USS Harry S. Truman ponovno u Splitu

 

Danas prije podne u splitskom se akvatoriju usidrio američki nosač aviona USS Harry S. Truman (CVN-75). To je njegova druga posjeta Splitu – prvi put je u grad podno Marjana stigao u prosincu 2015., i bio je jednaka atrakcija kao što je i danas.

Jutros ispred Splita (Photo: Eddy Meštrović)

USS Harry S. Truman u Splitu će biti do utorka, 15. veljače, a na jučerašnjoj 101. Sjednici Vlada RH i formalno je dozvolila njegovo uplovljavanje. Kako je obrazložio ministar obrane Mario Banožić:

“Ministarstvo vanjskih i europskih poslova dostavljena je nota veleposlanstva Sjedinjenih Američkih Država, u Zagrebu, u kojom se traži odobrenje za uplovlja… uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda USS Harry Truman. Riječ je o brodu u sastavu Ratne mornarice Sjedinjenih Američkih Država za koje se traži odobrenje za uplovla… uplovljavanje u unutarnje morske vode Republike Hrvatske i boravak u luci Split, u veljači ove godine. Radi se o rutinskom posjetu, radi logističke dopune i odmora posade broda. Ovom odlukom predlažemo …  da se u skladu s odredbama Pomorskoga zakonika … Vlada Republike Hrvatske da navedeno odobrenje, te predlažem da Vlada donese ovu odluku”.

Uoči sjednice Vlade, Banožić je potvrdio dolazak USS Harry S. Trumana u Split, naglašavajući kako se radi o jednom uistinu impresivnom brodu i potvrdi dobrih odnosa sa SAD-om.

USS Harry S. Truman boravio je u Splitu krajem 2015. godine (Photo: Obris.org)

“Riječ je o pravilu o vježbi… Na taj način brod koji je uistinu impresivan – mislim da je dužine 334 metra što je u pravilu najveći brod koji smo imali na svojim unutarnjim vodama – sukladno tome mi ćemo na današnjoj sjednici Vlade donijeti potrebnu odluku, sva potrebna mišljenja, i na taj način i bit u konačnici tamo na brodu 14. veljače… To će biti prilika za jednu snažnu podršku razgovoru naših američkih saveznika i partnera koja će, evo, na jedan ovakav način biti potvrđena i siguran sam da ćemo imat još ovakvih susreta … Vi znate da smo i u 8. mjesecu imali isto jedan brod ovdje u Splitu .. Tako da jednostavno ta suradnja sa američkom Mornaricom je ovdje intenzivna… Isto tako govorim i o ‘Viktoru Lencu’ gdje se održavaju američki brodovi, tako da tu – što se toga tiče – nije ništa… nešto što je strano za nas, samo je ovo s obzirom na veličinu i atraktivnost samoga broda dobija jednu posebnu dinamiku… poseban značaj.”

Neposredne pripreme za uplovljavanje USS Harry S. Trumana u splitski akvatorij počele su jučer poslije podne, kada je s nosača u Split sletio transportni avion Grumman C-2A Greyhound iz flotne logističko-transportne eskadrile VRC-40 “Rawhides”.

Dijelovi Udarne grupe nosača Harry S. Truman, udarne grupe ITS Cavour i udarne grupe Charles de Gaulle (TF 473) zajedno na Mediteranu (Photo: Bela Chambers)

USS Harry S. Truman dolazi u Split nakon što je završio 10-ak dana dugu vježbu u Jadranu pod nazivom “Neptun Strike 22” u kojoj su, kako smo već pisali, sudjelovali i hrvatski kontrolori bliske zračne potpore (JTAC). Kako je objavilo Zapovjedništvo združenih savezničkih snaga iz Napulja, hrvatski JTAC-ovci su se, zajedno s kolegama iz ukupno 11 NATO država – obučavali u navođenju borbenih djelovanja aviona F/A-18 iz sastava “Carrier Air Wing One” s nosača USS Harry S. Truman, kako bi se postigla integracija mornaričkih zračnih i kopnenih snaga potrebna za jačanje sposobnosti savezničkih djelovanja kroz razne domene. Na tu se suradnju u svom jučerašnjem priopćenju osvrnuo i kontraadmiral Curt Renshaw, zapovjednik Udarne grupe 8 nosača aviona: “Nedavno smo sudjelovali s našim NATO saveznikom Hrvatskom u vježbi ‘Neptune Strike 22’ i veselimo se vremenu koje ćemo provesti s našim domaćinima”.

Osim što će se tijekom ovih 5 dana obaviti logistička popuna samog broda i odmoriti posada od intenzivnih vježbovnih aktivnosti proteklih tjedana, ovaj posjet će ojačati i veze američkih gostiju s hrvatskim domaćinima – naime, kao što je uobičajena praksa pri takvim situacijama, i ovoga puta će posada nosača CVN-75 sudjelovati u humanitarnoj akciji, i to za dječji dom “Maestral” u Splitu. Kako je riječ o plovilu na nuklearni pogon, tijekom ovih 5 dana bit će potrebno provoditi i nadzor zračenja, sukladno članku 61. Pomorskog zakonika, za što je nadležan Državni zavod za nuklearnu i radiološku sigurnost. Kontrola se povodi na temelju uzoraka mora kod plovidbe broda u dolasku i odlasku iz RH, kao i tijekom zadržavanja unutar RH.

Osim samog nosača USS Harry S. Truman (CVN-75), u splitsku luku jutros je uplovila i norveška fregata klase Fridtjof Nansen – HNoMS Fridtjof Nansen (F310). Za razliku od “Trumana”, ovaj norveški ratni brod vezan je u samoj splitskoj luci, gdje će i ostati do 15. veljače. Riječ je o brodu koji čini dodatni dio Udarne grupe nosača aviona Harry S. Truman (Harry S. Truman Carrier Strike Group – HSTCSG) od svog pristizanja u Naval Station Norfolk, savezna država Virginia, u rujnu 2021. godine.

Norveška fregata na vanjskom doku splitske luke (Photo: Eddy Meštrović)

 

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.