Boravak USS Harry S. Trumana u Splitu

 

Veliko Trgovišće i Novi Vinodolski imaju tek par desetaka stanovnika više od njega. Opuzen ima gotovo upola stanovnika manje od njega. No Opuzen je grad, a on je američki nosač aviona USS Harry S. Truman (CVN-75). Oboje imaju teretanu i frizerski salon, dućan i knjižnicu, no za razliku od Opuzena, USS Harry S. Truman ima i vlastitu bolnicu, muzej, te više različitih vjerskih objekata.

Photo: U.S. NavyIako se nagađalo da je američko plovilo u hrvatski akvatorij ušlo još u petak 4. prosinca, fotografi su bili pozvani da slikaju njegovo sidrenje pred Splitom dan kasnije, u subotu 5. prosinca, od 9 sati ujutro. Time je započeo faktično petodnevni boravak američkog nosača aviona otprilike na polovici Bračkoga kanala. Prije svega, bila je to velika predstava za javnost. Danima uoči samog dolaska pred Split (subota, 05. prosinca) mediji su bili preplavljeni tehničkim i manje tehničkim detaljima o samome brodu, kao i o onome što posadu od impozantnih oko 5.000 članova čeka u Splitu i okolici. Tijekom boravka (do srijede, 09. prosinca) prema medijskim izvještajima činilo se kao da u Splitu nema drugih ljudi osim američkih mornara i vojnika koji su, naravno, oduševljeni ljepotama grada, ukusnom hranom i ljubaznim domaćinima. Naravno, kao i kod prethodnih posjeta ovoga tipa – USS Dwight D. Eisenhower (CVN-69) krajem travnja 2000. godine pred Dubrovnikom, i USS Enterprise (CVN-65) sredinom svibnja 2006. pred Splitom – i ovoga puta su ti praktično pa turistički motivi bili preplitani s teorijama o navali “dama noći” iz čitave regije, čemu upućeni lokalni izvori ipak nisu našli stvarne potvrde. Kako bilo da bilo, nakon što je u srijedu 9. prosinca USS Harry S. Truman tiho otplovio niz Jadran, i s njime povezana medijska histerija naglo se okrenula nekim drugim temama, kao da se ništa nije dogodilo.

Odbor za doček novinara

Odbor za doček novinara

Tijekom boravka CVN-75 uopće nije bio otvoren za širu javnost. Mediji su brod prvenstveno mogli posjetiti u okviru jedne službene novinarske ture, organizirane u subotu, 5. prosinca. Tom je prilikom tridesetak novinara, fotografa i snimatelja provelo oko dva sata na nosaču, a tom je prilikom nastala i većina o tome objavljenog vizualnog materijala – za kojeg se, usprkos grupnoj prirodi posjete, u više navrata moglo čuti naglaske o nekakvoj ekskluzivnosti. Nakon tog medijskog predstavljanja, brod je u ponedjeljak, 7. prosinca, ugostio tek nešto veću delegaciju vojnih posjetitelja i s njima vezanih civila, da bi onda u utorak, 8. prosinca, ondje bilo održano i svečano primanje za uzvanike iz političkog te javnog života RH. Tijekom tri sata te svečane prigode, uz visoke časnike stacionirane na nosaču, goste je pozdravila i veleposlanica SAD u Hrvatskoj Julieta Valls Noyes, kojoj je ovo zapravo jedno od prvih službenih pojavljivanja u javnosti RH od predaje vjerodajnica početkom listopada ove godine. Tijekom ovoga događanja, koje se odvijalo u jednome od prigodno uređenih brodskih hangara, gosti su se mogli i liftom odvesti na letnu palubu plovila, gdje je bilo raspoređeno ponešto od brodskih zrakoplova. Konačno, u srijedu 9. prosinca, praktično tijekom odlaska iz Hrvatske – USS Harry S. Truman je ugostio još i sam vrh hrvatskog obrambenog sustava.

Dok se prvotno nagađalo da će tada na nosaču osvanuti i Predsjednica RH, te sada tek tehnički premijer Zoran Milanović, Kolinda Grabar Kitarović je tog dana stigla u Bratislavu, gdje je tijekom višednevnog posjeta Slovačkoj otvorila i Slovačko-hrvatski gospodarski forum. Za premijera Milanovića je tek ujutro 9. prosinca kratko objavljeno kako neće posjetiti američki brod, po riječima Službe za odnose s javnošću Vlade RH “zbog drugih obveza premijera“. Time su se tog dana na CVN-75 zaputili tek ministar obrane Ante Kotromanović, načelnik Glavnog stožera OS RH Drago Lovrić, zapovjednik HRM-a Predrag Stipanović, te Josip Buljević iz predsjedničkoga ureda, svi s pratnjom. Oni su s aerodroma Resnik u Splitu oko 13 sati zrakoplovom Grumman C-2A Greyhound poletjeli prema nosaču na odlasku – gdje im je navodno priređena tura po brodu, prije nego su istim sredstvom otposlani na kopno. Posljednji posjet prilikom samog izlaska USS Harry S. Trumana iz Jadrana pripao je admiralu Marku Fergusonu, zapovjedniku Mornaričkih snaga SAD u Europi, i zapovjedniku Zapovjedništva savezničkih združenih snaga u Napulju.

Medijska tura po brodu

Jedan od skladišnih prostora

Jedan od skladišnih prostora

Sve u svemu, ova je posjeta kapitalne plovne jedinice Ratne mornarice SAD Republici Hrvatskoj bila prije svega značajna politički, kao još jedan znak podrške službenog Washingtona – organiziran samo devet dana nakon posjete potpredsjednika SAD Joea Bidena Zagrebu, u sklopu ondje održanog summita u ciklusu Brdo-Brijuni. S druge strane, riječ je bila o posjetama brodu koji tek kreće na svoju turu aktivnosti po regiji Bliskoga Istoka, gdje su jake mjere sigurnosti bile i dodatno ojačane u svjetlu situacije po terorističkim napadima radikalnih islamista u Parizu 13. studenog. Radi toga je zapravo bilo viđeno relativno malo stvarno zanimljivih stvari – nakon doplova do pristanišnog pontona vezanog uz nosač, novinare se u subotu provelo beskrajnim hodnicima i stepenicama, kroz poluprazne hangare pa sve do letne palube broda. Ondje su parkirane letjelice pojedinih formacija stacioniranih na nosaču zaokupile pažnju gostiju, kao i izjave za javnost zapovjednika broda Ryana B. Scholla, te satnika Fredericka Luchtmana, zapovjednika zrakoplovne skupine na nosaču (Carrier Air Wing 7).

——————–

——————–

Zapovjedni most

Zapovjedni most

Hrvatske je novinare više od ovih časnika interesiralo razgovarati s jednim članom posade podrijetlom iz Makedonije, Blagojem Petkoskim, inače dočasnikom zaduženim za odnose s javnošću, te Hrvatom Alenom Samardžićem – koji radi na održavanju aviona E-2C Hawkeye, i nije bio vješt u komunikaciji na jeziku kojeg je uvelike naučio tek od roditelja u emigraciji. Oko 45 minuta boravka na palubi okončano je kretanjem novinarske grupe put zapovjednoga otoka, gdje se posjetilo i sam zapovjedni most broda.

 

EA-18G Growler

EA-18G Growler, u sastavu VAQ-140 “Patriots”

Uz kratak razgovor s navigatorom plovila, prilika se pružila i za slikanje letne palube s povišene pozicije – što je urodilo dodatnim zanimljivim fotografijama ondje postavljenih zrakoplova. Potom se kratko posjetilo i brodski muzej, gdje je s nekoliko memorabilija ovjekovječen lik i djelo Harry S. Trumana, inače 33. predsjednika Sjedinjenih Američkih Država koji je SAD vodio dva mandata, od 1945. do 1953. godine. No, budući je vrijeme predviđeno za posjetu brodu očigledno išlo kraju, tu je i grupno razgledavanje plovila relativno brzo bilo okončano, opet brzim prolaskom kroz labirinte hodnika i stepeništa. Usprkos novinarskim upitima o nuklearnome pogonu broda – to, kao ni neka druga zanimljiva mjesta ovoga plovila, nisu se našla na programu spomenutog medijskog razgleda.

——————–

——————–

Svečano primanje

Program predviđen za svečano primanje na CVN-75 u utorak, 8. prosinca, održavao se donekle slično onome za medije samo tri dana ranije. U splitskoj je luci organizirana sigurnosna provjera uzvanika, koje se oko podneva manjim plovilom prebacilo na američki nosač zrakoplova. Nakon ukrcaja na brod, oko 300 gostiju se nizom stepenica popelo u brodske hangare gdje je bio priređen sam prijem. Program je započeo pozdravom zastavama, intoniranjem himni i prigodnim govorima, da bi bio nastavljen koktelom te vožnjama jednim od ukupno četiri velika brodska lifta do letne palube broda. Ondje se gostima pružala prilika da u rundama od oko 15 minuta razgledaju pojedine prigodno postavljene zrakoplove, prije no što su se vratili put potpalublja, na glavni prostor svečanosti. Oko tri sata svečanog primanja prošlo je prilično brzo, da bi onda gosti produžili prema plovilu koje ih je opet odvezlo natrag na njihovo prvotno polazište, gat 24 na krajnjem jugu splitske luke.

Treba napomenuti i da je tijekom čitavog vremena trajanja spomenutih posjeta s broda USS Truman prema gradu Splitu tekla gotovo nepregledna rijeka pripadnika posade nosača CVN-75. Za njih je, osim jela, pića i zabave u samome gradu podno Marjana, brodski Odjel za moral, dobrobit i razonodu pripremio izlete u okolicu Splita, Šibenik i na slapove Krke, te u Dubrovnik, kao i aktivnosti poput slobodnog penjanja. Dio posade odradio je i onu “humanitarnu” dimenziju, posjetom dječjem vrtiću Rusulica i bojanjem Specijalnog centra za odgoj i obrazovanje “Juraj Bonaci”. Po povratku posade na brod, za tu priliku namjenski uređenim računalnim terminalima očitane su njihove osobne brodske iskaznice s barkodovima, te su započele i pripreme za oko šest mjeseci nadolazećih borbenih djelovanja širom te poprijeko Bliskoga istoka. Svima drugima koji su ovih dana pred Splitom bili u prilici stati na osmi po redu nosač zrakoplova klase Nimitz, ostat će tek prilika da se hvale boravkom na takvoj kapitalnoj plovnoj jedinici, uz nadu da će ubuduće takvi posjeti Hrvatskoj možda biti i učestaliji nego do sada.

——————–

——————–

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.