Brod HRM-a opet ide u operaciju “Sea Guardian”

 

Osim što je Vlada RH jučer (na svojoj 163. sjednici) odlučila o ponovnom povratku OS RH u NATO misiju u Litvi, također je donijela odluku i o povratku HRM u operaciju „Sea Guardian“ na Mediteranu. Državni tajnik Tomislav Ivić na tu temu nije gubio vrijeme, pa je rekao tek dvije rečenice u sklopu šireg objašnjenja o svrsi i razlozima sudjelovanja OS RH u međunarodnim misijama i operacijama:

„Jedna od tih operacija je ‘Sea Guardian’, koja doprinosi razvoju pomorske sigurnosti, te pomaže razvoju sposobnosti ratnih mornarica partnerskih zemalja u Sredozemlju. Predlaže se u ovu operaciju u Sredozemlju u 2019. godini uputiti do 50 pripadnika brodom HRM“.

Osim same posade, u operaciju se upućuje i tim za pregled broda, što u konačnici čini maksimum od 50 pripadnika OS RH.

Baš kao i prije godinu dana, prilikom prvog angažmana u „Sea Guardianu“, HRM će sudjelovati u dijelu operacije koji se naziva „Focused Operation“ (FOCOPS), a podrazumijeva „provedbu zadaća neborbenih djelovanja s težištem na dostizanje učinaka u doprinosu stvaranja cjelovite pomorske situacijske slike iz svih raspoloživih izvora (senzorski, vizualno i drugi izvori), u realnom vremenu, uz identifikaciju plovila od interesa te uočljivosti snaga NATO-a na moru s ciljem odvraćanja mogućih ugroza i potpore NATO Strateškog komuniciranja“. U popratnom Vladinom dokumentu stoji da „sudjelovanjem pripadnika OS RH i broda HRM u NATO operaciji nastavio bi se proces razvoja sposobnosti Oružanih snaga Republike Hrvatske za zajedničko djelovanje sa snagama država članica NATO-a“.

HRM je prvi puta s brodom sudjelovala u operaciji „Sea Guardian“ u rujnu prošle godine (od 3. do 24. rujna 2018. godine) – tada je na središnjem Mediteranu djelovao RTOP-41 „Vukovar“ s 33 člana posade. On je bio dio taktičke skupine na čelu s talijanskim zapovjednim brodom ITS ESPERO (F 576), u kojoj je sudjelovao i britanski HMS „Echo“ (H87), kao i par podmornica te snage mornaričkog zrakoplovstva iz nekoliko različitih zemalja. Prije izlaska u područje operacije, skupina je najprije provela kraću obuku i vježbe integracije, da bi se potom zaputili prema južnoj Siciliji, i dalje prema afričkoj obali Mediterana. Na temelju raščlambe po povratku iz operacije, piše u dokumentu s jučerašnje Vladine sjednice, utvrđeno je da „brodovi RTOP klase Helsinki imaju sposobnost provedbe zadaća u operaciji, te da se implementacijom stečenih iskustava i naučenih lekcija sudjelovanja u NATO operaciji ‘SEA GUARDIAN’ značajno unaprjeđuju sposobnosti Hrvatske ratne mornarice za provedbu dodijeljenih misija i zadaća“. Po završetku angažmana, posadu je za iskazanu profesionalnost, učinak i uspjeh u provedbi zadaća, te za doprinos u unapređenju pomorske sigurnosti i doprinos savezničkim operacijama posebno pohvalio zapovjednik NATO Zapovjedništva mornaričkih snaga.

Sudjelovanje RTOP-41 „Vukovar“ u operaciji „Sea Guardian“ tijekom ukupno tri tjedna rujna 2018. godine koštalo je 2,13 milijuna kuna. Koliki će biti troškovi 2. HRVCON-a u ovoj operaciji, Vlada RH sada nije objavila, baš kao što nije objavljeno ni koji je brod HRM deklarirala za sudjelovanje u ovoj operaciji. RTOP „Vukovar“ ove je godine imao već dosta aktivnosti s NATO-savezom, za razliku od druge topovnjače klase Helsinki, RTOP-42 „Dubrovnik“, koja je bila daleko aktivnija prošle godine. S druge strane, zbog sudjelovanja u ovoj operaciji, na RTOP „Vukovar“ napravljene su i određene preinake – uklonjeni su kontejneri za rakete RBS i ugrađena hidraulička dizalica za čamac – koje su na njemu ostale i po povratku, kako smo se osobno uvjerili prilikom posjeta luci Lora u prosincu prošle godine. Novost je i činjenica da u Vladinoj odluci o slanju 2. HRVCON-a u „Sea Guardian“ ne piše na koliko dugo se u inozemnu operaciju šalju pripadnici HRM-a, dok je u odluci od prije godinu dana jasno bilo naznačeno da se radi o razdoblju angažmana od 30 dana.

Te manjkavosti će predstavnici MORH-a možda moći ispraviti na sjednici saborskog Odbora za obranu, kao i tijekom plenarne rasprave u Saboru, koji će o ovoj temi dati svoje konačno mišljenje.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.