USS Abraham Lincoln – američko upozorenje Iranu

 

„(…) Sjedinjene Američke Države razmještaju udarnu skupinu zasnovanu oko USS Abrahama Lincolna, kao i namjenski ustrojenu skupinu bombardera, na područje odgovornosti američkog zapovjedništva Centar (US Central Command) kako bi poslale jasnu i nedvosmislenu poruku iranskom režimu…“, izjavio je putem priopćenja u nedjelju, 5. svibnja, John Bolton, savjetnik predsjednika SAD zadužen za nacionalnu sigurnost. Bolton je dodao kako je ovo raspoređivanje odgovor na „brojne uznemirujuće i eskalacijske naznake i upozorenja“ iz smjera režima u Teheranu, te da će se „svaki napad na interese SAD ili naših saveznika susresti s neumoljivom silom. SAD ne traže rat s iranskim režimom, ali u potpunosti smo spremni odgovoriti na svaki napad, bilo nekih posredničkih snaga, Islamske revolucionarne garde, ili regularnih iranskih snaga“. Za razliku od Boltona, državni tajnik Mike Pompeo, koji se danas u Finskoj sastaje s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim, rekao je novinarima da je ovaj razmještaj snaga „nešto na čemu radimo već neko vrijeme“. „Mi ćemo smatrati Irance odgovornima za napade na američke interese. Ako se takve akcije dogode, ako to učini i neka treća strana, poput milicije, Hezbollaha, mi ćemo iransko vodstvo smatrati direktno odgovornim za to“, izjavio je Pompeo.

Bliski istok i Središnja Azija kao djelokrug za US Central Command

Udarna skupina ABECSG

Ovakvo zaoštravanje retorike na relaciji SAD-Iran događa se samo dva dana prije najavljenog posjeta američkog nosača USS Abraham Lincoln Hrvatskoj. Kako smo već najavili, ovaj američki brod, predvodnik svoje udarne skupine iz sastava US Navy (ABECSG), dolazi u Hrvatsku u srijedu, 8. svibnja (točno mjesec dana po pristizanju u Europu), i ostaje u našim vodama sve do subote, 11. svibnja. Ovom nosaču zrakoplova klase Nimitz ovo je prva takva duga plovidba od početka kolovoza 2012. i ulaska u brodogradilište Huntington Ingalls Newport News Shipbuilding na veliki remont te izmjenu nuklearnog goriva početkom 2013. godine. Dovršetkom ovih radova, CVN-72 se vratio u Flotu tijekom svibnja 2017. godine, da bi onda započele gotovo dvogodišnje pripreme broda i posade za nova operativna djelovanja. Prilikom nedavnog isplovljavanja USS Abraham Lincolna iz donedavne matične luke u Norfolku, 1. travnja ove godine, US Navy je objavila da taj brod ide na duže putovanje oko svijeta, prema svojoj novoj matičnoj luci – Naval Air Station North Island, kod San Diega u saveznoj državi California. No, tada je još točnija putanja ove plovidbe bila tajna, budući da je „Pentagonov novi Dinamički plan razmještanja snaga dizajniran tako da potencijalne protivnike ostavi nagađati o tome kada će se pojedine postrojbe pojaviti u njihovim regijama“. Pa ipak, uskoro se saznalo da će USS Abraham Lincoln krenuti uobičajenom rutom, kroz Mediteran i Pacifik, s radnim boravcima na kriznim žarištima Perzijskog zaljeva i Južnog kineskog mora.

U Mediteranu i Jadranu

Vježba “Mare Aperto” predvođena je talijanskim nosačem ITS “Giuseppe Garibaldi”

Od ulaska u Sredozemlje, USS Abraham Lincoln imao je niz aktivnosti. Najprije je, kako smo već pisali, održao vježbu sa svojim američkim „kolegom“, nosačem USS John C. Stennis (CVN-74), nakon čega se zaputio prema južnoj Italiji. Tamo je cijela udarna grupa predvođena s USS Abraham Lincolnom (CVN-72) sudjelovala u vježbi „Mare Aperto“, talijanskoj multilateralnoj pomorskoj vježbi namijenjenoj jačanju interoperabilnosti i sposobnosti, koja se održava od 29. travnja do 10. svibnja. „’Mare Aperto’ je obučna vježba s talijanskim pomorskim snagama kao središtem“, rekao je komodor  William Reed, zapovjednik Zrakoplovnog krila 7 (Carrier Air Wing – CVW 7) na nosaču CVN-72. „Proveli smo nekoliko letova s avionima F/A-18 kako bismo pomogli obuku u protuzračnoj obrani i zaštiti premoći u zraku za postrojbe visoke vrijednosti. Također sudjelujemo u zapovjednim i kontrolnim dijelovima vježbe ‘Mare Aperto’. To nam pomaže u jačanju našeg odnosa s talijanskim pomorskim snagama kao saveznicima i partnerima“, izjavio je komodor Reed. Osim samog nosača CVN-72, u vježbi je sudjelovao i razarač USS Bainbridge (DDG-96), dok je sa savezničke strane sudjelovalo ukupno 40 brodova i 5 podmornica pomorskih snaga Kanade, Francuske, UK, Nizozemske, Portugala, Španjolske i Italije kao domaćina.

Zapovjednik 12. udarne skupine pozdravlja albanskog predsjednika na nosaču USS Abraham Lincoln

U srijedu, 1. svibnja, nosač USS Abraham Lincoln posjetio je albanski predsjednik Illir Meta, predvodeći delegaciju dužnosnika i vojnih zapovjednika OS Albanije. Gosti na čelu s Metom i ministricom obrane Oltom Xhaçkom sletjeli su na nosač s 3 helikoptera MH-60S Sea Hawk iz sastava Pete eskadrile pomorskih borbenih helikoptera „Nightdippers“ (Helicopter Sea Combat Squadron – HSC 5), kako bi se upoznali sa zadaćama nosača zrakoplova iz sastava Ratne mornarice SAD-a, ali i razmijenili iskustva s posadom broda. Za goste je upriličeno razgledavanje nosača, kao i nekoliko polijetanja i slijetanja aviona. „Albanija je istinski prijatelj, saveznik i partner SAD-a, i bilo je zadovoljstvo ugostiti ih, kako bi se i oni mogli uvjeriti što naš tim ovdje radi, i kako djeluje naša Mornarica“, izjavio je po okončanju posjeta kontraadmiral John Wade, zapovjednik 12. udarne skupine US Navy.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.