Stigli prvi Bradleyi, čeka se tranzit za Slavoniju

 

Jutros oko 8 sati američki teretni brod „Ocean Freedom“ uplovio je u riječku luku noseći dugo najavljivani teret – prva 22 od ukupno 89 oklopnih vozila pješaštva M2A2 Bradley. Isporuku je najprije potvrdilo Veleposlanstvo SAD-a u RH, a nešto kasnije i sama hrvatska Vlada. U priopćenju američkog Veleposlanstva  napominje se da će se vozila iz Rijeke prebaciti u Slavonski Brod, odnosno u tamošnju tvornicu „Đuro Đaković – Specijalna vozila“, gdje će biti u potpunosti obnovljena:

“Ocean Freedom” na putu prema Rijeci (Photo: BUR/FB)

Opsežni proces obnove sastojat će se od remonta pogonskog sklopa vozila, ugradnje novih oružnih sustava i samog naoružanja, bojanja i pregleda kako bi se osiguralo da sva vozila zadovoljavaju najviše standarde učinkovitosti. Po završetku obnove, osoblje ĐĐSV-a bit će osposobljeno i opremljeno za dugoročno održavanje Bradley-flote Hrvatske kopnene vojske. Rad u ĐĐSV-u također će otvoriti mogućnosti za rad na vozilima Bradley drugih partnerskih zemalja. ĐĐSV je odabran kao mjesto obnove zbog značajne tehničke stručnosti i snažnog ugleda tvrtke“,

napominje se u priopćenju Veleposlanstva  SAD-a. Vlada RH u svom priopćenju napominje kako je cilj je da sva za to predviđena vozila budu kompletirana i dovedena u operativno ispravno stanje do 2026. godine, dok se neslužbeno očekuje da prvi obnovljeni Bradley izađe iz pogona ĐĐ do 1. srpnja 2024. Ugovor između BAE Systems i Đure Đakovića potpisan je u rujnu ove godine, nakon čega je BAE momentalno počeo tržiti stručnjake voljne za rad na obnovi vozila Bradley u Slavonskom Brodu.

Vozila Bradley čekaju iskrcavanje (Photo: Dražen Suvić)

„Hrvatska nabava borbenih vozila Bradley čini snažnog i sposobnog saveznika još jačim i sposobnijim. To također označava još jedno ključno zajedničko američko-hrvatsko ulaganje u hrvatsku obranu i našu kolektivnu sigurnost kao bliskih NATO saveznika. Štoviše, akvizicija pokazuje proširene prednosti američko-hrvatskog obrambenog partnerstva s obnovom u Đuri Đakoviću u Slavonskom Brodu, koji brzo postaje važno središte za ovu vrstu posla, promičući gospodarski razvoj regije. Duboko cijenimo naše blisko partnerstvo s hrvatskom vladom na ovom važnom projektu za dobrobit obje naše zemlje“,

naglasio je otpravnik poslova SAD-a Mark Fleming, koji je već ranije u razgovoru za portal Obris.org govorio o prednostima nabave ovih vozila, kao i o važnosti strateške suradnje RH i SAD.

SAD su za ovaj program osigurale 57 milijuna USD bespovratnih sredstava, a Nacionalna garda Minnesote pomoći će Hrvatskoj u izgradnji, održavanju i integraciji sposobnosti Bradleya kroz dugoročne inicijative Programa državnog partnerstva (State Partnership Program – SPP) zajedno s Oružanim snagama RH.

Austin i Banožić s planom suradnje SAD i RH (Photo: MORH/F.Klen)

Ministar obrane Ivan Anušić najavio je da će sutra na sjednici Vlade biti predstavljen „Okvir za obrambenu suradnju između Ministarstva obrane Republike Hrvatske i Ministarstva obrane Sjedinjenih Američkih Država od 2023. do 2028.“, dokument kojeg je prilikom svog posljednjeg posjeta SAD-u potpisao  tadašnji ministar obrane Mario Banožić sa svojim američkim kolegom Lloydom Austinom. Što se novog ministra Anušuća tiče, on je uvjeren da će „Bradleyji značajno pridonijeti jačanju ukupne borbene moći i spremnosti naših Oružanih snaga. Ponosan sam što dio tehnike najveće grane Hrvatske vojske postaje sredstvo koje čini okosnicu američkih oklopno-mehaniziranih postrojbi. Vjerujem kako će hrvatske vojnikinje i vojnici s ovim moćnim sredstvom biti još snažniji jamac mira i sigurnosti naše Domovine, ali i šire“.

Jednom kad dođu u Slavoniju, Bradleyi će tamo i ostati kao sastavni dio jedne od slavonskih postrojbi. Do tada je potrebno puno posla kako bi prihvat i smještaj vozila Bradley bio odgovarajući, pa ne čudi da je u obrambenom proračunu za sljedeću godinu rashod za ova borbena vozila drugi po veličini – odmah iza rashoda za višenamjenski borbeni avion (255,7 milijuna eura). Kako je na sjednici saborskog Odbora za obranu, održanoj 16. studenog, pojasnio državni tajnik Zdravko Jakop, u proračunu za 2024. godinu za Bradleye je namijenjeno 64,7 milijuna eura:

M2A2 Bradley na vojnom sajmu ASDA u Splitu

„Radi toga jer ona predviđaju da moramo i određenu infrastrukturu u vojarni u kojoj bi ta sredstva zaprimili isto tako dići na višu razinu. Mi se nadamo da će Đuro Đaković – da će imati ugovor od BAE Systema – da će to napraviti u rokovima, ali da onda moramo negdje ta sredstva i staviti, tako da u Slavoniji se uređuje i vojarna u kojoj bi ta sredstva išla“.

 

Jakop je dodao da je plan da vozila Bradley budu u kompletu sa svojim pripadajućim streljivom i sa opremom, tako da se i u ovom slučaju radi o jednom zaokruženom kompletu. Naravno, time se ujedno u opremu OS RH unosi i još jedan laki protuoklopni sustav, no to je dio tematike unifikacije koje se u nas redovito ne postavlja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.