Plenković u “Đakoviću”: spoj novog investitora i tradicije proizvodnje

 

Prilikom svog jučerašnjeg boravka u Slavonskom Bordu, premijer Andrej Plenković posjetio je tvrtku „Đuro Đaković“. U Vladinom izaslanstvu bili su potpredsjednici Tomo Medved i Oleg Butković, te ministar obrane Mario Banožić, dok su slavonskobrodsku kompaniju predstavljali vlasnik tvrtke CE Industries (ujedno i novi vlasnik Đakovića), te sam predsjednik ĐĐ Grupe Marko Ćosić i drugi članovi Uprave. Glavna tema razgovora bila je dugogodišnja suradnja Ministarstva obrane RH i „Đure Đakovića“, kao i njeno buduće unapređenje, priopćio je MORH.

Ministar obrane Mario Banožić naglasio je da ova tvrtka ima potrebne kapacitete i sposobnosti za proizvodnju i najvišu razinu održavanja tenkova M-84 i BOV Patria te njihovih povezanih oružanih sustava, sustava za obuku i pričuvnih dijelova, a da će proširenje buduće suradnje ovisiti o iskazanim potrebama od strane Oružanih snaga.

„Đuro Đaković je ugovorni dobavljač MORH-a u segmentu održavanja tenkova M-84 i BOV Patria. Obzirom na potrebe koje su iskazale Oružane snage, u narednom razdoblju nabavit će se i dodatnih 30 vozila BOV Patria“,

rekao je Banožić.

Vezano za nabavu Bradley vozila, koje ministar obrane očekuje u Hrvatskoj do kraja godine, na temelju sklopljenih ugovora s Vladom SAD-a, MORH je od od tvrtke Đuro Đaković zatražio ulogu poddobavljača koji bi trebao ta vozila pripremiti za prihvat u OS RH: „Na ovaj način, Bradley vozila će nakon dolaska i uvođenja u operativnu uporabu u Hrvatskoj vojsci imati odgovarajuću industrijsku potporu upravo u Hrvatskoj“, istaknuo je ministar Banožić.

No prema objavi HINA-e iz travnja ove godine, čini se da je projekt opremanja OS RH vozilima Bradley u priličnom kašnjenju te da je malo izgledno da će ona stići u „Đuru Đakovića“ do kraja ove godine, Naime, kako je objavila HINA, američka vojska i BAE Systems kao proizvođač Bradleya do kraja travnja nisu postigli dogovor o cijeni opreme i zanavljanja ovih oklopnih vozila. Prema Jutarnjem listu, postignut je dogovor s proizvođačima naoružanja, komunikacijske i druge opreme, ali ne i sa samim BAE Systems koji želi postići cijenu dogovorenu za ukrajinsko tržište, a ne nižu cijenu predviđenu za Hrvatsku. Od tada nije bilo naznaka je li dogovor ipak postignut, osim što je ministar obrane RH Mario Banožić u nekoliko navrata ponovio kako očekuje da prvi Bradleyi stignu u RH u drugoj polovici godine. Dok se to ne dogodi, „Đuri Đakoviću“ preostaje rad na tenkovima, a očekuje ih i projekt MORH-ove nabave dodatnih BOV Patria.

Na jučerašnjem sastanku u slavonskobrodskoj tvrtki premijer Plenković je istaknuo da je uspjeh „Đure Đakovića“ spoj reputacije novoga investitora i kvalitete i tradicije proizvodnje te ulaganja u mehanizaciju i nove strojeve. Tu je i ambicija te tvrtke da poveća broj zaposlenih s 1.200 na 2.000 ljudi, čemu će pridonijeti i mladi koji se za tržište rada spremaju kroz obrazovni ciklus na novoosnovanom Sveučilištu u Slavonskom Brodu, osobito inženjeri.

Danas je u sklopu NATO ministarskog sastankakoji se održava u Bruxellesu, a na inicijativu i poziv glavnog tajnika NATO-a Jensa Stoltenberga – održan prvi neformalni susret ministara obrane s predstavnicima 25 tvrtki transatlantske obrambene industrije. Osim ministra obrane Marija Banožića, sastanku su prisustvovali i predstavnici hrvatske kompanije “Đuro Đaković”, te BAE Systems. Baanožić je nakon sastanka rekao da očekuje potpisivanje ugovora vrlo brzo: “Američka tvrtka je spremna dati priliku Đuri Đakoviću i očekujem da će ugovor biti potpisan sljedeći mjesec“.

*Photo: Vlada RH, NATO

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.