Vlada: uz američke novce do još helikoptera Black Hawk

 

Nakon jučerašnjeg posjeta ministra obrane RH Marija Banožića Odesi i konačne potvrde o hrvatskoj donaciji 14 helikoptera Mi-8, polako se otkrivaju detalji uvjetno rečeno uzvratnih poslova. Tako je tijekom uvoda u današnju 205. sjednicu Vlade premijer Andrej Plenković najavio:

„Danas ću spomenuti da smo s Vladom SAD-a, dakle Sjedinjenih Američkih Država, dogovorili potporu kroz program financiranja stranih oružanih snaga, dakle Foreign Military Financing, u iznosu od 140 milijuna dolara, koji su dodijeljeni Hrvatskoj. Na taj način nastavljamo partnersku suradnju sa Sjedinjenim Američkim Državama, i ova sredstva bit će iskorištena za nabavu novih… novoga naoružanja u kontekstu vojne suradnje ili obrambene suradnje koju imamo sa SAD-om, itekako razvijenu… Ministarstvo obrane nastavit će sada operativne razgovore sukladno potrebama Hrvatske vojske. Ovih 140 milijuna dolara se nastavljaju na već do sada u prošlosti ukupno akumuliranih 800 milijuna dolara koje smo dobili kroz ovaj program od Sjedinjenih Američkih Država i kada povežemo i ukidanje viza i Global Entry i izbjegavanje dvostrukoga oporezivanja i ovu novu pomoć za modernizaciju naših Oružanih  snaga možemo reći da se odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama kontinuirano unapređuju, a pritom naravno ne treba smetnuti s uma ni recentni posjet ministrice Sjedinjenih Američkih Država za energetiku gdje smo razgovarali o ulozi Hrvatske na novoj energetskoj karti Europe. Ministar Banožić će govoriti naravno o namjeni ovih sredstava koja će, između ostalog, ići i za nabavu i formiranje eskadrile novih helikoptera koje će Hrvatska nabaviti od SAD-a“.

Iako premijer Plenković nije izričito spomenuo da će Hrvatska za američku financijsku pomoć nabaviti još helikoptera UH-60M Black Hawk, to je nakon sjednice Vlade neizravno potvrdio ministar obrane Mario Banožić:

„Dakle ovo što je dinamika… Tijekom ove odluke koja je došla od strane američke strane nastavit ćemo dalje razgovore. Ono što sam rekao da je želja to je da imamo do 12 Black Hawkova, dinamika će se naravno teći kao i svakom redovnom procedurom. U našim razgovorima prvo ćemo definirati što je to moguće od opreme dobiti, odnosno s obzirom na cijelu situaciju koju imamo i ono što su zahtjevi Hrvatske vojske na postojećim Black Hawkovima što imamo, a na taj način, ovaj, potpisati tzv. Letter of Request i na koji način dalje raditi… dinamiku i od strane i proizvođača za koju vidimo da isto tako ima svoje izazove u proizvodnji kada govorimo o situaciji u Ukrajini“.

Ovoga puta, za divno čudo, protiv nabave novih helikoptera od SAD-a nije ni predsjednik Zoran Milanović, koji je danas iz Poreča komentirao najavu premijera o financijskoj potpori SAD-a: „Ako je to tako, dobro je. Mislim, s obzirom da smo uspjeli prije godinu dana skoro ostat bez onih Bradleya koje su nam nudili besplatno i na kraju kao da i jesu besplatni, vidimo da su itekako korisni u Ukrajini“. Jednako tako, Milanović je reterirao i kada je u pitanju hrvatska donacija helikoptera Mi-8 Ukrajini. Iako je mjesecima bio protiv toga, tvrdeći da ih se još može iskoristiti u sastavu HRZ-a, danas je Milanović bio vrlo pomirljiv:

„A ovo drugo znamo – donacija Ukrajini je odlučena na Vladi, to ide odmah… Ti helikopteri i tak nisu perspektivni, dakle mi ih ne bismo imali uvjeta niti računice više održavati jer imamo dosta tih helikoptera i tog se treba polako rješavati. A ovo s Amerikancima – živi bili pa vidjeli!“.

Spomenutih 140 milijuna USD, koje je jutros na sjednici Vlade najavio premijer Andrej Plenković, Hrvatska će dobiti od SAD-a kroz program Foreign Military Financing, koji je namijenjen za nabavu američke vojne opreme, usluga i obuke kroz program FMS (Foreign Military Sales) ili za sufinanciranje izravnih komercijalnih ugovora sa certificiranim američkim proizvođačima. O vrlo sličnom iznosu radilo se i 2019., kada je tadašnji ministar obrane Damir Krstičević krenuo u nabavu helikoptera UH-60M. Tada su SAD Hrvatskoj namijenile paket vrijedan 138,2 milijuna USD, koji su uključivali namjensku donacijd 2 nova UH-60M (u vrijednosti od 53,4 milijuna USD), potom nabavu integrirane logističke potpore (u vrijednosti od 38,8 milijuna USD), te naposljetku hrvatsku kupovinu dva dodatne helikoptera Black Hawk uz povoljnije uvjete (u vrijednosti od 46 milijuna USD). Prilikom nove buduće nabave, vjerojatno bi se par milijuna uštedjelo na obuci pilota i tehničara (s obzirom da već imamo obučene ljude koji dalje mogu obučavati po sustavu „obuka obučavatelja“), ali bi se dio novaca – prema današnjoj najavi ministra obrane – mogao potrošiti i za dodatno opremanje postojećih Black Hawkova. Naime, nije nikakva tajna da su 4 helikoptera koja su odnedavno u sastavu HRZ-a „gola“, te da se Ministarstvo obrane već godinu dana sprema na nabavu dodatne zaštite, ali i opreme za specijalne snage koje će te helikoptere koristiti. Donacijom postojećih Mi-8 nadopunjavanje eskadrile višenamjenskih helikoptera pokazuje se kao top-prioritet, pa je današnja vijest dobrodošla, iako je to još uvijek daleko od kupovine ukupno 12 helikoptera potrebnih za popunjavanje zasebne eskadrile.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.