Hrvati u Parizu – mimohod, ali i brojni sastanci

 

Konjaništvo francuske Republikanske garde (Garde républicaine), posebnoga dijela francuske Nacionalne žandarmerije

Jučer su po prvi puta pripadnici OS RH sudjelovali u tradicionalnom francuskom vojnom mimohodu koji se u Parizu održava povodom francuskoga Dana državnosti (praznika koji u Francuskoj zovu i La Fête Nationale). Rijetka je to čast, koju Hrvatska, osim dobrim odnosima s Francuskom Republikom, može zahvaliti i činjenici da je dobar dio naše države od 1809. do 1813. bio u sastavu napoleonovih Ilirskih provincija. Upravo je to bio i razlog koji je Republika Hrvatska navela 2004. godine, kada je postala promatračem u Organisation internationale de la Francophonie (OIF), organizaciji država u kojima je francuski materinji jezik, u kojima se mnogi tim jezikom služe, ili u kojima jednostavno postoji primjetna sklonost francuskoj kulturi. Spomenuti se mimohod održava neprekidno od 1880. godine, a njime se obilježava 14. srpnja 1790. – Fête de la Fédération, dan proslave uspostave kratkotrajne francuske ustavne monarhije – a ne 14. srpnja 1789. godine i napad francuskog naroda na tamnicu Bastille (akt kojim je 1789. započela Francuska revolucija).

Svečano u mimohodu

Hrvatski postroj na jučerašnjem tradicionalnom vojnom mimohodu u Parizu

Hrvatski su predstavnici u mimohodu bili organizirani u jedan ešalon od 75 ljudi – 71 pripadnika Počasno-zaštitne bojne, 2 pripadnika Hrvatske kopnene vojske, te po jednog pripadnika Hrvatske ratne mornarice i Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane. Kad se pogleda udio pripadnika ponešto zasebne Počasno-zaštitne bojne – koja bi lako mogla biti i jedina postrojba OS RH iole upoznata s postupanjem na priredbama ovakvoga tipa – ne čudi i navodna pažnja koju su izazvali fizički atributi njenih odabranih pripadnika. Iskreno rečeno, to za naciju iz koje se zbog iste te tjelesne visine u više država učestalo novačilo pripadnike gardijskih postrojbi i nije neko posebno čudo. Svi su oni posljednjih desetak dana proveli u pripremama za pariški mimohod, u vojnome kampu Satory te na poligonu Nexter u blizini Versaillesa, da bi na samoj priredbi u nedjeljno jutro nastupili u hrvatskim borbenim odorama s digitalnim uzorkom, te naoružani hrvatskim jurišnim puškama VHS-K.

Brojni gosti i saveznici u mimohodu avenijom Champs-Élysées

Na mimohodu po aveniji Champs-Élysées, između Slavoluka pobjede i Trga Concorde (ruti koja se prakticira od 1918. godine), uz pripadnike Oružanih snaga Francuske, kao zemlje domaćina, sudjelovale su Oružane snage Republike Hrvatske, te Malija i niza afričkih država angažiranih u misiji UN u toj zemlji (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali – MINUSMA). Osim toga, tu su bili i kombinirani ešaloni francusko-njemačke brigade, inače sastavnoga dijela Eurocorpsa, čije je prisustvo bilo potaknuto obilježavanjem 50. obljetnice potpisivanja Elizejskog sporazuma, sklopljenog od Charlesa de Gaullea i njemačkog kancelara Konrada Adenauera 22. siječnja 1963. godine. Od prisutnih političara posebno su bili istaknuti gosti francuskog predsjednika Francois Hollandea – glavni tajnik UN-a Ban Ki Moon, hrvatski predsjednik Ivo Josipović, predsjednik Malija Dioncounda Traore, te Abdou Diouf, bivši predsjednik Senegala te od 2003. i glavni tajnik već spomenute organizacije La Francophonie.

Potpisan sporazum o obrambenoj suradnji

Hrvatska obrambena delegacija tijekom razgovora u Parizu, 14. srpnja

Hrvatsku delegaciju su, uz predsjednika Josipovića, sačinjavali i ministar obrane RH Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera OS RH Drago Lovrić, te Zoran Drča, pomoćnik ministra obrane zadužen za obrambenu politiku. Predsjednik Josipović posjet  je iskoristio za protokolarno otvaranje Esplanade Ruđera Boškovića – središnjeg parkovnog prostora na Bulevaru Richarda Lenoira u 11. arondismanu – kao i razgovore s glavnim tajnikom UN-a Ban Ki-Moonom, domaćinom Hollandeom, te francuskim premijerom Jean-Marcom Ayraultom – nakon čega je nazočio i vojnome mimohodu, pa put pod noge, natrag u RH i direktno na otvaranje 59. Splitskog ljeta. No ni vojni dio izaslanstva nije bio dokon.

Ministri obrana Jean-Yves Le Drian i Ante Kotromanović (u pozadini hrvatski vojni izaslanik Buj)

Ministar obrane Kotromanović je u nedjelju, osim mimohoda, odradio i sastanak sa svojim kolegom u francuskoj Vladi, francuskim ministrom obrane Jean-Yvesom Le Drianom. Tom su prilikom dvojica ministara potpisali i “Ugovor između vlada Francuske Republike i Republike Hrvatske o suradnji u području obrane”. Osim o Zajedničkoj sigurnosnoj i obrambenoj politici, pričalo se tu navodno i o inicijativi “pooling and sharing” kao modelu razvoja EU obrambenih sposobnosti, te zajedničkim sigurnosnim interesima RH i Francuske u Afganistanu, jugoistočnoj  Europi, na Mediteranu, te na Bliskome Istoku. Ministar Kotromanović je na kraju susreta zahvalio francuskoj strani na ukazanoj časti i sudjelovanju pripadnika OS RH na vojnome mimohodu u Parizu.

Spomenimo još i da su bilateralni vojni odnosi Francuske i Hrvatske posebno  jaki na polju suradnje dviju nacionalnih ratnih mornarica, ali i po pitanjima vojne izobrazbe. Osim toga, obje zemlje u svojim veleposlanstvima održavaju i vojne izaslanike, gdje je hrvatski vojni izaslanik u Francuskoj, kapetan fregate François Buj, bio i u pratnji hrvatske delegacije.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.