Stiže USS Abraham Lincoln

 

Vlada je na jutrošnjoj 155. sjednici usvojila „Prijedlog odluke o davanju odobrenja za uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda u unutarnje morske vode Republike Hrvatske i boravak u luci Split“. Radi se o nosaču USS Abraham Lincoln (CVN-72), koji je već neko vrijeme u Mediteranu. Državni tajnik u MORH-u Tomislav Ivić o ovome je kratko rekao:

„Ministarstvu vanjskih i europskih poslova  dostavljena je nota Veleposlanstva SAD u Zagrebu kojom se traži odobrenje za uplovljavanje američkog ratnog nuklearnog broda Abraham Lincoln, koji je u sastavu Ratne mornarice SAD-a, u unutarnje morske vode RH i boravak u luci Split u svibnju 2019. godine. Točnije, od 8. do 11. svibnja 2019. godine. Radi se o rutinskom posjetu koji predstavlja odmor posade i logističku popunu broda. Ovom odlukom predlažemo da u skladu s odredbama Pomorskog zakonika Vlada RH da navedeno odobrenje.“

Odredbama članka 10. stavaka 2. i 5. Pomorskog zakonika, na kojeg se pozvao Ivić, propisano je da se „stranom ratnom nuklearnom brodu i stranom ratnom brodu koji ima nuklearno naoružanje može odobriti uplovljavanje u unutarnje morske vode Republike Hrvatske i boravak u hrvatskoj luci ili luci u kojoj je brodogradilište u kojem će taj brod biti popravljen, te da odobrenje za uplovljavanje toga broda daje Vlada Republike Hrvatske uz prethodno mišljenje tijela državne uprave nadležnog za nuklearnu sigurnost, ministarstva nadležnog za poslove obrane i ministarstva nadležnog za pomorstvo“. Predloženo – učinjeno, i jednoglasnom odlukom Vlada RH dala je odobrenje za uplovljavanje USS Abraham Lincoln u Split tijekom sljedećeg tjedna.

USS Abraham Lincoln (Photo: US Navy)

USS Abraham Lincoln (CVN-72) peti je iz Nimitz klase nosača aviona, i prvi koji će nakon USS Harry S. Truman stići u Hrvatsku. 2017. prošao je veliki remont u brodogradilištu Newport News Shipbuilding korporacije Huntington Ingalls Industries nedaleko Norfolka, grada u kojem mu je donedavno bila i matična luka. Početkom travnja ove godine, odlaskom na plovidbu širom svijeta, započela je i promjena matične luke, koja će po povratku broda u SAD ubuduće biti u San Diegu. Prema priopćenju Ratne mornarice SAD-a, USS Abraham Lincoln (CVN-72) pridružit će se brodovima iz sastava US Navy – USS Bainbridge (DDG-96), USS Mason (DDG-87) i USS Nitze (DDG-94), kao i USS Leyte Gulf (CG-55) u operacijama na Mediteranu, Crvenom moru, Perzijskom zaljevu, Indijskom oceanu, Južnom kineskom moru i na Pacifičkom oceanu.

Položaj udarnih grupa US Navy od 29. travnja 2019. (Izvor: USNI News)

Kao što smo već spomenuli, USS Abraham Lincoln (CVN-72) trenutno se nalazi u Mediteranu. Zabilježeno je da je 24. travnja proveo vježbu s nosačem USS John C. Stennis (CVN-74), nakon čega je „Stennis“ uplovio u Marseilles, a „Lincoln“ nastavio prema južnoj Italiji i južnom Mediteranu. U vježbi je, osim ova dva nosača, sudjelovala i njihova pratnja (brodovi iz sastava udarne grupe koju predvodi USS John C. Stennis, te prateća zračna flota), kao i ratni brodovi iz Španjolske, Ujedinjene Kraljevine i Francuske. Po povratku iz Europe, USS John C. Stennis odlazi na veliki remont, isti onakav kakav je prošao USS Abraham Lincoln prije dvije godine.

——————————-

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.