Zadnje pripreme za prelet Rafalea u Hrvatsku

 

U hangaru središta za obuku tvrtke Dassault Aviation borbeni piloti i tehničari , pripadnici Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, u posljednjoj su fazi priprema za prelet prvih šest aviona Rafale u Hrvatsku, priopćilo je danas Ministarstvo obrane RH. Za manje od mjesec dana, a u skladu s najavama Vlade i MORH-a, prvih šest od ukupno 12 višenamjenskih borbenih aviona Rafale u Hrvatsku dolazi ovoga proljeća, dok će ostalih šest doletjeti u Hrvatsku do početka sljedeće godine, nakon što završi obuka ostalih hrvatskih pilota. Naime, hrvatski se piloti u Francuskoj nalaze u različitim etapama obuke. Jedan od pilota, objavio je MORH, već je godinu dana u Francusko:

“Dvanaest mjeseci sam već ovdje. Prošao sam obuku prije Rafalea na Pilatusu PC-21 u Cognacu. Tamo smo bili ja i dvoje kolega 9 mjeseci i prošli smo relativno puno toga,  stekli mnoga iskustva za daljnje letenje ovdje na Rafaleu…”

Kako kaže, od djetinjstva sanja da će jednog dana upravljati moćnim vojnim sredstvom kao što je Rafale.

“Od malih nogu, kad sam imao 5-6 godina, maštao sam da budem pilot i da letim i zato je let na avionu Rafale za mene bilo ispunjenje tog dječačkog sna. Bio je to predivan osjećaj u kojem se osjećaš slobodno, imaš moćan stroj ispod sebe i ne mogu naći riječi kojim bih opisao taj avion“,

rekao je jedan od pilota HRZ-a izabranih u prvoj skupini za obuku u Francuskoj. No tu nije kraj obuke:

“Nas čeka letenje, baš naše, u Hrvatskoj. Tu smo gotovi sa simulatorom, tako da kad se mi vratimo za mjesec dana  nastavljamo sa simulatorom i što prije krećemo sa letenjem u Hrvatskoj. (…) To što sam bio izabran dole iz Eskadrile aviona u Zadru da idem u prvoj turi to je za mene značilo jako puno – jako sam bio ponosan i sretan što ću bit dijelom cijele te priče, pa možemo reć’ i dijelom naše neke moderne povijesti.”

Više o samom tijeku obuke i spremnosti hrvatskih pilota govorio je njegov kolega, jedan od onih koji će upravljati jednim od šest Rafalea koji uskoro stižu u Hrvatsku. U odnosu na MiG-ove, kaže, letenje na Rafaleu je složenije i zahtjevnije, a prelet u Hrvatsku za njega predstavlja iznimnu čast i odgovornost.

“Obuka se sastojala od dva dijela. Po dolasku najprije smo bili u tehničkoj učionici dva i pol mjeseca, potom u vanjskoj učinonici, a nakon toga je počela obuka na simulatoru i nakon toga letačka obuka i obuka na simulatoru su paralelno išle jedno vrijeme. Inakon toga samo letačka obuka. Letenje na Rafaleu zahtjevnije je i složenije za pilota, dok je MiG složeniji za održavanje u zraku. U šali znam reći da se s MiG-om možeš izgubiti u prostoru, a u Rafaleu u kokpitu, u sustavima. Velik je to iskorak, ali na bolje se čovjek brzo navikne“,

ispričao je pilot HRZ-a, na kraju dodavši:

„Jedan sam od onih koji će s Rafaleom doletjeti u Hrvatsku i to je iznimna čast i odgovornost jer će ovi avioni u HRZ-u biti dugo vremena i nakon što ja prestanem letjeti. Zato sam ponosan i sretan. Spremni smo za povratak kući i radujemo se tome, i radujemo se što ćemo Rafale dovesti u Hrvatsku. Jako je puno letova bilo, tako da to će biti jedan u nizu, svakako možda i najposebniji u karijeri“.

Preletu aviona u Hrvatsku veseli se i jedan od zrakoplovnih tehničara koji se u Francuskoj nalazi već šest mjeseci. Radi se o stipendistu Zrakoplovno-tehničke škole “Rudolf Perešin“, koji je temeljem toga već pet godina pripadnik HRZ-a:

“Gotovo sam četiri godine kao tehničar radio na zrakoplovima MiG-21 i nakon toga došao sam ovdje. Obučavam se za tehničara koji radi na sustavu naoružanja na avionu Rafale i mijenjanju konfiguracija za određenu vrstu misija koju bi piloti ovog aviona mogli imati“.

MORH podsjeća da su dinamika i rokovi obuke letačkog i zrakoplovno-tehničkog osoblja Hrvatskog ratnog zrakoplovstva definirani Ugovorima i provodi se u Francuskoj. U skladu s tim, na obuku u Francuskoj upućeno je oko 90 djelatnika. Obuka tehničkog osoblja započela je krajem 2022., a letačkog osoblja u prvom tromjesečju prošle godine. Prema nedavnoj odluci Vlade RH, u Hrvatskoj će se uspostaviti Središte za obuku borbenih pilota, koje će nastaviti s obukom nakon što završi inicijalna ugovorna suradnja s Francuzima.

 

 

*Photo/video: MORH

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.