“Đuro Đaković” – središnje mjesto za opremanje i modernizaciju Bradleya u Europi

 

Tvornica “Đuro Đaković” trebala bi tijekom iduće dvije godine postati središnje mjesto u Europi za opremanje i modernizaciju američkih oklopnih vozila tipa Bradley, najavljeno je danas dok su proizvodne pogone obilazili ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera general Tihomir Kundid. Do kraja godine Oružanim snagama RH bit će isporučeno osam Bradleya za potrebe Kopnene vojske, a radi se oklopnim vozilima dokazanim u borbenim djelovanjima, istaknuto je u utorak u Slavonskom Brodu.

Nakon što su se sastali s Upravom, ministar Anušić i general Kundid obišli su proizvodne pogone Specijalnih vozila d.d., gdje su trenutno na remontu 22 od ukupno 89 borbenih vozila pješaštva Bradley. Radi se o vozilima koja su u prosincu 2023. godine stigla u Hrvatsku i koja bi uskoro trebala biti dovedena u operativno ispravno stanje. Prva 22 pristigla vozila u vrlo su dobrom stanju, a trenutno je u tijeku čišćenje prva četiri, što je zahtijevalo rastavljanje vozila do najsitnijih dijelova.

Obišli smo i civilni dio, ali i onaj koji vodi brigu o vojnoj proizvodnji i industriji“, kazao je novinarima Anušić, napomenuvši: “Tu su 4 vozila Bradley koji će biti isporučeni uskoro, a do kraja godine ukupno 8“. Predsjednik Uprave Đuro Đaković grupe Marko Ćosić rekao je da očekuje da će prvo vozilo biti spremno do kraja šestog mjeseca: “Nakon toga, po pravilima struke, ide na poligon. Testira se po zahtjevnim standardima i očekujemo da će vozilo biti isporučeno u 7. mjesecu za Ministarstvo obrane.”

Ćosić je ustvrdio kako su u slavonsko-brodskoj kompaniji na “projektu Bradley” pokazali sposobnost i odlučnost da se pozicioniraju kao središnje mjesto za obrambenu industriju regije i Europe:

“U sljedeće dvije godine surađivat ćemo s vodećom tvrtkom američke obrambene industrije. Njihovih 20 stručnjaka kontinuirano će boraviti u Slavonskom Brodu i s našim timovima raditi na pripremi, osposobljavanju i modernizaciji vozila Bradley.  Na taj način stvarat ćemo visokokvalitetna radna mjesta i usvojiti stručnost i kompetencije koji se traže na globalnoj razini. Američki partneri su izuzetno zadovoljni našim kapacitetom i znanjem te lokacijom kao što je Slavonski Brod.”

Ukupno će stručnjaci na vozilima obaviti 500 zasebnih operacija te ih u potpunosti osposobiti za borbene misije OS RH po NATO-vim i američkim standardima

Inače, oklopnim vozila tipa Bradley opremiti će se naše Oružane snage te Hrvatska kao peta država koja ih nakon  SAD-a, Libanona Ukrajine te Saudijske Arabije koristi za potrebe svoje vojske. Posebno dobre rezultate s tim vozilom postigli su Ukrajinci u uništavanju ruskog oklopa, o čemu govore i brojne snimke na raznim društvenim mrežama.

Nakon obilaska zadovoljan je bio i ministar obrane Ivan Anušić. Ipak je on u predizbornoj kampanji u kojoj se imaačime pohvaliti: “To je samo dio onoga što poduzimaju Vlada i MORH za jačanje Hrvatske vojske, jer ovaj mjesec stiže prvih šest borbenih zrakoplova Rafalea. Potpisan je ugovor za 12 Black Hawk helihoptera. Posjetit ću i splitsko brodogradilište gdje, nakon 14 godina, i neisporuke obalnih ophodnih brodova, počinje izgradnja prvog u nizu od četiri obalna oklopna broda, koji su trebali biti davno isporučeni.” “MORH je našao modele dogovora i razumijevanje s obje strane da se nastavi izgradnja još 4 obalna ophodna broda”, naglasio je Anušić. Podsjetio je također da je pripadnicima Oružanih snaga RH povećan koeficijent plaća za 40 posto, uz dnevnice i sva materijalna prava koja im pripadaju sukladno odgovornosti za zadaće na kojima rade. Veliki projekt je i povratak oružanih snaga u vojarnu Beli Manastir. Bojna do 800  vojnika bit će do kraja 2026. smještena u Baranji zbog sigurnosnih i geopolitičkih razloga, naglasio je ministar Anušić.

 

*Photo: MORH/F.Klen

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.