Vlada novim koeficijentima uvećava plaće za DVO

 

Od prvog ožujka ove godine plaće djelatnih vojnih osoba bitno će porasti, najavili su na današnjoj 287. sjednici Vlade premijer i ministar obrane. Dio je to reforme plaća za državne i javne službenike, čiji je dodatak  za posebne kategorije – od pravosudnih policajaca do pripadnika OS RH – danas usvojen i stupit će na snagu za tjedan dana. Osnovna ideja ove reforme je, tvrde članovi Vlade, ispravljanje nepravde te prioritetno povećanje plaća onima kojima je ona do sada bila najniža. Kako je uvodno rekao premijer Andrej Plenković:

„Ovo je najveće povećanje plaća u Hrvatskoj vojsci nakon niza godina. Dapače, Hrvatska vojska je doživljavala u vrijeme nekih ranijih vlada i smanjenja plaća, a mi smo Vlada koja i inače – u odnosu na 2016. i proračunska izdvajanja kad je proračun za Ministarstvo obrane i naše Oružane snage bio oko 550 milijuna eura – sada smo toliko povećali proračun da on iznosi 1,18 milijardi eura. Cijelo vrijeme smo – osobito reformom u našem prvom mandatu – vratili hrvatskog vojnika u središte naše obrambene politike i vratili mu materijalna prava koja su mu ranije bila oduzeta, i sa određenim dodacima kompenzirali nepravdu u smislu ne-povećanja plaća. Ova reforma sada to u potpunosti mijenja i vidite po različitim činovima u Hrvatskoj vojsci koliko rastu plaće ljudima u našim Oružanim snagama. Zasluženo, jer želimo da mladi također biraju i vojni poziv kao jedan  od onih poziva koji se odnosi na državnu službu i mislim da će i oni itekako biti zadovoljni sa ovom reformom“.

Plenković je na kraju ukratko rekapitulirao osnovne novosti reforme plaća:

„Podsjećamo: privremeni dodatak na najniže koeficijente – lipanj ’23.-ožujak ’24. 300 milijuna eura, povećanje osnovice za 5% u listopadu ’23. 298 milijuna eura, božićnica – povećanje s 232 na 300 eura – 17 milijun eura, novo pravo – uskrsnica koje prije nije bilo pa je to svježih 25 milijuna eura, od prosinca ’23. do ožujka ’24.  prosječno povećanje za 14,7 milijuna eura (krivo, misli na postotak, op.a.) – težina ove reforme 920 milijuna eura, povećanje plaća u Hrvatskoj vojsci – 70 milijuna eura. Ukupan trošak ove reforme – državne službe, javne službe, Hrvatska vojska,  sigurno-obavještajni sustav – 1.063 milijarde eura više za plaće ljudi u državnom i javnom sektoru. Najveće povećanje u povijesti, najkvalitetnije ujednačavanje ikada, poticaj ljudima za njihov rad, za njihov  trud“.

Nakon svojih kolega, ministara Malenice, Piletića i Božinovića, i ministar obrane Ivan Anušić obrazložio je promjene u svom resoru, odnosno Prijedlog uredbe o vrijednosti koeficijenta osobnog čina za izračun plaće djelatne vojne osobe:

„Od početka mandata ove Vlade čovjek – naš vojnik i mornar, dočasnik i časnik – u središtu su obrambenog sustava te su donesene brojne mjere za poboljšanje njihovih materijalnih prava, uvjeta života i rada. Daljnje populariziranje vojnog poziva i ostanka u vojnog službi, materijalni status i poboljšanje standard vojnika  u fokusu su ove vlade. U tom smislu, kao jedna od najvažnijih mjera su koeficijenti osobnog čina za izračun plaće djelatnih vojnih osoba koje danas predlažemo ovom uredbom. Važno je istaknuti da se koeficijenti osobnog čina za djelatne vojne osobe nisu mijenjali od 2008. godine, odnosno te koeficijente je Vlada 2014. godine čak i umanjila za 3 posto. U mandatu naših vlada od 2016. godine do danas osnovica za plaću djelatne vojne osobe povećala se za 40 posto. Zato predlažem da se koeficijent vojnika i mornara izjednači i ujednači sa policajcima – s trenutačnih 1,164 poveća na 1,6, čime bi osnovna plaća vojnika i mornara porasla. Riječ je o povećanju koeficijenata od 40%. U prijedlogu novih koeficijenata vodili smo se načelom da oni koji su u obrambenom sustavu imali najniže plaće dobiju najveće povećanje, tako da su najviše uvećani najniži koeficijenti naših vojnik i mornara. Vlada je u lipnju prošle godine odlučila i o isplati privremenog dodatka na plaću djelatnim vojnim osobama u iznosu i pod uvjetima koji su određeni tada odlukom Vlade, koja se odnosila na državne i javne službenike. Time je tako dodatno poboljšala materijalni položaj djelatnih vojnih osoba s najnižim primanjima do donošenja ove uredbe“.

Iako Vlada u trenutku pisanja ovog teksta još uvijek nije objavila prihvaćeni „Prijedlog uredbe o vrijednosti koeficijenta osobnog čina za izračun plaće djelatne vojne osobe“, iz prezentacije koja je pratila izlaganje premijera Plenkovića moglo se iščitati o kakvim se povećanjima radi. Iako se radi o bruto plaći, vidljivo je da najveće povećanje neće dobiti najobičniji vojnik, kojem će bruto plaća porasti s 1.103 na 1.515 eura (odnosno osnovna neto plaća vojnika i mornara sa 816 eura raste na 1.080 eura), već DVO u činu skupnika – s postojećih 1.240 na 1.800 eura. Prosječno povećanje bruto plaća je oko 500 eura, no ne za sve – tako će npr. bojniku/kapetanu korvete bruto plaća porasti za nešto manjih 439 eura, što je drugo najmanje povećanje. Ipak, još manje povećanje čeka budućeg načelnika GS OS RH, jer prema novoj Vladinoj reformi plaća general zbora/admiral dobit će povećanje bruto plaće od svega 62 eura, odnosno s postojećih 5.053 plaća će mu skočiti na 5.115 eura.

U četvrtak navečer Vlada je objavila i dokument s novim koeficijentima. Tako što se DVO tiče, koeficijenti osobnog čina iznose:

1. general zbora/admiral – 5,40

2. general-pukovnik/viceadmiral – 5.15

3. general-bojnik/kontraadmiral – 4,40

4. brigadni general/komodor – 3,80

5. brigadir/kapetan bojnog broda – 3,15

6. pukovnik/kapetan fregate, pukovnik vojni specijlist glazbene struke, kapetan fregate vojni specijalist glazbene struke –      2,70

7. bojnik/kaapetan korvete, bojnik vojni specijalist/kapetan korvete vojni specijalist – 2,50

8. satnik/poručnik bojnog broda, satnik vojni specijalist/poručnik bojnog broda vojni specijalist – 2,30

9. natporučnik/poručnik fregate, natporučnik vojni specijalist/poručnik fregate vojni specijalist – 2,25

10. poručnik/poručnik korvete, poručnik vojni specijalist/poručnik korvete vojni specijalist – 2,20

11. časnički namjesnik – 2,30

12. stožerni narednik/stožerni narednik vojni specijalist – 2,20

13. nadnarednik/narednik vojni specijalist – 2,10

14. narednik/narednik vojni specijalist -2,00

15. desetnik/desetnik vojni specijalist – 1,95

16. skupnik/skupnik vojni specijalist – 1,90

17. razvodnik – 1,80

18. pozornik – 1,75

19. vojnik/mornar – 1,60

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.