Vulinove najave o MiG-29 izazivaju sumnje u Srbiji

 

„Srbija će do kraja ove ili početkom sljedeće godine imati 14 MiG-ova 29 u letnom stanju“, izjavio je Tanjugu u nedjelju, 17. lipnja, ministar obrane Republike Srbije Aleksandar Vulin. Tom prilikom ministar je naveo i da trenutno Srbija ima četiri 29-ke koja su spremne i u letnom stanju, da je tu još 6 aviona i da se s Bjelorusijom ugovaraju još četiri primjerka. Najavio je i da će svi oni biti modernizirani do kraja godine, eventualno početkom slijedeće biti u letnom stanju i da će čuvati nebo nad Srbijom. Vulin je objasnio i da će se osim njihovog remonta nastaviti i s modernizacijom, i da će svih 14 aviona biti modernizirano na istovjetan način, odnosno da će svi biti u istoj klasi, naglasivši da je to 4+ generacija koja je jedna od najmodernijih, dodajući da je od te klase bolja samo peta generacija koju posjeduju samo velike svjetske sile. „Generacija 4+ je dovoljna za naše potrebe, da stavimo do znanja koliko smo moćni i koliko ne treba nitko razmišljati o tome da napadne Srbiju“ poručio je za Tanjug ministar obrane RS.

Ministar se osvrnuo i na nabavu helikoptera Airbus H145M, najavivši da će do kraja godine biti završen po jedan primjerak za VS i policiju, i to s odgovarajućim naoružanjem i obukom. „Čitav ugovor će biti završen iduće godine kada će ukupno devet helikoptera biti dodijeljeno ministarstvima obrane i unutarnjih poslova u skladu s njihovim potrebama“, precizirao je Vulin. Otkrio je da se uz nabavu opreme radi i obuka pilota, jer – kako je ministar dodao – sve se plaća na vrijeme zahvaljujući dobroj fiskalnoj situaciji i disciplini koju je uveo predsjednik Vučić, dodajući da se plaćanje ponekad izvodi i unaprijed pa se dobivaju razni popusti. U slučaju nabave helikoptera Vulin je rekao i da je zbog takvog načina plaćanja dobivena besplatna obuka, čime se uštedjelo 400 tisuća eura.

U daljnjem razgovoru za Tanjug ministar je rekao da je potpisivanjem vojno-tehničkog sporazuma s Rusijom srpsko vojno zrakoplovstvo spašeno i da je Srbija sada po tom pitanju regionalna sila. U okviru tog sporazuma, Vulin je podsjetio da se očekuje i 30 moderniziranih tenkova T-72, kao i borbena vozila pješaštva koja će takođe biti modernizirana, kako je izjavio, u skladu s najvišom svjetskom razinom.

Da li je to realno?

„Derusifikacija“ na Batajnici

Izjava ministra obrane Republike Srbije predstavlja neprecizno i kontradiktorno službeno priopćenje koje se tiče budućnosti RV i PVO Vojske Srbije, prije svega lovačke avijacije. Vulin govori o tome da trenutno Srbija posjeduje četiri operativna MiG-a 29, iako se zna da jedan od njih ne leti već više od 8 godina. Također, međuremontni rok na dva postojeća aviona već je istekao ali je to ipak moguće produžiti na određeno kraće vremensko  razdoblje, što znači da će oni uskoro morati na opći popravak. Ni nakon više od 8,5 mjeseci od dolaska na Batajnicu nije poletio ni jedan od 5 novopridošlih aviona iz ruske donacije, a u Srbiju nije vraćen ni šesti primjerak, koji se također već više od 8,5 meseci nalazi na generalnom remontu u ruskom 121. remontnom zavodu u Kubinki. Kako Tango Six neslužbeno saznaje, uskoro bi trebao poletjeti prvi avion na kome je od listopada prošle godine u hangaru aerodroma Batajnica rađena unifikacija s postojećim srpskim avionima MiG-29, kao i procjena stanja aviona radi budućeg produženja životnog vijeka.

Postavlja se pitanje da li je realno da RV i PVO u navedenom vremenskom razdoblju zaista dobije 14 operativnih MiG-ova 29, ako znamo da tri srpska aviona ove godine moraju biti remontirana, a pri tome dva još uvijek lete. Znamo da pregovori s Bjelorusijom traju i da su prethodne najave govorile kako bi 4 bjeloruska aviona trebala stići početkom iduće godine. Nije, međutim, precizirano da li će oni biti isporučeni remontirani i spremni za korištenje, ili će i oni – kao i ruski – morati na doradu kako bi bili identični srpskim MiG-29. Službeno još uvijek nemamo potvrdu ni da će se flota srpskih lovaca modernizirati na neku višu razinu od sadašnje, da će se realizirati tzv. „Faza 3“, odnosno da će oni postati suvremeniji višenamjenski borbeni avioni. Još jednom je ponovljeno da će srpski MiG-29 nakon modernizacije pripadati generaciji 4+, što je portal Tango Six, analizirajući ono što je najavljeno da će se raditi, pokazao kao nerealno i nemoguće.

 

* tekst autora Živojina Bankovića objavljen je 18. lipnja ove godine na portalu Tango Six (https://tangosix.rs/), a u originalnom izdanju se pod naslovom „Vulin za Tanjug: Svih 14 MiG-ova 29 će biti spremno do kraja ove ili početkom sledeće godine; Tango Six: Ne baš“ može naći na adresi: https://tangosix.rs/2018/18/06/vulin-za-tanjug-svih-14-mig-ova-29-ce-biti-spremno-kraja-ove-ili-pocetkom-sledece-godine-tango-six-ne-bas/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.