Jačanje obrambene suradnje RH i UK

 

Crown CopyrightMemorandumom o razumijevanju, kojeg su danas u Londonu potpisali ministar obrane UK Sir Michael Fallon i ministar obrane RH Damir Krstičević, dodatno je formalizirana posljednjih godina uznapredovala obrambena suradnja između te dvije zemlje. Hrvatski ministar obrane došao je u dvodnevni posjet Ujedinjenoj Kraljevini na poziv svog britanskog kolege, a osim s Fallonom i britanskim dužnosnicima predviđeno je da se Krstičević sastane i s hrvatskim časnicima koji su trenutno u službi u NATO/EU zapovjedništvima širom UK.

Fallon i Krstičević danas su razgovarali o postojećim bilateralnim obrambenim odnosima kao i o novim mogućim zajedničkim aktivnostima UK i Hrvatske. Memorandum o razumijevanju fokusiran je na razvoj hrvatsko-britanskih obrambenih odnosa u nekoliko segmenata: (1) na postojećim zajedničkim operacijama u potpori stabilnosti, miru i sigurnosti, (2) u zajedničkom razmještaju snaga u budućim međunarodnim operacijama, te (3) o budućim mogućnostima i prednostima pri obrambenim nabavama, te podršci vezanoj uz opremu.

Crown CopyrightPotpisom na Memorandumu dva obrambena ministra također su potvrdili namjeru Ujedinjene Kraljevine za održavanjem godišnjih obrambenih razgovora s Hrvatskom, koji će se voditi na razini pomoćnika za obrambenu politiku. Britanski ministar obrane Sir Michael Fallon pohvalio je Hrvatsku kao dobrog partnera Ujedinjene Kraljevine, čije oružane snage surađuju u okviru NATO-aktivnosti u Afganistanu i u Europi.

„Ujedinjena Kraljevina će nastaviti igrati vodeću ulogu u NATO-u, pa pozdravljam hrvatsku predanost snagama visoke spremnosti koje predvodimo ove godine,“

rekao je Fallon. Ove godine Hrvatska doprinosi NATO-snagama visoke spremnosti, na čelu s Velikom Britanijom, i to s vodom Vojne policije te jednim civilno-vojnim timom. Iako to do sada još nigdje u Hrvatskoj nije službeno potvrđeno – ni na razini Vlade, a pogotovo ne na razini Sabora – Ministarstvo obrane UK navodi kako će Hrvatska također doprinijeti snagama prednje prisutnosti“ pod njemačkim vodstvom u Litvi.

U prigodnoj izjavi hrvatski ministar obrane osvrnuo se i na Brexit, koji se na određeni način odnosi i na obrambeno područje:

„Naš zajednički interes je snažna Europa i Unija koja poštuje volju svojih građana, ali poštujemo i posljednje odluke Ujedinjene Kraljevine te smatramo da je važno pronaći odgovarajuće modele njene buduće suradnje s Europskom unijom, pogotovo u području sigurnosne i obrambene politike,“

rekao je Krstičević.

Oružane snage Hrvatske i Velike Britanije imaju usporedive interese u nastavku zajedničke obuke te sudjelovanju u vježbama, što se zorno vidjelo i proteklih godina. Bilo je tu zajedničkih sudjelovanja u vježbama iz serije „Immediate Response“, dok su danas ministri posebno istaknuli zajedničku bilateralnu vježbu „SAVA STAR“. Radi se o zajedničkoj britansko-hrvatskoj vježbi, koja se provodi posljednjih 5 godina, a ove će se godine održati u kolovozu i rujnu. U sklopu bilateralne obrambene suradnje, u lipnju prošle godine u Splitu je boravio britanski razarač HMS Defender (D36), što je predstavljalo u novije vrijeme rijetko pojavljivanje Royal Navy u jadranskim vodama. Konačna potvrda ozbiljnosti obrambene suradnje RH i UK došla je 2015. godine, na svečanom mimohodu prigodom 20. obljetnice VRO Oluja, kada se britanska zastava ukazala među ukupno 6 zastava partnerskih zemalja.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.