Obrambeni proračun Srbije za 2018. i zrakoplovstvo

 

Proračun Republike Srbije za sljedeću godinu predviđa značajno povećanje izdvajanja za Vojsku Srbije (VS), koja bi u 2018. trebala dobiti 23,57 posto više novca nego u ovoj godini.  Ukupna sredstva namijenjena Ministarstvu obrane i VS iznose 70.484.263.000 dinara ili gotovo 591,3 milijuna eura, što je za oko 112,8 milijuna eura više nego što je bio predloženi proračun za 2017. godinu. Kao što je to već uobičajno, veliki dio novca ide za plaće koje će od 1. siječnja biti 10 posto veće, tu je zatim i veliki broj izdvajanja za socijalne doprinose, socijalna davanja i zaštitu, naknade u naturi, naknade troškova za zaposlene, nagrade zaposlenima. Na sve napomenuto, uključujući i veće plaće, trebalo bi biti izdvojeno oko 312,3 milijuna eura. U tekstu koji se odnosi na Ministarstvo obrane i Vojsku Srbije nema mnogo detalja kada je u pitanju RV i PVO, ali ipak ima nekih zanimljivih stavki kada je riječ o ovoj grani srpskih oružanih snaga.

Za modernizaciju i remont sredstava naoružanja i vojne opreme (NVO) predviđeno je nešto više od 20,6 milijuna eura, od čega je 15,7 milijuna za mašine i opremu, a ostatak ide na specijalizirane usluge. Sa 637 tisuća eura financirat će se izgradnja hangara na aerodromu Niš, međutim po onome što se može pročitati u prijedlogu proračuna, 2018. će biti završeno 20 posto radova, u 2019. još 30 posto, da bi tek u 2020. hangar bio gotov. Drugi konkretan podatak koji se odnosi na RV i PVO je, osim hangara u Nišu, osiguravanje sredstava za modernizaciju školskih i borbenih aviona. U tu svrhu trebalo bi se potrošiti oko 4,5 milijuna eura – od toga na materijal gotovo 3,5 milijuna, a na, kako stoji u navedenim stavkama, tekuće popravke i održavanje, preostalih milijun eura. I u ovom proračunu postoji proračunski fond za naoružanje i vojnu opremu, koji sada iznosi 16,9 milijuna eura, od čega je čak 13,6 milijuna neraspoređeni višak prihoda iz ranijih godina. Cilj ovog fonda je poboljšanje stanja na području naoružanja i vojne opreme, te održavanja sredstava. Svi navedeni iznosi koji se odnose na nabavu novog naoružanja i vojne opreme, zatim sredstva za njihovu modernizaciju i remont, izgradnju infrastrukture, u odnosu na ostale troškove ponovo su zaista skromni.

Hangar u Nišu će biti identičan novom hangaru na Batajnici dovršenom prošle godine

Međutim, postoji i jedna nedoumica u dijelu koji se odnosi na funkcioniranje Ministarstva obrane RS i Vojske Srbije. Od ukupno 212,3 milijuna eura, koliko je izdvojeno za ovu namjenu, postoji stavka “Mašine i oprema”, i pored nje vrlo veliki iznos od čak 73,6 milijuna eura. Moguće je da će dio tih sredstava biti iskorišten za plaćanje rate za radove na lovačkim avionima i nabavu helikoptera. S druge strane, vjerojatno će se taj novac trošiti i na ulaganje u kapacitete za održavanje i remonte NVO. U istom dijelu proračuna postoje i posebne stavke za tekuće popravke i održavanje s 20,7 milijuna eura, kao i materijal sa 40,7 milijuna eura. Financiranje onoga što je tijekom prošle i ove godine ugovoreno te najavljeno, a to su prije svega sredstva namijenjena za RV i PVO, trebalo bi biti osigurano iz drugih izvora, odnosno iz suficita proračuna koji je nastao u 2016. i 2017. godini, a smatra se da će se taj trend nastaviti. Nije nemoguće da je dio tog novca prikazan u ovogodišnjem vojnom proračunu upravo u dijelu koji se odnosi na mašine i opremu u okviru izdataka za funkcioniranje Ministarstva obrane i VS.

Do kraja 2020. za sve moguće radove i nabave vezane za 10 lovačkih aviona MiG-29 najavljeno je da će se potrošiti oko 185 milijuna eura, i da će se to plaćati u ratama. Za sada sigurno znamo da je plaćen transport 6 doniranih aviona i da je sklopljen ugovor za rezervne dijelove, predizvoznu pripremu aviona i njihovo dovođenje na standard 4 starija primjerka, kao i remont jednog od MiG-29 koji je stigao iz Rusije. Uz to treba nabaviti još i zemaljsku opremu za njihovo opsluživanje, a sljedeće godine treba poslati bar tri postojeća aviona na remont, koju godinu kasnije i četvrti. Potom je najavljeno da će se izvršiti produženje vijeka, kao i vjerojatno najskuplji dio čitavog posla – a to je modernizacija koja bi borbene mogućnosti tih aviona podigla na višu razinu i učinila ih potpuno višenamjenskima. Vrlo skupa će biti i planirana nabava suvremenog vođenog naoružanja zrak-zrak i zrak-zemlja. Uz sve ovo, u tijeku su procedure i za izgradnju hangara za dežurni par lovaca u sustavu PVO, kao i dežurnog helikoptera za traganje i spašavanje.

Početkom 2019. godine Vojska Srbije će primiti na upotrebu prvi od 6 naručenih višenamjenskih helikoptera H145M, naručenih krajem prosinca prošle godine. Cijena ovih helikoptera, od kojih će 4 biti naoružana, nije objavljena, a temeljem objavljenih ugovora za druge države njihova vrijednost s obukom, logistikom i naoružanjem kreće se u rasponu od 65 do 90 milijuna eura. Službeno je krajem 2016. priopćeno kako je dio novca već uplaćen, pa se lako može zaključiti da će i u ovom slučaju plaćanje biti u ratama. Kada je o helikopterima riječ, nedavno je objavljeno i da se s ruskim Rosoboronexportom pregovara o 6 transportno-borbenih helikoptera, a na temelju ranije spomenutih planova i najava – najvjerojatnije se radi o srednjim transportnim helikopterima Mi-17. Dva takva helikoptera, u verziji Mi-17V-5, nabavljena su 2016. za 25 milijuna eura. Stoga bi 6 ovakvih helikoptera mogla koštati oko 75 milijuna eura.

Od najviših državnih dužnosnika posljednjih se mjeseci direktno ili indirektno moglo saznati da se s Bjelorusijom pregovara o nabavi dodatnih aviona MiG-29, spominjalo se 6 do 8 aviona, potom se govorilo o nabavama raketnih sustava, konkretno dva divizijuna sustava Buk, dok su pojedini mediji u skorije vrijeme spominjali i 4 bitnice sustava S-300. U svim ovim slučajevima spominjalo se da bi obveza Srbije bila platiti samo remont i modernizaciju poklonjene tehnike. Isti su mediji prenijeli i da bi ugovor za bjelorusku donaciju MiG-29 i S-300 mogao biti potpisan u ožujku sljedeće godine.

 

*tekst autora Živojina Bankovića objavljen je 06. prosinca ove godine na portalu Tango Six, a u originalnom izdanju može ga se naći na adresi: https://tangosix.rs/2017/06/12/vojni-budzet-za-2018-povecan-za-skoro-cetvrtinu-veliki-izdaci-za-masine-opremu-nabavke-modernizacije-popravke-remonte/

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.