska, kao trenutno i očito zadugo jedina nuklearna sila u Europskoj uniji, stalna članica Vijeća sigurnosti, gleda na jedan način koji je malo širi od našega. Razgovore ocjenjujem odličnima, iza ovoga će slijediti strateška suradnja temeljem sporazuma, odnosno deklaracije koja će biti potpisana u Vladi, i radujem se svemu ovome. Ovo je za Hrvatsku u nekim stvarima jedan mali novi početak. Naravno, ostajemo euroatlantska zemlja,  naša vojna suradnja sa Sjedinjenim Američkim Državama je bila i bit će, ali ovo je u stvari jedna ozbiljna promjena kojoj se radujemo,”

rekao je hrvatski predsjednik Zoran Milanović. Zahvaljujući na srdačnom dočeku i na razgovoru, predsjednik Macron je istaknuo kako će današnji službeni posjet i potpisivanje partnerstva unaprijediti i suradnju u obrani:

“Naše dvije zemlje nastavit će raditi na različitim temama sigurnosti, migracija, istraživanja – sve su to teme koje pokazuju europski put Hrvatske u Schengen i eurointegracije. To su isto tako i zajednički projekti, koji će biti i projekti francuskog predsjedanja Vijećem EU. O tome smo razgovarali. (…) ova bilateralna suradnja, koju ćemo osnažiti, izuzetno važna za temu koja je pred nama – a to je tema zapadnog Balkana, pitanje mira, strateško pitanje za EU. Znam da je vama stalo do toga, da će vaše veze sa zapadnim Balkanom nam pomoći u tome. Ovaj posjet je sigurno novo poglavlje naših bilateralnih odnosa na području kulture , gospodarstva, obrane, puno toga je još pred nama. Zahvaljujem na razgovoru i na svemu onome što je još pred nama.”

Francuski predsjednik popodne je iz Zagreba otišao prema Rimu i Vatikanu.

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.