Kinder na saborskome saslušanju

 

Kao što smo već pisali, očigledno je u tijeku postupak imenovanja novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije (VSOA). Riječ je o poziciji čije rješenje o imenovanju osim supotpisa predsjednika države i Vlade nužno traži još i prethodnu suglasnost nadležnog radnog tijela Hrvatskoga sabora. Upravo zato, nije čudilo da je za jučer u 15 sati sazvana zatvorena sjednica saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost u svom okvirnom dnevnom redu navodila baš to – davanje suglasnosti za potencijalnoga kandidata. Kako ujedno nije bilo spomena istodobnome zakazivanju i saslušanja tog nekog kandidata, oko kojeg je postignuto suglasje Pantovčaka i Markova trga, pretpostavili smo da se od te neobavezne ovlasti vjerojatno i odustalo. E, tu smo pogriješili, ali samo djelomično – kao što se vidjelo kad je kucnuo čas za spomenutu sjednicu.

Naime, na sjednici Odbora pojavio se brigadni general Ivica Kinder, osoba za koju su mediji već danima spekulirali da je na putu zamijeniti brigadnog generala Zdravka Klanca na čelu VSOA-e (dok su o tome svi službeni izvori javno šutjeli kao zaliveni). Time su se s jedne strane potvrdila višednevna nagađanja pojedinih informiranih novinara o osobi potencijalnog novog ravnatelja VSOA-e, a s druge je strane Odbor ujedno bio u stanju formalno odraditi i inače neobavezno saslušanje kandidata. Naravno, taj je posao obavljen samo formalno, budući je prema prisutnim medijima čitav posao bio gotov u petnaestak minuta. Ova činjenica jasno govori i o stvarnoj političkoj težini spomenutog prethodnog parlamentarnog mišljenja – koje dolazi nakon već postignutog političkog kompromisa Vlade RH i Predsjednice, sa prisustvom samo jednog kandidata, koji praktično pa mora proći i tu postupovnu stepenicu ispražnjenu od većine sadržaja. Imajući u vidu ovo stanje stvari, ne čudi da po obavljanju posla ni general Kinder. baš kao ni predsjednik odbora Miroslav Tuđman nisu bili raspoloženi davati ikakvih izjava za javnost.

Ovime je gotovo pa dovršen postupak imenovanja, kojeg pokreću Predsjednik Republike i predsjednik Vlade utvrđivanjem prijedloga kandidata i dostavljanjem prijedloga na prethodno mišljenje saborskom Odboru nadležnom za nacionalnu sigurnost. Sada još ostaje da se supotpiše rješenje o imenovanju – i Hrvatska ima novog ravnatelja Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Ako bude sreće, brigadni general Ivica Kinder će tu dužnost obnašati tijekom iduće četiri godine.

Pa ipak, budući da se ništa nije promijenilo u sustavu odnosa VSOA-e s jedne strane, i Ministarstva obrane te Glavnog stožera OS RH s druge strane – i opet je za očekivati postupno jačanje neslaganja ove dvije visoke upravno-zapovjedne instance hrvatskog obrambenog sustava, s ravnateljem Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Naime, VSOA je nedorečenim zakonskim te upravnim rješenjima postavljena u ponešto nejasni položaj prema MORH-u i Stožeru, dok je njen ravnatelj posebnom procedurom imenovanja praktično pa uzdignut iznad većine ostalih vojnika (praktično pa izjednačen sa značajem koji postupak imenovanja daje i samome načelniku Glavnoga stožera). To gotovo pa garantira da se relativno sustavno samostalni ravnatelj VSOA neće tek tako pokloniti upravno gledano sebi ravnim dužnosnicima. Nije tu baš od pomoći ni činjenica da je Republika Hrvatska na to mjesto ponovo odlučila postaviti djelatnu vojnu osobu – koja iako je po činu daleko ispod vrha OS RH, sada opet dolazi u poziciju s ovim biti statusno gotovo pa izjednačena. I ta činjenica na duži rok opet lako vodi put razdora i postupovnih neslaganja u svakodnevnome radu VSOA-e, MORH-a i GS OS RH. No sve to, nažalost, nisu nove stvari.

Novi ravnatelj VSOA-e

Ono što je tu zapravo novo je brigadni general Ivica Kinder, osoba koju je ministar obrane predložio predsjednicima države i Vlade RH za novog ravnatelja VSOA-e. Riječ je o djelatnome vojniku koji se uz svoju vojnu karijeru ustrajno bavio i pravom, koje je 1999. magistrirao, da bi onda 2011. i doktorirao međunarodno javno pravo radom na temu “Strane vojne baze – međunarodni aspekti”. Uz to, on je završio i više inozemnih vojnih školovanja, gdje posebno treba spomenuti magisterij strateških studija na američkom Army War College-u, u saveznoj državi Pennsylvania.

Nakon dužnosti prvog hrvatskog vojnog izaslanika pri Organizaciji ujedinjenih naroda u New Yorku (od 2002. do 2006. godine), Kinder je obavljao visoke dužnosti u Glavnome stožeru OS RH, da bi u siječnju  2013. postao pročelnikom Vojnog kabineta u Uredu predsjednika Republike Hrvatske. U svibnju 2013. godine promaknut je u svoj aktualni čin brigadnoga generala, a iako je na čelo spomenutog Vojnog kabineta došao u doba Ive Josipovića, jedna je od rijetkih osoba koje su uspješno prebrodile tranziciju vlast s dolaskom Kolinde Grabar Kitarović na Pantovčak. Još danas, ili najkasnije kojeg od idućih dana treba očekivati i njegov ulaz u jedno za njega prilično novo tematsko i radno područje – ono vojnih obavještajnih i kontraobavještajnih djelatnosti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.