“Truman” otišao, a o angažmanu OS RH tek posredno

 

Posljednji dan boravka nosača zrakoplova USS Harry S. Truman u Splitu i Hrvatskoj bio je posvećen medijskoj turi po brodu, te VIP-gostima, među kojima je prednjačio premijer Andrej Plenković. Premijeru su društvo radili ministri unutarnjih i vanjskih poslova te obrane – Božinović, Grlić Radman i Banožić, dok je s nekoliko prigodnih fotografija vidljivo da su u dijelu programa s Plenkovićem bili i njegov šef kabineta Zvonimir Frka-Petešić, načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj, ravnatelji civilne i vojne obavještajne službe Danijel Markić i Ivica Kinder, te dvojica savjetnika Predsjednika RH – Dragan Lozančić i Neven Pelicarić.

Premijera Plenkovića je primio zapovjednik USS Harry S. Trumana, kapetan Gavin Duff, u pratnji otpravnika poslova Veleposlanstva SAD u Zagrebu Marca Fleminga. Tom je prigodom hrvatski premijer mogao čuti pohvale hrvatskim vojnicima za sudjelovanje u netom održanoj vježbi „Neptune Strike 22.

„Imali smo prigodu čuti neposredna iskustva i ocjenu vježbe Neptun Strike koju je NATO imao ovdje u Jadranu, u kojoj su kao saveznici sudjelovali i pripadnici Hrvatske ratne mornarice i Hrvatske vojske. Visoke su ocjene kvalitete doprinosa naših snaga i interoberabilnosti hrvatskih vojnika s drugim saveznicima. (…) To pokazuje kako Hrvatska kao saveznica NATO-a pridonosi, zajedno sa svojim partnerima, i globalnoj sigurnosti i sigurnosti u Europi pa i ovdje na Mediteranu”,

izjavio je premijer Plenković nakon sastanka.

F/A-18 s USS Harry S. Trumana navodili su i hrvatski JTAC-ovi (Photo: MC3 Tate Cardinal)

U svojoj kroničnoj nesposobnosti, Ministarstvo obrane s cijelom službom za odnose s javnošću, te 2 glasnogovornice ministra, o sudjelovanju pripadnika OS RH u vježbi „Neptun Strike nije objavilo ni slova. O sudjelovanju kontrolora bliske zračne potpore, odnosno tzv. JTAC-ova, jedini je javio portal Obris.org, a onda je RTL televizija u nedjelju, 13. veljače, u sklopu priloga o boravku nosača USS Harry S. Truman, javila i o aktivnosti HRM-a u ovoj velikoj, prošloga tjedna okončanoj NATO vježbi. Naime, kapetan korvete Stipe Mornar, zapovjednik Divizijuna za površinsko djelovanje Flote HRM-a, opisao je vojnički precizno djelovanje HRM u vježbi „Neptune Strike:

„Dana 28. siječnja 2022. sudjelovali smo u zajedničkoj vježbi sa USS DDG 96 Bainbridge i fregatom koja nas je upravo posjetila u gradu Splitu F310 Fridtjof Nansen. Sa hrvatske strane su sudjelovale dvije raketne topovnjače – raketna topovnjača ‘Šibenik’ i raketna topovnjača ‘Vukovar’” .

Vježbalo se u međunarodnim teritorijalnim vodama Jadrana, a posebno je zanimljivo da se nakon dugo vremena čulo nešto i o brodu RTOP -21 „Šibenik.

USS Bainbridge i USS Gravely s albanskom Obalnom stražom

Samo tjedan dana ranije, USS Bainbridge i USS Gravely – oba broda kao dio Udarne grupe nosača aviona Harry S. Truman, održala su vježbu i s albanskom Obalnom stražom. Veleposlanstvo SAD-a u Tirani objavilo je 20. siječnja fotografije s vježbe koju su tijekom tog tjedna u Jadranu provela ova dva američka razarača klase Arleigh Burke s albanskim brodovima Lissus (P 133) i Oriku (P 132).

Iako se višekratno najavljivao utorak kao dan odlaska nosača USS Harry S. Truman iz Bračkog kanala, ovo je plovilo iz Hrvatske ipak otišlo nešto ranije – u ponedjeljak oko 23:30 USS Harry S. Truman krenuo je na pučinu, i time okončao 4-dnevni boravak u Hrvatskoj. Prethodnicu mu je nešto ranije, odnosno malo iza 21 sat, činila norveška fregata F310 HNoMS Fridtjof Nansen. U ponedjeljak poslijepodne iz Souda Baya na Kreti isplovio je i USS Gravely. Udarna grupa nosača Harry S. Truman narednih će dana opet biti aktivna u Mediteranu dok se zaoštrava krizna situacija s Ruskom Federacijom po pitanju Ukrajine.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.