ĐĐ i BAE Systems – konačno ugovor za Bradleye!

 

Jučer, 14.rujna, Đuro Đaković Grupa d.d. obavijestila je Hrvatsku agenciju za nadzor financijskih usluga i Zagrebačku burzu o sklopljenom ugovoru s kompanijom BAE Systems. „Đuro Đaković Specijalna vozila d.d., društvo u sastavu ĐURO ĐAKOVIĆ Grupe s BAE Systems, 6331 San Ignacio Avenue, San Jose, CA 95119 SAD, ugovorilo suradnju vezanu za isporuku oklopnih vozila Bradley u vrijednosti od 3.824.918,75 $. Ugovor je sklopljen u svrhu provođenja prve faze projekta isporuke vozila Bradley Ministarstvu obrane“, stoji u kratkoj obavijesti namijenjenoj tzv. investicijskoj javnosti.

Ovaj ugovor se jako dugo čekao i otvara vrata konačnom praktičnom početku isporuke i „refurbishmenta“ vozila M2A2 Bradley za potrebe MORH-a i OSRH. Ovome je prethodilo sklapanje jednog drugog ugovora koje je Ministarstvo obrane SAD objavilo 27. srpnja ove godine. „Tvrtka BAE Land Systems, York, Pennsylvania, dobila je hibridni ugovor vrijedan 89.000.000 dolara (trošak plus fiksna naknada, čvrsta fiksna cijena) za obnovu i pružanje obuke za novu opremu na borbenim vozilima Bradley. Ponude su prikupljane putem interneta, a zaprimljena je jedna ponuda. Radovi će se izvoditi u Slavonskom Brodu, u Hrvatskoj, s procijenjenim datumom dovršetka 31. prosinca 2026. Financijska sredstva za inozemnu vojnu prodaju (Foreign Military Sales, Hrvatska) za fiskalnu 2023. u iznosu od 89.000.000 USD bila su obvezna u trenutku dodjele ugovora“, objavio je Pentagon krajem srpnja.

Potom je sredinom kolovoza BAE Systems oglasio otvorena radna mjesta u Hrvatskoj – prema dostupnim informacijama, natječaj je još uvijek otvoren, a traži se osoblje profila „Field Service Technician – FST, i to više izvršitelja. U tekstu oglasa stoji kako „FST pruža podršku i kontinuitet kupcima te korisnicima širom svijeta kako bi se postigla spremnost sustava na platformi M2 A2 A3 ODS & ODS SA Bradley fighting Vehicles Support. FST pruža tehničku pomoć tijekom testiranja, rješavanja problema, popravka, deprocesiranja, skladištenja i pomoći u otpremi vozila i njihovih komponenti tijekom tranzicije, prikupljanja tehničkih podataka i izvješćivanja, stručnjak je za operativne sustave na vozilima, djeluje kao prva kontaktna točka za teren identifikacija problema i istragu nesreća te primopredaju jedinica. Obuka se sastoji od rada sustava, rješavanja problema sklopova i podsklopova, izolacije i popravka grešaka na komponentama i sustavima“. Uz neke opće uvjete, BAE Systems je od kandidata za ovaj posao zahtijevao „poznavanje rada i vještina u aktivnostima održavanja i rješavanja problema svih varijanti borbenog vozila Bradley“, te „dodatne 4 godine radnog iskustva u mehaničkom/električnom/elektroničkom području relevantnih vojnih proizvoda Bradley Fighting Vehicles M2/M3 A2 A3 A4“. Raspon plaća za puno radno vrijeme kreće se od 57.420 do 91.890 USD, uz napomenu da su dostupni i drugi poticaji, ovisno o razini radnog mjesta te specifičnosti posla. Sličan postupak regrutiranja stručnjaka za rad na američkoj opremi za Hrvatsku svojedobno je bio proveden i u slučaju nabave helikoptera OH-58D Kiowa Warrior.

Prema očekivanjima Ministarstva obrane RH, prva vozila Bradley trebala bi u Hrvatsku stići krajem ove ili početkom sljedeće godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.