Hrvatski JTAC u vježbi “Neptun Strike 22”

 

U petak, 4. veljače, okončana je velika NATO vježba u Jadranu, nazvana „Neptun Strike 22”. Uz podršku Zapovjedništva združenih savezničkih snaga (Allied Joint Force Command) u Napulju i Brunssumu, aktivnosti u vježbi obuhvaćale su misije na moru i u zraku diljem Europe, uz sudjelovanje oružanih snaga 28 država članica NATO-a. Tako su, među ostalim, sudjelovale i Oružane snage Republike Hrvatske, i to sa svojim kontrolorima bliske zračne potpore (JTAC) koji su uvježbavali integraciju djelovanja zrak-zemlja kao podršku vježbi „Neptun Strike”. JTAC-ovi iz 11 NATO država – vježbali su u Latviji, Litvi, Hrvatskoj, Mađarskoj, Poljskoj, Rumunjskoj i Sjevernoj Makedoniji – obučavali su se u navođenju borbenih djelovanja aviona F/A-18 iz sastava Carrier Air Wing One s nosača USS Harry S. Truman (CVN-75). Pri tim djelovanjima korištena su kako simulirana, tako i vježbovna streljiva na raznim vojnim poligonima. Tako postignuta integracija mornaričkih zračnih i kopnenih snaga potrebna je kako za jačanje sposobnosti savezničkog djelovanja kroz razne domene, tako i za osiguravanje glatke suradnje raznolikih savezničkih snaga. „Ove obuke bile su izuzetno korisne za posade zrakoplova, kao i za JTAC osoblje, budući se njima ‘brusilo’ njihove vještine, ujedno demonstrirajući i interoperabilnost NATO saveza”, rekao je pukovnik Jonathan Laatsch, zadužen za sposobnosti bliske zračne potpore u NATO Savezničkom zračnom zapovjedništvu.

Sve ove aktivnosti odvijale su se u sklopu vježbe „Neptun Strike 22” NATO Snaga za izvođenje mornaričkih udara i potporu (STRIKFORNATO), sa zapovjedništvom u Portugalu. Uz njih, integrirane su bile i napredne sposobnosti za izvođenje mornaričkih udara kojima raspolaže američka Udarna grupa nosača aviona (Carrier Strike Group – CSG), a JTAC postrojbe predstavljale su bitnu sponu između kopnenih postrojbi i zračnih snaga koje su ih podupirale, osiguravajući nesmetano ostvarivanje združenih ciljeva.

Osim samih američkih borbenih aviona baziranih na nosaču u vodama Jadrana, vježba je obuhvaćala i poljske te belgijske borbene zrakoplove F-16, koji su djelovali iznad središnje Europe i baltičkih država kao pratnja i podrška američkim F/A-18 pri njihovom izvođenju obučnih zadaća uz sudjelovanje JTAC timova. Usporedno s time, borbeni zrakoplovi F-16 i F-4 grčkog Ratnog zrakoplovstva vježbali su zaštitu zračnog prostora od američkih F/A-18 iznad Jonskog mora. Takve dualne misije osvjedočile su sposobnost sudionika vježbe da istodobno odgovaraju na raznolike prijetnje. „Integracija zračnih snaga baziranih na kopnu i na moru u jedan jedinstven paket demonstrira NATO sposobnost osiguravanja čvrste obrane država saveznica širom Europe”, kazao je general pukovnik Pascal Delerce, zamjenik zapovjednika NATO Savezničkog zračnog zapovjedništva. Sve to je obuhvaćalo i zrakoplovne misije dugog doleta koje za uspješno izvođenje traže i savezničke sposobnosti dopune gorivom u zraku. Takve sposobnosti pružalo je zrakoplov A-330 MRTT (Multi Role Tanker Transport) francuskih Zračnih snaga, USAF zrakoplov KC-135, te talijanski zrakoplov KC-767A, uz sudjelovanje i specijaliziranih multinacionalnih MRTT snaga.

Čitavu vježbu „Neptun Strike 22” – koja je počela 24. siječnja, a završila 4. veljače 2022. godine – provodile su NATO snage za izvođenje mornaričkih udara i potpore (STRIKFORNATO), te američka Šesta flota (SIXTHFLT), a njenu osnovu je činilo prenošenje zapovjednih ovlasti nad američkom Udarnom grupom nosača aviona (CSG) Harry S. Truman na zapovjedne strukture NATO saveza, što je bilo izvedeno po prvi put od Hladnoga rata. Aktivnost je koordiniralo Vrhovno zapovjedništvo savezničkih snaga za Europu, integrirajući pri tome NATO Savezničko pomorsko zapovjedništvo i NATO Savezničko zračno zapovjedništvo, dok je STRIKFORNATO provodio operativno zapovijedanje vježbom sa broda USS Mount Whitney (LCC-20), koji je ujedno djelovao kao zapovjedni brod i Šeste flote, i samog zapovjednika STRIKFORNATO.

Kako je naglasio admiral Eugene H. Black III, zapovjednik Šeste flote i STRIKFORNATO, „Ovaj izvanredni posao koji su obavili stožeri američke Šeste flote i STRIKFORNATO jasno pokazuju sposobnost Saveza da brzo prikuplja raznolike napredne mornaričke borbene resurse u potpori Saveza. (…) Dokazali smo da je NATO sposoban zapovijedati savezničkim skupinama okupljenim oko nosača zrakoplova i željno iščekujemo iduću takvu mogućnost za provjeru i unapređivanje naših zapovjednih struktura”. STRIKFORNATO je ovdje predvodio mornaričke snage sastavljene od 2 nosača, 15 drugih brodova i otprilike 90 zrakoplova, uključujući tu snage Udarne skupine nosača Harry S. Truman, talijanskog nosača Cavour CSG, te snage SNMG2 i (Standing NATO Maritime Group 2) i SNMCMG 2 (Standing NATO Mine Countermeasures  Group 2). Nakon ove uspješno provedene vježbe, nosač aviona USS Harry S. Truman (CVN-75) ponovno dolazi u Split, prvi puta nakon 2015. godine.

Vježbu „Neptun Strike 22” uvelike se promatralo u svjetlu pokazivanja mišića NATO-saveza u jeku ukrajinsko-ruskih napetosti. No glasnogovornik Pentagona, John F. Kirby, demantirao je povezanost vježbe s bilo kakvim ruskim pokušajem agresije na Ukrajinu jer, tvrdi, vježba se planira pune dvije godine, točnije od 2020., te da upravo zbog toga ona nije osmišljena tako da uključuje scenarije koji su izravno povezani s trenutnim događajima u Europi. Međutim, tenzije između Ukrajine i Rusije uzete su u obzir prije početka izvođenja vježbe: „Nakon svih tih razmatranja i razgovora s našim saveznicima u NATO-u, donesena je odluka da se nastavi s vježbom”, rekao je Kirby uoči početka ove velike vježbovne aktivnosti.

——————-
——————-

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.