Francuski veleposlanik: razvijamo istinsko strateško partnerstvo

 

Prije točno tjedan dana hrvatska je Vlada donijela odluku o kupovini 12 francuskih borbenih aviona Rafale za HRZ. Od tada se nije baš previše čulo o toj nabavi, a jučer je u emisiji Hrvatskog radija „Viza“ govorio veleposlanik Francuske Gaël Veyssiere. On je naglasio kako je ta odluka jako dobra za nastavak izgradnje dobrih odnosa između Francuske i Hrvatske, ali i za jačanje Europske unije:

„Doista, odluka koju je donijela hrvatska vlada da izabere Rafale za slijedeće borbene zrakoplove Republike Hrvatske je, smatram, iznimno dobar potez za obje naše zemlje. To je način da razvijemo istinsko strateško partnerstvo između naših zemalja. Kao što znate, imamo vrlo duge, pozitivne odnose. Ali sada možemo napraviti idući korak prema intenzivnoj suradnji. Izbor Rafalea je vrlo proeuropski izbor. To je francuski zrakoplov, to je europski zrakoplov. Svakako, također zato što je europski zrakoplov potpuno je kompatibilan s NATO-vim standardima. To je odluka koja će ojačati Hrvatsku, ojačati Europu. A zbog toga što će ojačati Europu također će ojačati NATO. Dakle, to je uspješna priča i mislim da je iznimno dobra za nas, naše dvije zemlje. Ali također za europski kontinent u cjelini“.

Na pitanje da pojasni neke moguće nedoumice o rokovima isporuke aviona, koji se – kako smo i sami spomenuli – razlikuju u izjavama francuske ministrice obrane Florence Parly i hrvatskog premijera Andreja Plenkovića, veleposlanik Veyssiere kaže:

„Dakle, ponajprije bih htio reći, prije ulaska u pojedinosti, da je to bio vrlo dug, vrlo temeljit, vrlo transparentan i vrlo kompetitivan proces. Tako da smo imali mogućnosti, kao i tri druge države, da pripremimo ponude i da objasnimo što predlažemo. Vodile su se duge rasprave u vrlo preciznom formatu. Dakle, sav taj posao odrađen je na vrlo transparentan način i sada prelazi u pregovaranje o Ugovoru između dviju država. Mi smo vrlo uvjereni da se radi o nekoliko tjedana ili mjeseci. U svakom slučaju, naš je cilj potpisati Ugovor puno prije kraja ove godine. To je važno zbog toga što ćemo, ako to uspijemo, a vrlo sam siguran da hoćemo, biti u poziciji – a to je rekla naša ministrica vojske, gospođa Parly – da možemo transferirati prvi zrakoplov Rafale Hrvatskoj. Što znači odlučiti da će prvi zrakoplov postati hrvatski u Francuskoj u 2023-oj. A kada ćemo imati dovoljno zrakoplova i imati dovoljno uvježbanih hrvatskih pilota i tehničara, tada je ideja da zrakoplovi, koji će tada biti hrvatski, dolete iz Francuske u Hrvatsku i počnu biti operativni u Hrvatskoj. I to će biti, ako sve bude išlo prema planu, u prvih šest mjeseci 2024. godine. Dakle, to je tajming. Isporuka prvih zrakoplova Hrvatskoj, ali u Francuskoj, u 2023-oj. I prvi francuski zrakoplovi, koji su tada hrvatski, u Hrvatskoj u 2024.“.

Razmimoilaženja su se mogla primijetiti i u izjavama o načinu te ratama otplate aviona:

„Što se tiče financijskih uvjeta, ideja je da, istodobno dok pregovaramo o Ugovoru, radimo na mogućnostima zajmova. Naravno, na Hrvatskoj je da odluči o načinu kako će to financirati. Mi smo napravili prijedloge u vrlo klasičnom, vrlo strogom okviru OECD-a, Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj. I o tome treba odlučiti istodobno s potpisivanjem Ugovora. Tako da ćemo raditi na svemu tome idućih tjedana. I ponavljam, s obzirom da je proces bio vrlo temeljit, vrlo iscrpan i vrlo kompetitivan, čvrsto sam uvjeren da se to može napraviti u idućih nekoliko tjedana ili mjeseci“.

Kada se govori o tzv. totalnom paketu, uključuje li on cjelokupno uvježbavanje, zrakoplove i sve ono što je potrebno da ti avioni budu operativni u Hrvatskoj?

„Svakako. To uključuje zrakoplove, naravno, uvježbavanje, ali također opremu, uključujući naoružanje, svakako, jer to su vojni zrakoplovi. Ali također, što je, mislim, važno za Hrvatsku, to je i trenažni simulator leta, koji će biti u Hrvatskoj, posebno posvećen Rafaleu. To će se organizirati u svrhu uvježbavanja budućih generacija hrvatskih pilota. Jer kako je rekao hrvatski premijer, to je odluka za idućih trideset do četrdeset godina, nešto što se planira dugoročno“.

Iako više nema tzv. offset poslova koji se vežu uz kupovinu vojne opreme, nabava borbenih aviona može biti temelj za jačanje gospodarske suradnje između dvije zemlje. Francuski veleposlanik jačanje suradnje prije svega vidi u činjenici da su dosadašnji odnosi bili slabiji od potencijala.

„U osnovi postoje dva aspekta toga. Prvi je aspekt da, naravno, u okviru Ugovora, a o tome će se sada raspravljati, mi gledamo detaljno ima li mogućnost neke vrste održavanja, primjerice, za zrakoplove, koje bi se moglo raditi u Hrvatskoj. Dakle, radimo na tome i ispitujemo svaki smjer u kojem bismo pokušali to učiniti mogućim. To je prvo. A drugo je – ali to nema nikakve veze s okvirom Ugovora – da, zbog toga što mijenjamo narav naših odnosa, zbog toga što idemo na višu razinu tih odnosa u strateško partnerstvo, da će nam to olakšati da pokušamo razviti ekonomske poveznice i da nastojimo surađivati na tehnologijama budućnosti. Ne izravno povezano s Rafaleima, nego povezano s time da želimo razviti takve gospodarske odnose. Imamo snažnu suradnju, kao što znate, šezdesetak francuskih kompanija rade ovdje u Hrvatskoj. Ali, uvjereni smo da smo još ispod naših mogućnosti. Naravno, to ne pomaže i želimo raditi bolje da ih razvijemo. I, svakako, strateško postignuće s Rafaleima pružit će nam više političkog uvida, ili više dinamike, zamaha da to pokušamo učiniti“.

Na opasku voditelja i urednika Dražena Korde o francuskim vrlo ambicioznim pogledima na europsku obranu i vojsku, veleposlanik Veyssiere je odgovorio:

„Mislim da dijelimo poglede s Hrvatskom o tome da bi Europa trebala imati više strateške autonomije. I da bi trebala biti u poziciji da računa na svoju punu težinu na međunarodnoj sceni. A to znači da bude puno više relevantniji akter, uključujući vojnu snagu. Očito, važno je za države europske članice, ne i za europske institucije, da surađujemo na tome i razvijamo to. Sada imamo europske alate za to, uključujući Europski obrambeni fond. Dakle, stvari se sada mijenjaju u Europi. Ja sam radio na europskim poslovima petnaest godina. I mogu vam reći da prije deset godina nije bilo moguće govoriti takve stvari u Bruxellesu, nije se htjelo slušati. Sada su se stvari promijenile. Zahvaljujući sadašnjoj Europskoj komisiji, ali također i prethodnoj predsjednika Junckera. Tako da sada počinjemo surađivati na tim pitanjima. Mislim da je to vrlo važan pomak za budućnost. I vrlo smo sretni što imamo snažna zajednička stajališta s Hrvatskom o tome. Naravno, da je uvijek teško. Neke države članice nemaju istu povijest. Neke su države članice, primjerice, službeno neutralne. Neke države članice pripadaju NATO-savezu, poput Francuske i Hrvatske. Neke ne. Svakako, to je vrlo teško i vrlo složeno, trebat će za to vremena. No važno je da će države članice ojačati svoje vojne sposobnosti. Osnažiti obranu Europe. I čineći to, biti će snažniji, pouzdaniji NATO-vi saveznici u interesu cijeloga NATO-saveza, uključujući Sjedinjene američke države. Dakle, i dalje imamo isti cilj, snažniju Europu za snažniji NATO“.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.