“Swift Response 19” – potvrda ozbiljnosti 93. ZB

 

Kada te na put isprati Mi-8, a pred odredištem dočeka Bell-206 – dan ne može biti loš. A još kad te kao glavni razlog puta dočekaju neuobičajene ptice poput helikoptera Tiger, Wildcat, Apache te Chinook, i vrelina zemuničkog aerodroma postaje podnošljiva. Tako su i službena 33 stupnja izmjerena u srijedu, 12. lipnja, na vojnom dijelu aerodroma u Zemuniku, s neizmjerno višim osjećajem topline na otvorenom, postala izdrživa za malu novinarsku ekipu koja se okupila u 93. ZB ne bi li razgledala helikopterske uzdanice ondje prisutnih britanskih i francuskih zračnih snaga.

“Girl power” i AH-64 Apache iz sastava UK Army

Kako smo već pisali, 07. lipnja započela je multinacionalna vojna vježba „Swift Response 19“ (SR19), u kojoj Hrvatska savezničkim snagama pruža potporu zemlje-domaćina (Host Nation Support). Tako je na području 93. ZB u Zemuniku uspostavljena privremena baza (Intermediate Staging Base) združenog francusko-britanskog zapovjedništva (Airborne Combined Joint Expeditionary Force – ACJEF), u kojoj su smješteni vojnici, helikopteri, vozila i druga oprema koju će savezničke snage koristiti u vježbi SR19. Kako je pojasnio bojnik Vlado Pavlinec, časnik za vježbe pri GS OS RH, dolazak britanskih snaga započeo je već 3. lipnja, nakon višednevnog puta uzduž i poprijeko Europe, dok je zrakoplovna komponenta počela pristizati 10. lipnja. Novinari koji su u srijedu pristigli u 93. ZB u Zemuniku, osim raznih vozila britanskih i francuskih oružanih snaga, mogli su ondje razgledati britanske helikoptere CH-47 Chinook (3 komada), AH-64 Apache (također 3 komada), te 3 AW-159 Wildcat. Francuske zračne snage predstavile su se s 2 helikoptera EC-665 Tiger, dok je najavljeni NH-90 Caiman nažalost izostao. Posljednjih dana svi oni pretežito provode raznolike izvidničke letove, dok će se većina predstojećih vježbovnih aktivnosti provoditi noću.

Britanski vojnici pripremaju helikopter AW-159 Wildcat za let

Transportni CH-47 Chinook sve je češći gost na hrvatskome nebu

Unutrašnjost britanskog CH-47 Chinook

Satnik Jurjević, pukovnik Robinson i bojnik Pavlinec

No to nisu sve letjelice koje očekuju u Zemuniku – satnik Josip Jurjević iz 91. ZB HRZ-a najavio je dolazak transportnih zrakoplova C-130 Hercules, C-160 Transall i CN-235 Casa, za čiji se dolazak (planiran u razdoblju od 15. do 21. lipnja) i prihvat već danima pripremaju u Zemuniku. Dolazak ovih transportnih letjelica trebao bi označiti kraj prve faze vježbe (prikupljanje snaga na lokaciji 93. ZB), nakon čega će uslijediti padobranski desant na vojnom poligonu Udbina i zauzimanje vojnog poligona Udbina. Po „zauzimanju“, snage trenutno stacionirane u Zemuniku kompletno će se preseliti na VP Udbina. Posljednja faza vježbe „Swift Response 19“ podrazumijeva provedbu zračnog desanta helikopterskim snagama s Udbine na vojne poligone Slunj i Crvena zemlja kod Knina, što će ujedno biti i završetak zadnje u nizu vježbi (Immediate Response, Astral Knight i Swift Response) koje se provode na teritoriju RH u sklopu tzv. „ Južne kampanje“.

Francuski helikopter Airbus EC665 Tiger

Dio naoružanja na helikopteru Tiger

Britanski AW-159 Wildcat

U vježbi „Swift Response 19“, na prostoru od Hrvatske i Slovenije, preko Balkana, pa sve do Crnoga mora, sudjeluje 25 nacija, s ukupno oko 7.000 vojnika (od čega je oko 1.000 padobranaca), 300 vozila i 40 raznih letjelica. Što se savezničkih snaga u Hrvatskoj tiče, kako je pojasnio pukovnik Jeremy Robinson iz 16. zračno-desantne brigade britanskih Zračnih snaga, „važno je znati da, kao dio svega ovoga, baš u Hrvatskoj, mi tu imamo Kombinirane i združene padobranske ekspedicijske snage, koje sastavljaju Ujedinjena Kraljevina i Francuska. S Francuzima to radimo već dosta godina, i time stvaramo interoperabilnost između naših nacija, ne bi li pokazali da se prijetnjama možemo suprotstaviti na takav način. Konačno, cilj je svega ovoga da uvježbavamo našu integraciju, da zajedno vježbamo interoperabilnost, ali i da jačamo izdržljivost lokalnih nacionalnih snaga. Dakle, radujemo se širem radu s Oružanim snagama Hrvatske, i u budućim vježbama – budući da nastavljamo širiti opseg vježbovnih aktivnosti koje radimo u ovoj regiji“. Hrvatske Oružane snage sudjeluju kao potpora u prihvatu, te simbolično s ojačanom mehaniziranom satnijom koja će glumiti snage suprotne strane (Opposing Force). „Trenutno nikakvih poteškoća nema, suradnja je na obostrano zadovoljstvo vrlo uspješna, i trenutno operacija ide po svome planu“, zadovoljno je zaključio bojnik Pavlinec.

Britanska vojska došla je s nizom vozila za potporu

Vozila Renault i Iveco iz francuskog voznog parka

Vježba ovakvoga tipa i ovakvog opsega po prvi se puta održava u Hrvatskoj, ali je i po prvi puta 93. Zrakoplovna baza u Zemuniku postala privremeni dom za nešto više od 500 pripadnika britanskih i francuskih oružanih snaga. Iako su oni postavili svoju bazu unutar baze, za 93. ZB to je ozbiljan organizacijski i logistički posao – trebalo je organizirati adekvatan prihvat snaga, ali i neometano obavljanje svakodnevnih zadaća pripadnika Hrvatskog ratnog zrakoplovstva. To je, kako se činilo u srijedu, uspješno ostvareno – dok su britanski i francuski vojnici provodili dnevne zadaće u svom privremenom kampu, pripadnici HRZ-a vježbali su na protupožarnim avionima CL-415 Canadair i helikopterima Bell-206, kao i na OH-58D Kiowa Warrior. Ranije ujutro, HRZ-ova akro-skupina „Krila Oluje“ obilježila je 15 godina od svog prvog okupljanja, zajedničkim letom aktualne i prve postave grupe.

I baš ta živost u zraku, kao i prisutnost međunarodnih snaga, 93. Zrakoplovnu bazu čine onom istinskom, pravom bazom kakvu bi Oružane snage trebale imati. U cijeloj toj priči, neku korist od „Swift Responsa“ imat će i hrvatsko gospodarstvo, budući da savezničke snage bazirane u 93. ZB opskrbu namirnicama, gorivom i drugim potrepštinama rade upravo kod lokalnih proizvođača i opskrbljivača.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.