Kinderu novi mandat na čelu VSOA-e

 

Jučer, u četvrtak 11. srpnja 2019. godine je dosadašnji ravnatelj VSOA-e brigadni general Ivica Kinder dobio novi mandat, za još četiri godine na čelu Vojne sigurnosno-obavještajne agencije. Ravnatelja VSOA-e supotpisom imenuju predsjednik Vlade i Predsjednica RH, na prijedlog ministra obrane i uz prethodno mišljenje saborskog Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost. Iako na dnevnom redu saborskog Odbora za unutarnju politiku nema zasebne točke kao što je mišljenje o kandidatu za ravnatelja VSOA-e, moguće je da je taj nadležni Odbor svoje mišljenje dao još 21. ožujka ove godine, na 51. zatvorenoj sjednici, kada je prihvatio Izvješće o Godišnjem izvješću o radu Vojne sigurnosno-obavještajne agencije za 2018. godinu.

General Kinder prvi puta je imenovan ravnateljem VSOA-e 10. srpnja 2015. godine, nakon što je zbog nenadanog odlaska 6-orice pilota akro-skupine “Krila Oluje” smijenjen dotadašnji ravnatelj VSOA-e Zdravko Klanac. Nakon Klanca i Grdića (kojeg je prošle godine Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno osudio na 3 godine zatvora), Kinderov je prvi mandat prošao u tišini i bez skandala, uz zabilježen izlazak Agencije u sferu Interneta. Početkom ovoga mjeseca Kinder je, kao ravnatelj VSOA-e, imenovan u Međuresorno povjerenstvo za nabavu borbenih aviona.

U kratkoj biografiji novog-starog ravnatelja VSOA-e, koju navodi Ministarstvo obrane RH, stoji kako je general Kinder završio intergransku Zapovjedno-stožernu školu „Blago Zadro“, Ratnu školu Kopnene vojske SAD-a (gdje je stekao i magisterij studija strategije), te Međunarodni tečaj na Školi za obrambene studije Sveučilišta nacionalne obrane Narodnooslobodilačke vojske NR Kine. Također je završio Vojno-diplomatsku školu Ministarstva obrane RH i jednogodišnji studij na Diplomatskoj akademiji Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu diplomirao je 1990. godine, magistrirao 1999. i doktorirao 2011. godine.

Bio je prvi hrvatski vojni savjetnik u Stalnoj misiji RH pri Ujedinjenim narodima u New Yorku, a tijekom službe u Glavnom stožeru OS RH obnašao je dužnosti zamjenika načelnika i načelnika Personalne uprave. Dužnost pročelnika Vojnog kabineta Predsjednika RH obnašao je od siječnja 2013. do srpnja 2015. godine.

Sudionik je Domovinskog rata od 1991. kao pripadnik pričuvnog sastava Ministarstva unutarnjih poslova RH i Središta za obuku Hrvatske vojske. Odlikovan je Spomenicom domovinskog rata, Spomenicama domovinske zahvalnosti za 5 i 10 godina časne i uzorne službe, Redom hrvatskog pletera, Redom hrvatskog trolista, Redom bana Jelačića i Redom Ante Starčevića.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.