Suradnja s Ukrajinom: a što je s MiG-ovima?

 

Od nedjelje do utorka, odnosno od 22. do 24. kolovoza, u Ukrajini je boravila hrvatska delegacija predvođena premijerom Andrejem Plenkovićem. Delegaciju – koja je prije svega došla na inauguracijski summit Krimske platforme – činili su još i ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman, te ministar obrane Mario Banožić. Ministarstvo obrane RH danas je objavilo što je Banožić još radio u Kijevu, dok se MVEP nije oglasio o aktivnostima svog čelnog čovjeka.

MORH: Banožić i Taran na kijevskom Trgu neovisnosti

Tako se ministar Banožić sastao sa svojim ukrajinskim kolegom Andrijem Taranom, i to – kako navodi ukrajinsko Ministarstvo obrane – na margini inauguracijskog summita Krimske platforme.

„Hrvatska će nastaviti pružati pomoć i podršku europskom putu Ukrajine, pomagat ćemo i u procesu europskih reformi i provedbi Sporazuma o pridruživanju. Također, Republika Hrvatska kao članica Europske unije podržava suradnju između Ukrajine i EU-a na području obrane i sigurnosti”,

rekao je ministar Banožić i dodao kako je Republika Hrvatska spremna pomoći Ukrajini svojim iskustvima, a posebice kada je riječ o ratnim veteranima, priopćilo je hrvatsko Ministarstvo obrane. Ukrajinsko Ministarstvo obrane bilo je ipak malo konkretnije oko tema o kojima su – prema MORH-ovim fotografijama na kijevskom Trgu neovisnosti, a prema ukrajinskim fotografijama ipak u nekom uredu – razgovarala dvojica ministara obrane. Prema ukrajinskom priopćenju, Taran je Banožiću zahvalio na čvrstoj i dosljednoj potpori suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, te je naglasio važnost nastavka vojno-političkog dijeloga na najvišoj razini.

„Radujemo se jačanju suradnje s Republikom Hrvatskom u okviru puta Ukrajine prema punopravnom članstvu u EU i NATO -u. Na dnevnom redu nam je i razmjena iskustava u korištenju snaga specijalnih operacija naših država i između pomorskih snaga u obrani obale. Vjerujem da će objema stranama biti korisno ojačati suradnju na području razminiranja, kibernetičke sigurnosti i suprotstavljanja informacijskim operacijama”,

rekao je Andrij Taran u priopćenju ukrajinskog Ministarstva obrane, dodajući kako i liječenje te rehabilitacija ukrajinskih vojnika u Hrvatskoj imaju važnu ulogu u bilateralnoj suradnji. Banožić je, napominju ukrajinski domaćini, pozvao ministra obrane Ukrajine na 6. izložbu vojne opreme ASDA 2021, dok je Taran – tvrdi MORH – „podržao nastojanja i planove Ministarstva obrane Republike Hrvatske kada je u pitanju daljnja modernizacija i opremanje Hrvatske vojske“.

A MiG-ovi?

Ministarstvo obrane Ukrajine: Banožić i Taran na margini inauguracijskog summita – ni slova o spornim pitanjima

Protekla 3 dana iz službenih se izvora jako puno čulo o prijateljstvu između Hrvatske i Ukrajine, nizu mogućnosti za suradnju, te hrvatskoj podršci ukrajinskoj borbi za povratak Krima. No niti jednom riječju nije spomenut jedan od glavnih projekata bivšeg hrvatskog ministra obrane Krstičevića – difamacija remonta hrvatskih MiG-ova u Ukrajini, kao i zahtjev da Ukrajina izvoli Hrvatskoj vratiti ispravne borbene avione. Još početkom 2018. godine tadašnji ministar Krstičević pisao je tadašnjem ukrajinskom kolegu Portolaku predlažući da Ukrajina 4 navodno neispravna MiG-a 21 zamijeni s MiG-ovima koji imaju državno jamstvo i koji su ispravni. O tome je u siječnju te godine Krstičević i uživo razgovarao s Portolakom prilikom njegovog posjeta Hrvatskoj, koji je hrvatskim novinarima rekao da ukrajinsko Ministarstvo obrane nije bilo uključeno u taj posao, te da bi svakako trebalo izvršavati ugovorne obveze. S tim je Krstičevićevim zahtjevom bilo upoznato i ukrajinsko Vijeće za nacionalnu sigurnost, no 2 godine kasnije – u veljači 2020. – on je otkrio i da od Ukrajine nikada nije dobio odgovor na svoj zahtjev. „To je sramota ukrajinske države. To je njihova sramota“, ustvrdio je Krstičević, usput priznajući kako se s „neispravnih“ i više godine u RH prizemljenih dokupljenih MiG-ova skidaju dijelovi kako bi se ostatak flote borbenih aviona održavao u letnom stanju. Za uzvrat, Krstičević je posao remonta helikoptera Mi-171h dodijelio Rusima (a ne Ukrajincima koji su se također javili na kontroverzan MORH-ov natječaj), a o uspjehu tog remonta i dan-danas svjedočimo gotovo na tjednoj razini.

Sudeći prema priopćenjima hrvatskog i ukrajinskog Ministarstva obrane, Banožić i Taran uopće se nisu zamarali već odavno završenim remontom hrvatskih MiG-ova u Ukrajini, kao ni Krstičevićevim zahtjevima za obeštećenjem. Bit će ili da je taj zahtjev bio još jedan u nizu Krstičevićevih Potemkinovih sela ili da je Hrvatska konačno odlučila zatvoriti politiziranu priču o ukrajinskom remontu.

Inače, danas je u Kijevu održana i vojna parada povodom 30. obljetnice Dana neovisnosti Ukrajine, čemu je također prisustvovao hrvatski ministar obrane Banožić.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.