Rusi pokazali nove srpske MiG-ove

 

Nakon što su od 02. do 04. listopada na Vojni aerodrom Batajnica kod Beograda sletjeli transportni An-124 s ruskim poklonom za Ratno zrakoplovstvo Vojske Srbije, Veleposlanstvo Ruske Federacije u Srbiji jučer je pojedinim medijima dalo fotografije s iskrcaja spomenutih zrakoplova MiG-29. Prilikom dolaska ovog za Srbiju važnog tereta, širi prostor oko aerodroma Batajnica bio je zabranjena zona za fotoaparate i kamere, pa gotovo da i nije bilo evidentirano iskrcavanje MiG-ova u dijelovima (s izuzetkom tabloida Informer). Zato je jučer, 8 dana prije prezentacije MiG-ova srbijanskoj javnosti, rusko Veleposlanstvo nekim medijima podijelilo fotografije s iskrcavanja tereta, kao i s obilaska ruskog veleposlanika Aleksandra Čepurina i srbijanskog ministra obrane Aleksandra Vulina po hangarskome prostoru u kojeg je spremljeno tih 6 aviona MiG-29.

Iako je još uvijek nepoznat dobar dio odgovora na brojna pitanja o toj ruskoj donaciji Republici Srbiji, polako u javnost izlaze i poneki detalji tog posla. Tako se već sada zna, a potvrdio je to i pomoćnik ministra obrane Nenad Miloradović, da su rusko/srpski MiG-ovi stari 28 godina, te da će ući u operativnu upotrebu u Vojsci Srbije u lipnju 2018. godine, a sve do tada su pod nadležnošću kompanije RSK MiG. „Oni u ovom trenutku imaju 28 godina, dopremljeni su u letećem stanju, nisu stajali negdje van resursa nego su bili u aktivnom letećem sastavu zrakoplovstva Ruske Federacije,“ rekao je Miloradović. Neophodno im je produljenje životnog vijeka, jer jednom dijelu doniranih zrakoplova MiG-29 njihovih 30 godina upotrebe ističe već 2019. godine, a drugom dijelu – 2021. godine. Ovo razdoblje od 2, odnosno 4 godine, iskoristit će se da najprije na remont i modernizaciju odu postojeća 4 aviona MiG-29 iz sastava Vojske Srbije, koji su već sada prizemljeni. Remont će se većim dijelom raditi u Zrakoplovnom zavodu „Moma Stanojlović“, ali nije poznato gdje će se izvoditi dio radova koje ovaj zavod nije u mogućnosti raditi, kao npr. remont motora.

U okviru nedavnog intervjua na Televiziji Pink, zapovjednik RZ i PZO general Ranko Živak najavio je da će, uz trenutno određeni broj mlađih pilota koji su do sada završili preobuku na MiG-29, još 5 do 7 pilota morati proći preobuku, dio njih u Srbiji, a dio u inozemstvu. S kompanijom RSK MiG Srbija je potpisala jedan „ozbiljan i vrijedan ugovor koji, među ostalim, obuhvaća sustav održavanja i nabavu zaliha kritičnih rezervnih dijelova. Za to je već potrošen dio od 185 milijuna eura koliko će Ministarstvo obrane Srbije i Vojska Srbije uložiti u remont i modernizaciju ruskih doniranih aviona MiG-29.

Zajedno s dijelovima 6 aviona MiG-29, iz Ruske Federacije su na Batajnicu stigli i ruski tehničari, koji imaju zadatak sastaviti MiG-ove do 20. listopada, kada se obilježava Dan oslobođenja Beograda. No, kako je već ranije bilo jasno, „novi“ MiG-ovi toga dana neće poletjeti, čak ni uz mogućnost da na njima lete ruski piloti (što je kasnije odbačeno), već će oni samo biti prikazani na stajanci u Batajnici. Suprotno nekim dosadašnjim naznakama, tog petka, 20. listopada, na Batajnici se neće održati „otvoreni dan“, već neko još uvijek u potpunosti nejasno događanje pod nazivom „Sloboda 2017“ – u sklopu kojeg će se u statičkom postavu moći vidjeti novopristigli ruski MiG-ovi, a u zraku ruska akrobatska skupina Striži (također na borbenim zrakoplovima MiG-29), te neka vrsta demonstracije poslova air-policinga u izvedbi Ratnog zrakoplovstva i protuzračne obrane Vojske Srbije.

————————————–

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.