Macron u Hrvatskoj – borbeni avioni i EU teme

 

Kako se danas saznaje iz francuskih medija, 24. i 25. studenoga ove godine bi Hrvatsku i Zagreb trebao službeno posjetiti Emmanuel Macron, francuski predsjednik. Ovaj posjet po njima je “prvi službeni posjet nekog francuskog predsjednika Hrvatskoj od stjecanja nezavisnosti zemlje 1991. godine”, iako možemo zamijetiti da je François Mitterrand u lipnju 1992. godine prošao ovim krajem na putu za Sarajevo, dok je predsjednik Jacques Chirac u Zagrebu bio 2000. godine, ali multilateralno, u okviru dolaska na tadašnji Zagrebački summit Europske unije.

Kako bilo da bilo, predstojeći dolazak predsjednika Macrona bit će ujedno i prilika da se učvrsti sve češće spominjano strateško partnerstvo Hrvatske i Francuske, potpisivanjem širokog sporazuma o bilateralnoj suradnji na čitavome nizu područja. Uz to, moglo bi tih dana doći i do sklapanja ugovora o kupoprodaji francuskih borbenih aviona Dassault Rafale Hrvatskoj. Riječ je tu o poslu koji hrvatsku javnost okupira već duže, da bi se krajem svibnja ove godine Vlada Republike Hrvatske odlučila baš za francuske letjelice u drugom pokušaju provedbe ove masivne obrambene kupoprodaje. No, dok su u slučaju Grčke oba ministra obrane samo svjedočila potpisivanju sporazuma Grčke s predstavnicima proizvođača zrakoplova, u slučaju Hrvatske tu se u više navrata naglašavao “Government-to-Government” aspekt ovoga posla – pa će biti izrazito zanimljivo vidjeti da li baš predsjednik Macron tu stvarno dolazi sklopiti ovaj posao u ime Francuske.

Iako se još sredinom listopada 2018. godine moglo čuti da je premijer Plenković pozvao francuskoga predsjednika u službenu posjetu Zagrebu, do toga do danas nije došlo. Već tada je bila zabilježena izjava predsjednika Macrona: “Europu se gradi ne samo u Bruxellesu, već i u svim glavnim gradovima država članica EU, i to je razlog zašto ću prihvatiti Vaš poziv da posjetim Hrvatsku iduće godine. Takvog službenog posjeta nije bilo 18 godina, što ja smatram određenom aberacijom“. No, kako izgleda dok su se mnoge stvari mijenjale, do danas je ostalo činjenicom da je Hrvatska, uz Mađarsku ostala među jedinim državama EU koje Emmanuel Macron nije posjetio od početka svog predsjedničkog mandata sredinom svibnja 2017. godine. Pri tome, dok će tijekom posjeta o kojem se u hrvatskoj javnosti nagađalo već ljetos, da bi ga onda načelno najavio i premijer Andrej Plenković krajem listopada ove godine, pitanje kupovine borbenih aviona biti relativno nova tema na dnevnome redu, sve ostalo će vjerojatno barem donekle ličiti na situaciju o kojoj je bilo riječi krajem 2018. godine – a tada se spominjalo i Macronovo odobravanje privrženosti premijera Plenkovića Francuskoj, u kojoj je i diplomatski djelovao od 2005. do 2010. godine. I danas, baš kao i 2018. godine, teme razgovora doticat će se vjerojatno i željenog članstva Republike Hrvatske u schengenskom sustavu te eurozoni, kao i pitanja odnosa EU prema prostoru Zapadnog Balkana.

Kako se saznaje, ovaj posjet predstavljen je kao dio svojevrsne europske mini-turneje, budući da državni poglavar Francuske nakon Zagreba još odlazi i u Rim te Vatikan, gdje bi trebao imati susret i s papom Franjom. Od boravka u Italiji očekuje se i potpisivanje sporazum za promicanje usklađivanja francuskih i talijanskih stajališta i koordinaciju dviju zemalja na području europske i vanjske politike, gospodarstva, sigurnosti i obrane, migracija, obrazovanja te prekogranične suradnje. Svim ovim Francuska navodno nastoji ojačati odnose pred nadolazeće francusko predsjedanje Vijećem EU, koje započinje 1. siječnja 2022. godine i traje do 30 lipnja 2022. godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.