Srbiji stigli prvi ruski MiG-ovi

 

Danas malo nakon 18 sati na Vojni aerodrom Batajnica kod Beograda sletio je ruski transportni avion An-124 s dijelovima za prva dva „ruska“ MiG-a 29. Mjere osiguranja bile su znatno veće nego inače, a Ministarstvo obrane Republike Srbije strogo je ograničilo pristup na područje aerodroma, dok je na širem području (bezuspješno) zabranilo uporabu foto-aparata i kamera. Prema navodima Radio Televizije Srbije, MiG-ove je, uz defile jedinica Vojske Srbije, dočekalo nekoliko časnika VS-a, te zrakoplovni tehničari koji će u narednim danima pomagati svojim ruskim kolegama u sastavljanju letjelica. Osim MiG-ova u dijelovima, večeras su u Srbiju stigli i ruski tehničari koji će narednih dana sklapati letjelice.

U ruskom Avijacijskom zavodu u Luhovicama MiG-ovi su prebojani u boju za potrebe Vojske Srbije, a imaju i novu oznaku u bojama srpske trobojnice. Kako smo već pisali, danas pristigla prva dva MiG-a nabavljena od Rusije samo su prethodnica – u narednim danima, a najkasnije do petka, 6. listopada, u Srbiju će pristići i ostali MiG-ovi, njih ukupno 6. Njihova prezentacija u javnosti najavljena je za 20. listopada, na paradi povodom Dana oslobođenja Beograda, nakon čega će biti otpremljeni na remont, najvjerojatnije u Zrakoplovni zavod „Moma Stanojlović“ u Batajnici.

Priopćenje Ministarstva obrane Republike Srbije

O ovom se događaju Ministarstvo obrane Srbije oglasilo kratko i protokolarno. Priopćenje prenosimo u cjelosti.

“Prva dva aviona MiG-29 iz Ruske Federacije isporučeni su večeras Vojsci Srbije. Slijetanju transportnog aviona AN 124 i prijemu zrakoplova na aerodromu ‘Batajnica’ prisustvovali su ministar obrane Aleksandar Vulin, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković i zapovjednik RViPVO general-bojnik Ranko Živak.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin, nakon slijetanja ‘Ruslana’ na batajnički aerodrom, izjavio je da je 4. srpnja od ruske strane stigla obavijest da će dogovor između vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ruske Federacije Vladimira Putina i vrhovnog zapovjednika Vojske Srbije Aleksandra Vučića biti ispunjen 2. listopada 2017. godine.

– Kao što vidite, to se i dogodilo, i 2. listopada 2017. godine prva dva MiG-a iz vojnotehničke pomoći koju smo dobili od Oružanih snaga Ruske Federacije stigla su na aerodrom ‘Batajnica’. Do petka, stići će i preostala četiri aviona i moći ćemo s ponosom da kažemo da prvi put od 1987. godine naše zrakoplovstvo dobiva nove aparate. Velika je stvar što uspijevamo da se izborimo ne samo za poboljšanje položaja naših pripadnika, već i da naša vojska bude snažnija, organiziranijaa i suvremenija – poručio je ministar Vulin.

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković istaknuo je da je danas veliki dan za našu Vojsku i naše Ratno zrakoplovstvo, jer poslije, praktično, desetine godina dobivamo avione, što je veoma značajno za ukupnu obrambenu sposobnost naše zemlje. On je zahvalio predsjedniku Republike Srbije i Vladi što su osigurali zrakoplove  i naglasio da je današnjim činom naše zrakoplovstvo spašeno.

Zapovjednik RViPVO general-bojnik Ranko Živak naglasio je da je ovo povijesni dan za naše Ratno vazduhoplovstvo i protivvazduhoplovnu odbranu (RViPVO), dodajući da će ovi zrakoplovi biti značajan doprinos našim sposobnostima i da će pripadnici RViPVO dati sve od sebe da bi sigurnost Republike Srbije i njenog zračnog prostora bila na najvišem nivou.”

U zadnji čas

Remont i modernizacija ovih aviona Srbiju će koštati 185 milijuna eura. Prema riječima sada već bivšeg ministra obrane Srbije Zorana Đorđevića iz ožujka ove godine (za kada je bio i najavljen dolazak ruskih MiG-ova), 185 milijuna eura ne koštaju samo MiG-ovi, već kompletan paket, koji uključuje (1) prilagođavanje naoružanja i produženje roka trajanja na još 10 godina, (2) nabava rezervnih dijelova, te (3) modernizaciju aviona i kupovinu raketa zrak-zrak i zrak-zemlja. „U tih 185 milijuna eura npr. ulaze i cisterna za gorivo, hangari za držanje 10 aviona, kao i stajanke koje pokrivaju letjelice, kao i kompletno održavanje, smještaj i modernizaciju raketa u narednih desetljeće i pol,“ rekao je tada Đorđević.

Inače, ova nabava polovnih ruskih MiG-ova, a i njihov današnji dolazak u Srbiju, za tu je zemlju „spas u zadnji čas.“ Na sjednici parlamentarnog Odbora za sigurnost i unutarnje poslove, održanoj 12. rujna, zastupnik Miroslav Lazanski otkrio je kako je Srbija nedavno ostala bez posljednjeg lovca MiG-29.

„Mi imamo 3 i pol MiG-a 29 trenutno, od kojih da vam kažem, u ovom času ne leti ni jedan. Jer je proteklih dana ovaj jedan koji je letio doživio udar ptice u lopatice motora i sad je na remontu. (…) Znači, mi u ovom trenutku, gospodo, nemamo… Imamo dva MiG-a 21, UT i Mongol, to su školski avioni, koji nisu naoružani topom za presretanje, koji je znak upozorenja ako neidentificirana letjelica uleti u naš zračni prostor… nego imaju rakete. Kako ćete vi raketom upozoriti avion koji je uletio u naš zračni prostor da se mora prizemljiti? Mahanjem krila? Pa to onda može i dvokrilac ako stigne putnički mlazni avion“,

rekao je Lazanski delegaciji Ministarstva obrane na čelu s ministrom Aleksandrom Vulinom.

U svemu ovome zanimljiv je i vremenski okvir dolaska prva dva „ruska“ MiG-a u Srbiju. Prve najave srbijanskih dužnosnika govorile su o ožujku kao roku za pristizanje prvih od 6 aviona, da bi se nakon tog roka ispostavilo da ruski predsjednik Vladimir Putin još uopće nije potpisao ukaz o odobrenju ovog cijelog posla. Potom se od roka gotovo potpuno odustalo, uz spominjanje da će stići „do kraja godine“, a potom i „kad stignu, stići će“. Rusko otezanje isporuke borbenih zrakoplova za Srbiju navodno je ruska strana vezala uz rješavanje statusa srpsko-ruskog humanitarnog centra u Nišu, što pak nije drago srpskoj strani zbog strogih pogleda iz Bruxellesa, za čije članstvo se Srbija trenutno bori. I nakon više od 6 mjeseci otezanja, eto ruskih MiG-ova taman dan prije kraja hrvatskog natječaja za novi višenamjenski borbeni avion. Ako je i slučajnost, ta se velika promjena regionalnih kapaciteta za borbu u zraku i nadzor zračnog prostora dogodila u „zanimljivo“ vrijeme.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.