Milanović: “Kinder ne može više biti ravnatelj VSOA-e”

 

Nakon što je jučer u Dnevniku Nove TV javnost saznala za nezakonito trošenje državnog novca u Vojnoj sigurnosno-obavještajnoj agenciji (VSOA), utvrđeno nalazom Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, danas se po tom pitanju oglasio i predsjednik države Zoran Milanović. U priopćenju, koje prenosimo u cijelosti, stoji:

Predsjednik Milanović s čelnicima SOA-e i VSOA-e, Danielom Maarkićem i generlom Ivicom Kinderom, te načelnikom GS OS RH. admiralom Hranjem (Photo: UPRH/Dario Andrišek)

Nakon što je dobio Izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost (UVNS) o Izvanrednom neposrednom stručnom nadzoru Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA) od 19. rujna 2022. godine, a zbog opsega i težine povreda navedenih u Izvješću, predsjednik Republike Zoran Milanović stava je kako ravnatelj VSOA-e, kao osoba odgovorna za funkcioniranje Agencije, ne može više obavljati tu dužnost.

Predsjednik Milanović stoga je uputio dopis predsjedniku Vlade Republike Hrvatske Andreju Plenkoviću kojim je pokrenuo postupak za razrješenje general bojnika Ivice Kindera s dužnosti ravnatelja VSOA-e.

Predsjednik Milanović postupak je pokrenuo u skladu sa čl. 66. st. 5. Zakona o sigurnosno-obavještajnom sustavu Republike Hrvatske u kojemu stoji kako ‘postupak za razrješenje ravnatelja sigurnosno-obavještajnih agencija mogu pokrenuti Predsjednik Republike, predsjednik Vlade i Hrvatski sabor’“.

Kako je jučer objavila reporterka Nove TV Ivana Pezo Moskaljov, tijekom nadzora je utvrđen cijeli niz prekršaja koji su se sustavno ponavljali: „Oni špijuni koji su boravili na različitim zadacima u vojnim misijama – u Poljskoj, Libanonu, Litvi – pronevjerili su najmanje 2 milijuna kuna. (…) Lažirali su troškove, a višak novca spremali su u svoje džepove“. Upravo zbog toga, dio djelatnika VSOA-e više nije na poslovima koje su obavljali tijekom inkriminiranog razdoblja. Ured Vijeća za nacionalnu sigurnost puna dva mjeseca pregledavao je i analizirao dokumentaciju, proveden je i unutarnji nadzor, puni razmjer štete tek se treba utvrditi.

Nažalost, ovo nije prvi takav slučaj u vojno-obavještajnoj zajednici. Tako je u prosincu prošle godine Vrhovni sud potvrdio zatvorske kazne za bivše čelnike VSOA-e, Darka Grdića i Ognjena Preosta, koji su pronevjerili gotovo 5 milijuna kuna iz Fonda za posebne namjene. Jednako tako, nije ni prvi puta da je opoziv generala Kindera stavljen na stol. Početkom prošle godine saborski Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost iza zatvorenih je vrata raspravljao o izvješću Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost za 2020. godinu, u kojem se navodi da je u radu VSOA-e došlo do utvrđenih nezakonitosti ili nepravilnosti. Tu se radilo o slučaju jednog časnika OS RH koji je zbog svog ukazivanja na nepotizm i klijentelizam pri napredovanju u sustavu postao predmet nezakonitog praćenja i prisluškivanja od strane VSOA-e, što je gotovo dovelo do njegovog izbacivanja iz službe. Osim toga, nekako u to vrijeme na adrese premijera, predsjednika i saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost stigla je i predstavka anonimnih „zabrinutih djelatnika“ koji su VSOA-u usporedili s mafijaškom organizacijom. Kindera se, među ostalim, teretilo da je potpisao najmanje jedan nalog za provođenje nezakonitih mjera tajnog ndzora, pa je i sam pred saborskim Odborom navodno priznao svoju odgovornost za potpisivanje takvih naloga, što mu i inače potpada u opis posla temeljem „zapovjedne odgovornosti“.

No bez obzira na izvješće Ureda Vijeća za nacionalnu sigurnost, premijer i predsjednik navodno su se tada složili da neće smjenjivati ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne službe kako ne bi time potpomogli u to vrijeme uznapredovale obračune među raznim strujama u Agenciji. Štoviše, predsjednik Milanović javno je bio jako rezolutan: „Ravnatelj VSOA-e ima moje povjerenje. (…) Kada govorimo o VSOA-i, treba voditi računa da se radi o vojnicima a ne civilima, ne novinarima, ne profesorima, dakle predmet rada i obrade te službe su vojna lica. Neću komentirati detalje, ne vjerujem nikome dok se stvari ne dokažu“. Nakon nešto više od godinu dana, ispada da je upravo predsjednik Milanović taj koji je konačno izgubio povjerenje u ravnatelja VSOA-e.

General Ivica Kinder jedan je od najobrazovanijih časnika OS RH, i trenutno je ušao u zadnju godinu svog drugog četverogodišnjeg mandata na čelu VSOA-e. S obzirom na dugotrajni sukob između premijera Plenkovića i predsjednika Milanovića, pitanje je hoće li se Kinderov opoziv ozbiljno razmatrati, ili će premijer ignorirati ovaj Milanovićev potez. No postoji tu i treća mogućnost, a to je da premijer svoj pristanak na Kinderovo razrješenje uvjetuje odlaskom admirala Hranja s mjesta načelnika GS OS RH, što već neko vrijeme otvoreno priželjkuje aktualni ministar obrane.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.