Hrvatsko-francuska suradnja u JTAC-obuci

 

Prošloga tjedna od 19. do 23. travnja na poligonu Crvena zemlja (po novome „Josip Markić“) kod Knina provedena je obuka kontrolora bliske zračne potpore i prednjih topničkih motritelja. Obuci su – osim pripadnika Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske – sudjelovali i pripadnici francuskih Oružanih snaga, dok je zračnu potporu osiguralo Hrvatsko ratno zrakoplovstvo u vidu zrakoplova Pilatus PC-9M i helikoptera OH-58D Kiowa Warrior. Kako je još prošloga tjedna objavilo Veleposlanstvo Republike Francuske u Hrvatskoj, obuci je s francuske strane pristupio 1 časnik i 5 dočasnika iz sastava 68. RAA (68e Regiment d’artillerie d’Afrique), kao uvodu u vježbu “Adriatic Strike” koja će se održati u Sloveniji u razdoblju od 12. do 22. svibnja.

Scenarij obuke na Crvenoj zemlji simulirao je provedbu operacija visokog intenziteta s naglaskom na integraciju topničke potpore i bliske zračne potpore zrakoplova kako bi se ostvarila namjera zapovjednika. Ovakve bilateralne aktivnosti izvrsna su prilika za testiranje interoperabilnosti, kako opreme tako i taktika, tehnika i procedura zemalja sudionica, a s obzirom da je sva komunikacija bila na engleskom jeziku ovakva obuka ujedno predstavlja i izvrsnu pripremu za operacije u međunarodnom okruženju.

Kontrolori bliske zračne potpore i prednji motritelji, koji su bili primarna obučna skupina, tijekom obuke navodili su zrakoplove koji pružaju blisku zračnu potporu vozila Patria stacionarno i u pokretu. To je predstavljalo dodatni izazov jer rad s vozila limitira situacijsku svjesnost i uporabu kompasa, GPS uređaja te radio uređaja, objavile su Oružane snage RH.

Paralelno s obukom kontrolora bliske zračne potpore i prednjih motritelja, obučavane su i posade zrakoplova i helikoptera HRZ-a u poslovima pružanja bliske zračne potpore uz integraciju zemaljskih vatri.

Obuku je 19. travnja 2021. neformalno posjetila i brigadirka Florance Skrlj – vojna izaslanica Republike Francuske u Hrvatskoj, te je tijekom posjeta izrazila potporu suradnji hrvatskih i francuskih JTAC-a. Radi se o vrlo obećavajućoj suradnji, objavilo je francusko Veleposlanstvo u Hrvatskoj, koju nije bilo lako organizirati zbog postojećih epidemioloških mjera.

 

*Photo: Veleposlanstvo Republike Francuske u Hrvatskoj

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.