Rusija isporučila svih 6 MiG-ova Srbiji

 

Jučer, u srijedu 4. listopada, na Vojni aerodrom Batajnica kod Beograda posljednji je put sletio transportni avion An-124, noseći posljednja dva MiG-a 29 iz Rusije u Srbiju. Takva je pošiljka stizala 3 dana za redom – u ponedjeljak, 2. listopada, u utorak 3. listopada, i u srijedu 4. listopada, te je time Srbije dobila svih 6 obećanih novih-starih ruskih borbenih zrakoplova MiG-29.

Nakon što je prva pošiljka – dva jednosjeda MiG-29 – pristigla u ponedjeljak uz puno uzbuđenja i iščekivanja, ostale dvije došle su uz puno manje pompe, gotovo pa kao bilo koji drugi teret. Za razliku od ponedjeljka, u utorak i srijedu tranziti su se odvijali po ranije najavljenom rasporedu – Antonov je poletio malo iza podneva s aerodroma Avijacijskog zavoda u Luhovicama kod Moskve, i sletio u Batajnicu oko 14:30 sati. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da s ovim MiG-ovima Srbija dobiva ozbiljnu eskadrilu, “uvjerljivo najsnažniju u regiji“. “Ponosan sam na to i uvjeren sam da će naši tehničari znati da rade i naši vojnici da lete na tim moćnim mašinama,” izjavio je Vučić.

Jedan od 3 MiG-29 u verziji 9-13 koje je Rusija donirala Srbiji (Photo: Anton Pavlov)

Ali te “moćne mašine” neće baš brzo poletjeti – njihova prezentacija u javnosti bit će 20. listopada povodom Dana oslobođenja Beograda, no ne u zraku, već na stajanci u Batajnici. Toga dana, na paradi povodom Dana oslobođenja, u Beograd bi trebao doći i ruski ministar obrane Sergej Šojgu, a očekuje se i ruska akro-grupa “Striži”. Dođu li “Striži”, to će vjerojatno biti jedini MiG-ovi 29 koji će se toga dana naći na nebu iznad Beograda, s obzirom na stanje srpskih letjelica tog tipa. Nakon proslave, “novi” srpski MiG-ovi bit će prevezeni u Zrakoplovni zavod “Moma Stanjlović”, kako bi ruski stručnjaci, uz pomoć kolega iz Srbije, započeli s njihovim remontom. Iako su do sada svi službeni izvori iz Ministarstva obrane Srbije tvrdili da se s ovim MiG-ovima rješava pitanje Ratnog zrakoplovstva Srbije za narednih 10 do maksimalno 15 godina, predsjednik Vučić ustvrdio je da će to rješenje biti i nešto duže: “Da bi ljudi znali, postoje neke tehničke mogućnosti takozvane ‘pete generacije’, ali ovo je četiri plus generacija, i mi smo problem riješili u narednih 20 godina“. No ovaj rok trajanja je ipak prilično nevjerojatan, budući se radi o MiG-ovima proizvedenim između 1987. i 1989. koji su, dakle, već sada stari 30 godina.

Zrakoplovni zavod “Moma Stanojlović” u iščekivanju rusko/srpskih MiG-ova

Upitno je hoće li se uz remont poraditi i na modernizaciji ruskih letjelica. Unatoč dosadašnjim najavama, ugledni zrakoplovni portal Tango Six tvrdi da je to još uvijek golub na grani: “Modernizacija i dalje nije ugovorena. Što god pričala politika ili njeni eksponenti, nemamo informaciju o okonačnim pregovorima i ugovoru za modernizaciju čiji nivo također ne znamo. Najavljivano je svašta, od sposobnijih radara do najpotentnijih raketa, ali jedino što će se u skorijoj budućnosti desiti je posao za ‘mehaničare’,” piše Tango Six. Osim toga, jedan od ovih netom pristiglih MiG-ova 29 odmah nakon 20. listopada vraća se privremeno u Rusiju, dok ostali u zavodu “Moma Stanjlović” prelaze u ruke mehaničara: “Pet novouvedenih aviona zatim doživljava svoje prve ‘radove’, koji zapravo predstavljaju unificiranje s našom radio navigacijskom opremom, koja je usuglašena s ICAO (civilnim) standardima. ‘Derusifikacija’ je ili već napravljena u Rusiji ili će se raditi kod nas. Nakon ovog posla letjelice se službeno mogu pridružiti 101. eskadrili“, navodi Tango Six.

Prema pisanju ovog portala, dijelu postojećih srpskih MiG-ova resursi istječu već sljedeće godine: “Naša četiri MiG-a 29 imaju problem s istekom međuremontnog resursa. Tri letjelice dolaze do ‘kraja’ u svibnju 2018. godine a jedna 2021. Novouvedeni MiG-ovi, njih četiri, pune 30 godina upotrebe 2019. godine, a jedan 2021. To im daje mogućnost letenja još dvije, najviše četiri godine. Idealno da se za to vrijeme naši pošalju na produženje vijeka s njihovih 30 godina na 40 i naknadno na održavanje po stanju. Trenutni plan bi, dakle, trebao osigurati da u zemlji uvijek postoji određen broj aviona na dežurstvu i da nakon 2021. godine možemo imati letjelice koje možemo koristiti još desetak godina“. Dakle, bliže deset, a ne dvadeset godina, koliko bi to aktualnim političarima u Srbiji odgovaralo!

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.