General Turkalj prošao zadnju stepenicu za ravnatelja VSOA-e

 

Svega 45 minuta trajala je sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost na kojoj je bila samo jedna točka dnevnog reda – “Prijedlog kandidata za ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije – prethodno mišljenje Odbora“. Kandidat – brigadni general Ivan Turkalj – u Sabor je došao u pratnji državnog tajnika u Ministarstvu obrane Zdravka Jakopa, a pri ulasku u dvoranu “Janko Drašković” Turkalj je samo kratko rekao da je spreman za zastupnička pitanja. Sjednica je, kao što je to bio slučaj i na dosadašnjim sjednicama na kojima se predstavljao i propitkivao kandidat za ravnatelja VSOA-e, bila zatvorena za javnost.

Niti sat vremena kasnije, pred novinare je izašao predsjednik Odbora Siniša Hajdaš Dončić (SDP) i kratko rekao:

“Nakon opsežnog intervjua s kandidatom kojeg su predložili predsjednik Republike i predsjednik Vlade, Odbor je s devet glasova za i jednim suzdržanim glasom dao prethodno pozitivno mišljenje na imenovanje gospodina Turkalja novim ravnateljem Vojne sigurnosno-obavještajne agencije”.

Nešto opširniji bio je potpredsjednik Odbora Mario Kapulica (HDZ):

“Ja čestitam generalu Turkalju na svemu… na onome  što je iznio prije svega u raspravi i pitanjima. Dakle, bio je vrlo suveren, odgovarao je vrlo konkretno i uvjerio nas je da će dobro obnašati ovu dužnost. Dijelim uvjerenje s ostalim zastupnicima, pa i ovaj koji je suzdržan nije to napravio – tako je i rekao – zato što nema povjerenja u generala, ima neke svoje druge razloge… Tako da mogu sa zadovoljstvom reći da smo tu dionicu završili da ljudi kojima je posao sigurnost mogu sada nesmetano, u punom kapacitetu raditi svoj posao”.

Kandidat za ravnatelja VSOA-e pred Odborom je najavio pomake u radu Agencije:

“Mi smo dobili uvjerenja da će se ti pomaci vidjeti. Dobili smo i naznake na koji način će se do toga doći, te naznake su bile vrlo uvjerljive. Mi ćemo, naravno, kao saborski Odbor u okviru svojih ovlasti to podržati, mi podupiremo i promjene i najavu što se tiče i ojačavanja kadrovske strukture, ujedinjavanja cijele Agencije i mislimo da će sukladno Zakonu o obrani i Zakonu o sigurnosnom… Strategiji obrane i Strategiji o sigurnosnom sustavu i godišnjim smjernicama za rad ova Agencija uspješno obavljati ove zadaće, a to je zaštita nacionalnih interesa, u prvom redu i Ministarstva obrane…”

Naravno, malo se tu tko zapitao o kojoj to “Strategiji obrane” ili “Strategiji o sigurnosnom sustavu” zastupnik Kapulica priča, kao što nije jasno ni spominjanje “Godišnjih smjernica” – dokumenta koji već neko vrijeme s donošenjem čeka da Predsjednik RH i premijer Vlade RH jednom uspiju sazvati (te onda i održati) Vijeće za nacionalnu sigurnost. No, novog ravnatelja VSOA-e, među ostalim, dočekat će i razrješavanje financijskih nepravilnosti zbog kojih je predsjednik Milanović pokrenuo (neuspješno) opozivanje sada bivšeg ravnatelja Ivice Kindera. No Kapulica kaže kako se ove malverzacije već rješavaju:

“Ne dolazi novi ravnatelj na neku situaciju u kojoj se ne zna što će bit ii kako će biti – sve su to postupci i procedure koji su daleko odmakle tako da on s time neće imati puno problema”.

Sutra bi brigadnog generala Ivana Turkalja trebalo čekati i službeno postavljenje na novu dužnost, budući da dosadašnjem otpravniku poslova brigadiru Anti Kujundžiću ističe prvi i jedini mjesec na čelu VSOA-e. Time nakon punih 10 mjeseci otkako je predsjednik Milanović pokrenuo opoziv Ivice Kindera sa čela VSOA-e, ova vojna agencija napokon dobiva novog ravnatelja u punom smislu riječi.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.