M2A2 Bradley u Hrvata

 

Na jučerašnjoj konferenciji “Budućnost hrvatske obrambene industrije i nove tehnologije” u organizaciji Jutarnjeg lista i Ministarstva obrane RH, ministar Damir Krstičević je po prvi put i javno potvrdio skoro pribavljanje američkih oklopnih vozila M2A2 Bradley. Za Krstičevića je to bio treći po redu od modernizacijskih koraka koje je za Oružane snage RH namijenio do parlamentarnih izbora u 2020. godini.

Treći korak je jačanje vatrene moći Hrvatske kopnene vojske kroz opremanje i nadogradnju postojećih Patria, te nabavu novih borbenih vozila. Konkretno, Sjedinjene Američke Države ponudile su nam vozila Bradley, koja su moćno sredstvo. Naš tim bio je u Americi, izabrao je 60 vozila za popunu teške pješačke bojne, 24 vozila za dijelove. U idućoj godini i u 2021. godini očekujemo dostavu tih vozila u Hrvatsku, i njihovo osvježenje i modernizaciju u Đuri Đakoviću“.

Uz to, u svom izlaganju na početku konferencije Krstičević se ponešto detaljnije osvrnuo i na ulogu koju vidi za slavonskobrodskog Đuru Đakovića u ovome poslu:

(…) Vlada RH čvrsto podržava suradnju hrvatskih tvrtki sa stranim tvrtkama kroz strateška partnerstva. Takav je slučaj s tvrtkom Đuro Đaković Specijalna vozila, koju sam već spomenuo, a koja ima izvrstan potencijal suradnje s američkom tvrtkom BAE Systems, u cilju kreiranja proizvodno-remontnog centra Bradley vozila za ovaj dio Europe upravo u Hrvatskoj – i to prijenosu znanja, ali izravnom investicijom američkog partnera“.

Oklopnjake M2A2 ODS Bradley vidjelo su u BiH te na Kosovu

Ponešto kasnije, ministar Krstičević je novinarima potvrdio kako se tu radi o oklopnim vozilima varijante M2A2 OSD (“Operation Desert Storm”), za koja treba proći dobavnu proceduru: “Kad to sve skupa dobijemo ponudu onda bi krenili u nacionalnu proceduru koja se treba obaviti, a to je kompletna informacija, odlazak na saborski Odbor za obranu, a nakon toga odluke iz pozicije Vlade. Vozila bi bila donirana, znači od Vlade SAD-a“. Pri tome, ukupna vrijednost po pristizanju ovih vozila u Republiku Hrvatsku (s potrebnim radovima) prema procjenama medija iznosi između 2 i 5 milijuna USD po vozilu (dakle, između 120 i 300 milijuna USD ukupno za 60 vozila koja bi trebalo modernizirati). Ministar Krstičević tu je baratao ponešto manjim iznosom: “Vlada SAD-a daje još 25 milijuna dolara za početak kompletne modernizacije, nakon toga priča će se događati u ‘Đuri Đakoviću’ u odnosu na mogućnosti i otprilike vezano za vozilo cijena je dva do tri milijuna dolara” – dakle, od 120 do 180 milijuna USD za 60 vozila. Kako bilo da bilo, za očekivati je da će se ovaj zahvat ipak ispuniti do 2026. godine, do kada Hrvatska treba postići svoj deklarirani NATO cilj sposobnosti vezan uz mehanizirane postrojbe.

Nije novost!

M2A2 ODS opremljen reaktivnim oklopom, Irak u listopadu 2004. godine

Dok je hrvatska javnost za mogućnost pribavljanja ovih borbenih oklopnih vozila čula sredinom svibnja ove godine, zapravo je tu bila riječ o jednom bitno dugotrajnijem nastojanju. Ovaj posao, čiji korijeni sežu u ranu 2017. godinu, našao se obuhvaćen inicijativom američkog Ministarstva vanjskih poslova zvanom Europski program poticaja za dokapitalizaciju (“European Recapitalization Incentive Program” – ERIP), kojim su SAD od 2018. nastojale putem svog Zapovjedništva za Europu (US European Command – EUCOM) pomoći Albaniji, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj, Grčkoj, Sjevernoj Makedoniji i Slovačkoj da svoju zastarjelu vojnu opremu sovjeskog podrijetla zamijene zapadnom. Prva tranša američkih novaca kojima se planiralo potaknuti ove države na sudjelovanje u ERIP okviru iznosila je ukupno oko 190 milijuna USD predviđenih u američkoj fiskalnoj godini 2017. (FY 2017, od 1. listopada 2016. do 30. rujna 2017. godine), a za Hrvatsku se tu spominjalo 25 milijuna USD u svrhu zamjene borbenih oklopnih vozila – što odgovara iznosu kojeg su mediji spominjali proteklih mjeseci, te o kojem je sada govorio i ministar Damir Krstičević. U tim se ponudama govorilo od minimalnih između 45 i 60 vozila, koliko je potrebno za mehaniziranje jedne pješačke satnije (ukrcaj oko 420 pješaka) i dosezanje deklariranog NATO cilja sposobnosti za RH – pa sve do maksimalno razmatranih oko 120 takvih vozila, gdje se onda spominjalo i 32 milijuna USD američkih početnih poticajnih sredstava.

Republika Hrvatska se objavom pribavljanja ukupno 84 vozila M2A2 ODS (60 +24) očigledno odlučila za relativno minimalnu varijantu (uz zadržavanje dosad otegnutog nastojanja o naoružavanju i BOV Patria oružnim stanicama kalibra 30 mm). Direktna vrijednost ovoga posla za američku stranu iznosi oko 109 milijuna USD – oko 84 milijuna USD vrijednosti samih doniranih vozila, plus još spomenutih 25 milijuna USD američke pomoći. Kako je riječ otprilike o polovici ukupno spominjane vrijednosti potrebne za dolazak do moderniziranog stanja čitave tranše vozila (120-300 milijuna USD), time bi za Hrvatsku preostalo postupno ulaganje još između 10 i maksimalnih 190 milijuna USD. Pri tome bi hrvatsko pribavljanje vozila Bradley bilo riješeno kroz program FMS (Foreign Militay Sales), dok bi Vlada SAD sklapala ugovor s BAE Systems, koji bi za svog podizvođača ugovorom uzeli Đuru Đakovića Specijalna vozila iz Slavonskog Broda.

Korijeni čitavog posla

Kvalitetni pogoni slavonskobrodskog Đure Đakovića Specijalna vozila

Razgovori o ovom poslu započeli su hrvatskim podnošenjem dva pisana zahtjeva (Letter of Request – LOR) u ožujku i lipnju 2017. godine. Tim povodom je u srpnju 2017. izveden i prvi terenski izvid poduzeća Đuro Đaković od predstavnika američke države i BAE Systems. U listopadu te iste 2017. obavljen je i drugi američki terenski izvid slavonsko-brodskog poduzeća. Temeljem ovih izvida ustanovljeno je da Đuro Đaković ima odgovarajuće otvorene i zatvorene pogone za radove na vozilima Bradley, kao i pripadajuće poligone za tehničke provjere i certificiranja. Štoviše, ustanovljeno je kako Đuro Đaković spada u sam vrh takvih potencijalnih partnera koje je BAE Systems razmatrao širom svijeta. Godinu kasnije, 2018. godine, iskristalizirala se mogućnost sklapanja kooperantskog odnosa američkog BAE Systems i Đakovića, o čemu su na sajmu Eurosatory 13. lipnja bili izviješteni i predstavnici MORH-a. Početkom rujna 2018. američkoj je strani iz Hrvatske bilo upućeno i treće LOR-pismo, a tada se razmatralo opciju o ukupno 120 vozila M2/M3 ODS. Takvo je stanje pregovarano početkom ove godine, gdje treba napomenuti kako je hrvatska strana u čitavom nizu navrata odbijala ovaj aranžman navodeći prvenstveno s njim vezane logističke prepreke.

Početkom ove jeseni tim stručnjaka OS RH ipak je bio u SAD-u i ne bi li ondje proveo zajedničku inspekciju vozila u Nevadi i Kaliforniji, a očigledno je da se tijekom ljeta razmatrana količina prilično smanjila. Kakva god bila nacionalna procedura koju se provodi u RH, s američke strane još treba ishoditi odgovarajuće Pismo ponude i prihvaćanja (Letter of Offer and Acceptance – LOA), koje će također tražiti određenu proceduru. Kako bilo da bilo, vozila koja stignu u Hrvatsku bit će popravljana i modernizirana temeljem ugovora o tehničkoj suradnji (Techical Assistance Agreement – TAA) kojeg o uspostavi poslovne suradnje sklapaju američki BAE Systems i hrvatski Đuro Đaković. Temeljem tog posla Đuro Đaković će morati obaviti i tvorničku pripremu za radove u vjerojatnom trajanju između 12 i 18 mjeseci, ne bili onda ta tvornica bila spremna u određenim tranšama izvesti potrebne radove na ovim američkim oklopnim vozilima za Hrvatsku. U kasnijem oprativnom održavanju tako obnovljenih vozila Bradley Hrvatska će se vjerojatno i nadalje oslanjati na logistiku Oružanih snaga SAD, koje vozila Bradley planiraju zadržati u službi još 25 do 30 godina – dakle, otprilike do 2045. godine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.