UK – još jedan strateški partner na hrvatskom popisu

 

Britanski ministar obrane Ben Wallace imao je iznimno aktivnih tjedan dana. Od četvrtka, 27. siječnja, posjetio je Njemačku, Nizozemsku, Bruxelles s naglaskom na sjedište NATO-a, te Mađarsku, da bi danas prije podne stigao u Zagreb. Tu se najprije susreo s ministrom obrane RH Mario Banožićem, da bi odmah potom požurio u Banske dvore k premijeru Andreju Plenkoviću. Teme razgovora bile su uglavnom iste – Ukrajina, BiH, te obrambena suradnja Hrvatske i Ujedinjene Kraljevine.

Ujedinjena Kraljevina vrlo aktivno se uključila u rješavanje ukrajinsko-ruske krize, o čemu će s ukrajinskim predsjednikom Zelenskim razgovarati i britanski premijer Boris Johnson tijekom svog današnjeg posjeta Kijevu. Velika Britanija priprema se za pojačano raspoređivanje svojih vojnika u istočnim državama članicama NATO-a u slučaju ruskog napada na Ukrajinu, britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss izjavila je kako su već spremni dokumenti s popisom sankcija za šire društvo povezano s Vladimirom Putinom, dok je Vlada UK objavila da će Ukrajini dati 88 milijuna funti za jačanje stabilnosti ukrajinske Vlade i energetske neovisnosti od Rusije. Proteklih je dana Velika Britanija naveliko razgovarala s europskim NATO-partnerima o svojoj inicijativi za Ukrajinu, pa se u tom diplomatskom paketu našla i Hrvatska. Nakon susreta s Marijom Banožićem, ministar obrane UK Ben Wallace je izjavio:

„RH i UK stoje rame uz rame uz sve suverene zemlje koje žele donijeti vlastite odluke o svojoj budućnosti, kakve god one bile, radilo se o pridruživanju NATO-u ili bilo kojem drugom savezu, ili ne. NATO, EU i UK stoje ujedinjeni u svome stavu da se suverenitet Ukrajine mora poštovati i da Rusija treba deeskalirati napetosti koje se tamo trenutno odvijaju. Svakako situaciju treba riješiti dijalogom, a ne silom, i sve u skladu s politikom otvorenih vrata NATO-a da svaka država ima suvereno pravo odabrati svoju sudbinu“.

Banožić se složio da je situacija na istoku Europe zabrinjavajuća, te da je diplomatsko rješenje nužno u ovome trenutku.

Druga aktualna tema razgovora dvojice ministara obrane bilo je stanje u jugoistočnoj Europi, s naglaskom na BiH i zemlje Zapadnog Balkana.

„Upoznao sam kolegu Bena Wallacea sa našim pogledom na trenutačnu situaciju stanja u regiji. Složili smo se isto tako da je važan nastavak dijaloga, nastavak reformskih procesa, kao i daljnja integracija država Zapadnog Balkana u EU i NATO, sve sukladno njihovim suverenim odlukama i ispunjavanju definiranih kriterija“,

naglasio je Banožić, dok je Wallace istaknuo:

„Što se situacije u BiH tiče, UK je pristala svakako, i obvezala se, udvostručiti svoje napore u potpori Europskoj uniji i SAD u osiguravanju stabilnosti u državi, riješiti sva ona pitanja koja brinu Hrvate, Srbe i ostale dionike, jer je iznimno važno da ne zaboravimo da Bosna i ova regija trebaju stabilnost, te da trebamo riješiti ona pitanja koja trenutno uzrokuju probleme“.

Treća važna tema bila je obrambena suradnja Ujedinjene Kraljevine i Republike Hrvatske. Banožić i Wallace potpisali su danas Sporazum o strateškom partnerstvu između RH i UK.

„Potpisanim sporazumom učvrstili smo se u pravilu u 4 područja suradnje – to je prije svega NATO, dakle suradnja u daljnjem jačanju i koheziji i kredibiliteta Saveza, Zapadni Balkan – kako sam naveo, zajednički rad i zajednička odgovornost za sigurnost i stabilnost Zapadnoga Balkana. Nadalje tu su definitivno sučeljavanje s hibridnim prijetnjama, isto tako interoperabilnost naših snaga i jačanje kroz vježbe, treninge i  naše bilateralne odnose u okviru NATO-a. Sporazumom smo predvidjeli godišnje praćenje njegove provedbe. Uvjeren sam kako će sporazum biti obostrano koristan i da ćemo pridonijeti jačanju obrambenih snaga i sigurnosnih kapaciteta RH“,

rekao je hrvatski ministar obrane, a njegov britanski kolega bio je na tu temu vrlo kratak:

„Smatram da možemo puno više postići i napraviti zajedno, kroz zajedničke vježbe, jačanje obuke, i kroz razvoj naših oružanih snaga, kao i kroz zajednički doprinos u operacijama diljem svijeta“.

O kakvoj se suradnji radi, probao je  ministar obrane Banožić naznačiti i jučer, uoči sjednice Predsjedništva HDZ-a. Upitan o čemu će razgovarati s Wallaceom, Banožić je spomenuo Ukrajinu, te potpisivanje sporazuma koji bi ubuduće trebao dodatno ojačati obrambenu suradnju.

„Prije svega će naglasak bit upravo na vojnoj izobrazbi, vježbama koje do sada imamo, osobito po ovom dijelu, vezano za ‘Krila oluje’ i ‘Red Arrows’. Na taj način… Na taj način mi razvijamo još bolju suradnju, pogotovo vezano i za, evo, Kraljevske marince… za našu mornaričku… diviziju pješaštva. I, na taj način, evo, bit će prilike i za razgovarati o daljnjim vježbama, o daljnjim suradnjama koje ćemo imati”,

izjavio je jučer ministar Banožić. Sada već redovni proljetni dolasci britanske akro-skupine Red Arrows ušli su u ovogodišnji Plan vježbi OS RH, no treba podsjetiti da se maksimalno na području hrvatsko-britanskih obrambenih odnosa napravilo u mandatu bivšeg ministra Damira Krstičevića, koji je 2017. godine, prilikom svog posjeta Londonu, potpisao Memorandum o razumijevanju, kojim je formalizirana suradnja RH i UK na vojno-obrambenom planu.

 

*Photo: MoD UK, MORH/F.Klen, RAF Red Arrows

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.