MILIPOL 2021 – velika očekivanja hrvatskih tvrtki

 

Jučer je u Parizu počeo međunarodni sajam vojnog i policijskog naoružanja – MILIPOL Paris 2021. Kao i do sada, organizator sajma je francusko Ministarstvo unutarnjih poslova u suradnji s nekoliko državnih institucija koje djeluju na području zaštite i sigurnosti. Do petka, 22. listopada, na MILIPOL-u izlaže gotovo 1.000 izlagača (što je tek neznatno manje u odnosu na isti sajam 2019. godine, kada je bilo 1.089 izlagača), a organizatori očekuju oko 30.000 posjetitelja. Pandemijski uvjeti nisu doveli do manjka posjetitelja – štoviše, opći je dojam da je posjetitelja primjetno više nego 2 godine ranije, što je vjerojatno posljedice toga da su se ljudi uželjeli događaja i susreta „uživo“. Organizatori MILIPOL-a pritom su propisali sada već uobičajene mjere – obavezno nošenje zaštitnih maski i ulazak isključivo uz COVID-potvrde. Svečanost otvorenja ovogodišnjeg 22. po redu MILIPOL-a uveličala je i dodjela nagrada za inovacije na području cyber-sigurnosti, upravljanja krizama, drone i anti-drone te robotičkim rješenjima, te u kategoriji „osiguranje velikih događanja“.

Kao i proteklih godina, i na ovogodišnjem MILIPOL-u sudjeluju proizvođači obrambene industrije iz Hrvatske. Na zajedničkom štandu pod okriljem Hrvatske gospodarske komore nastupaju HS Produkt, Šestan-Busch, Agencija Alan i P-MTČ, te Hrvatski klaster konkurentnosti obrambenih industrija. Njihovo sudjelovanje na MILIPOL-u organizacijski i financijski omogućila je HGK, dok je tvrtka Odjeća – iako na istom izlagačkom mjestu – svoj nastup financirala EU-sredstvima. Agencija Alan u Parizu predstavlja proizvode tvrtki Jelen, Galeb i KAP-KO, dok Klaster konkurentnosti obrambene industrije predstavlja proizvode tvrtki Galko, Orqa, DOK-ING, RIZ PE, Audio-Video Trend, Utilis, CONSTRUO-MAT i Čateks. Predsjednik Klastera, Goran Basarac, objašnjava da su to sve tvrtke koje su povukle određena EU-sredstva za razvoj i prezentaciju novih proizvoda, te je zato bilo i logično da imaju objedinjeni nastup unutar Klastera. Proteklih mjeseca, Hrvatski klaster konkurentnosti obrambenih industrija sklopio je nekoliko sporazuma o međunarodnim suradnjama, a taj će se trend nastaviti i na ovogodišnjem MILIPOL-u.

„Što se Klastera tiče, očekuje se potpisivanje ugovora o suradnji s francuskim klasterom EDEN (European Defense Economic Network), s kojim bi se potom nastavila suradnja i na programima Europskog obrambenog fonda, a vezana uz hrvatsku nabavu višenamjenskog borbenog aviona“,

najavljuje Basarac.

Hrvatski izlagači na MILIPOL-u privukli su pažnju svojih starih klijenata, ali je primjetan i interes novih potencijalnih kupaca. Naravno, kao i obično, najveći je interes za dvije najveće tvrtke – HS Produkt i Šestan-Busch, no ni ostali navodno nisu nezadovoljni. Tim više što su, unatoč pandemiji koronavirusa, gotovo sve tvrtke imale rast prihoda, neke čak i značajan, a ove godine očekuju još i bolje poslovne rezultate. Tako i hrvatski obrambeni proizvođači slijede europske i svjetske trendove – sigurnosni je sektor u korona-krizi bio ipak nešto manje pogođen, pa su i očekivanja od oživljavanja ovog gospodarskog sektora realna i velika.

 

 

* Ovaj tekst je objavljen u sklopu projekta poticanja kvalitetnog novinarstva Agencije za elektroničke medije

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.