Banožić u Ukrajini: Mi-8, Igle i humanitarno razminiranje

 

Jutros u 8 sati Vladin avion sletio je u glavni grad Moldove, Kišinau, na tamošnju međunarodni aerodrom. Njime je doletio važan putnik, koji se u Moldovi nije zadržao, nego je nastavio put prema Odesi (Ukrajina). Tijekom prijepodneva ispostavilo se da je putnik hrvatski ministar obrane Mario Banožić, koji je za svoj prvi posjet Ukrajini izabrao poznato kulturno i turističko središte Odesu, gdje ga je dočekao ukrajinski ministar obrane Oleksij Reznikov. U hrvatskoj delegaciji bili su još i ravnateljica Uprave za obrambenu politiku Dunja Bujan Šujster te ravnatelj Uprave za materijalne resurse Ivica Grebenar.

Usprkos suprotnome navodu ministra Banožića, ovo bi trebao biti njegov prvi službeni posjet Ukrajini, i to u svjetlu sasvim izvjesne velike donacije koju Hrvatska priprema za ukrajinske Zračne snage.

Na press-konferenciji koju su kasno poslijepodne održali ministri obrane Reznikov i Banožić, gost iz Hrvatske nedvosmisleno je potvrdio hrvatsku vojnu pomoć Ukrajini u vidu predaje helikoptera Mi-8. Na novinarsko pitanje o planovima prebacivanja helikoptera Mi-8 u Ukrajinu, Banožić je odgovorio da su helikopteri jedan od pravaca vojne pomoći koju Hrvatska pruža Ukrajini, te da bi do njihovog prebacivanja trebalo doći vrlo skoro.

„Hrvatska Vlada daje Ukrajini financijsku, tehničku i političku potporu. Jedna od točaka takve političke potpore je odluka koja je trenutno u razmatranju naše Vlade. A jedna od točaka takvih odluka su helikopteri Mi-8. Nadamo se da ćemo u skoroj budućnosti uspjeti realizirati njihov transfer“,

naglasio je Banožić. U ukrajinskim su se medijima 26. ožujka pojavile nepotvrđene informacije da se Hrvatska sprema Ukrajini predati 12 helikoptera Mi-8 MTV 1 i 2 helikoptera Mi-8 T, koje su hrvatske Oružane snage već otpisale i nalaze se na održavanju prije polaska.

„Danas smo razgovarali o našim daljnjim potrebama, našim prioritetima. Oni ostaju nepromijenjeni – to je, prije svega, protuzračna obrana. To su različita sredstva – od ozbiljnih, snažnih, složenih do tzv. MANPADS-a, odnosno ručnih kompleksa kao npr. ‘Strijela’ i ‘Igla’, koju nam Hrvatska ponovno može isporučiti…“,

istaknuo je Oleksij Reznikov.

——————

——————

Dvojica ministara u Odesi su razgovarali i o drugim vidovima suradnje, prije svega na području humanitarnog razminiranja. Kako je rekao ukrajinski ministar Oleksij Reznikov:

„Hrvatska ima fantastično iskustvo razminiranja. Ovo je država koja se humanitarnim razminiranjem bavi više od 25 godina i to nastavlja raditi jer je to nasljeđe rata. Oni imaju vrlo moćan nacionalni centar za razminiranje, pa smo razgovarali o mogućnosti obuke naših instruktora za humanitarno razminiranje našeg kopna i naših voda“.

Štoviše, Reznikov je dodao da se s Banožićem dogovorio o daljnjoj suradnji u obuci ukrajinskih instruktora za humanitarno razminiranje, a razgovaralo se i o rehabilitaciji ranjenih ukrajinskih vojnika i njihovom poslijeratnom oporavku.

Temeljem ratnog iskustva koje je Hrvatska stekla tijekom ’90-ih, Lijepa naša nastavit će pomagati Ukrajini i vojno i politički, obećao je Banožić. „Naše iskustvo, naš rat koji se vodio 90-ih je razlog što znamo što se događa u vašoj zemlji i znamo da ste u pravu“, rekao je Banožić, dodavši da će Hrvatska na svaki mogući način podupirati rad Međunarodnog kaznenog suda, istog onog koji je prije nekoliko dana dao nalog za uhićenje Vladimira Putina zbog zločina prisilnog odvođenja ukrajinske djece u Rusiju. Također je izrazio podršku mirovnom planu predsjednika Zelenskog.

I dok na naslovnicama ukrajinskih medija „vrište“ naslovi o hrvatskoj donaciji helikoptera Mi-8, što je Banožić potvrdio na press-konferenciji u Odesi pred ukrajinskim novinarima (dok hrvatskim medijima to nikada nije priznao, pozivajući se na klasificiranost podataka), treba reći da se to ne može pročitati u priopćenju Ministarstva obrane RH. Ali zato MORH, s posebnim osjećajem za važno, u priopćenju ističe:

„Ministar Banožić poklonio je ukrajinskom ministru obrane repliku Vukovarskog vodotornja simbol stradanja, patnje i slobode hrvatskog naroda kao i tijelo neaktivirane granate 120 mm koja je za vrijeme Domovinskog rata ispaljena na ministrove rodne Vinkovce. Ministar Reznikov ministru Banožiću darovao je geler i ukrajinsku tradicionalnu košulju. Također, izražavajući nadu u što skorije smirivanje ratnih sukoba i slobodu Ukrajine ministri su razmijenili navijački šal nogometnog kluba HNK Cibalia i dres s brojem 10 ukrajinskog nogometnog kluba ‘Čornomorec’ iz Odese gdje je prikazan i prigodni film“.

Banožić je još odao počast hrvatskim vojnicima poginulim u 1. svjetskom ratu, posjetio je i školu ronioca gdje je s ministrom obrane Oleksijem Reznikovim položio vijenac i zapalio svijeće kod spomenika poginulim vojnicima ukrajinske mornarice te je posjetio brod ukrajinske mornarice i susreo se s mornarima.

Kasno večeras Banožić se vraća u Hrvatsku, istim putem kojim je i otišao – iz Odese u Kišinau, te potom avionom za Zagreb, a hrvatska javnost opet je došla do nezavidne situacije da vijesti o novostima u vlastitom obrambenom sektoru prije saznaje u stranim medijima nego iz bilo čega kod kuće.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.