Eksperimentalna protuminska vježba US Navy i HRM

 

Početkom proteklog tjedna, na internetskim stranicama američke Šeste flote osvanulo je zanimljivo kratko priopćenje, koje ovdje prenosimo u cijelosti.

Mornari iz sastava Namjenskih snaga 68 (Task Force 68 – TF68), odnosno njihove osme Mobilne jedinice za razminiranje (Explosive Ordnance Disposal Mobile Unit 8 – EODMU 8), i prvog Tima za podvodnu gradnju (Underwater Construction Team 1 – UTC 1) okončali su prije nekoliko dana sudjelovanje u eksperimentalnoj protuminskoj (Mine Countermeasures – MCM) operaciji, koju su provodili s monaričkim snagama Republike Hrvatske.

U kombiniranom partnerstvu Šeste flote Sjedinjenih Američkih Država, Ureda za mornarička istraživanja SAD (U.S. Office of Naval Research) i Hrvatske ratne mornarice obavljena je treća u seriji operacija fokusiranih na uporabu i ocjenjivanje ekspedicijskog protuminskog sustava zasnovanog na novoj generaciji automatiziranih besposadnih ronilica (Automated Underwater Vehicle – AUV). Prethodna dva ispitivanja ovog novog sustava obavljena su ove godine – prvo u sklopu „Baltičkih Operacija“ (BALTOPS) 2018, združene međunarodne mornaričke vježbe koja je obuhvatila snage NATO zemalja i njihovih regionalnih partnera na Baltičkome moru, te drugo u sklopu vježbe „Noble Melinda“, aktivnosti koja se na Mediteranu bavila mornaričkim protuminskim djelovanjima i uklanjanjem eksplozivnih naprava. Sve ove operacije pomogle su američkim mornaričkim specijalistima za razminiranje da utvrde najbolje metode uporabe automatiziranih ronilica pri razminiranju. „Rad s hrvatskim protuminskim roniteljima tijekom tjedan dana predstavljao je jedno izvrsno iskustvo“, kazao je poručnik korvete Logan Burchett, časnik specijalista za razminiranje. „Dobiti priliku za primjenu naprednih protuminskih obuka, kao i jačanje interoperabilnosti između snaga naše dvije države, pokazalo se izvrsnim iskustvom, i za mene i za moju postrojbu“.

Fotografija naslovljena “ONR UUV and DBM-82”

Uz tehničke aspekte ove operacije, ljudstvo Hrvatske ratne mornarice ojačalo je i profesionalni odnos mornaričkih snaga dvije NATO saveznice, te je ojačalo i sposobnosti obiju ratnih mornarica za provođenje punog spektra vojnih operacija potrebnih za odvraćanje protivnika, te odgovaranje na prijetnje regionalnoj sigurnosti. „Moja postrojba je imala izvanrednu priliku roniti sa svojom hrvatskom braćom“, kazao je skupnik Mike Morris, stručnjak za razminiranje. „Tom smo prilikom mogli roniti s novijom verzijom komercijalno dostupnog ručnog sonara. Uz to je i Ured za mornarička istraživanja naše ronioce opskrbio nedavno sačinjenim mapama našeg podvodnog prostora operacija. To je roniocima omogućilo jednu višu razinu situacijske svijesti, i učinilo ih je bolje upoznatima sa svim preprekama oko njih, smanjujući time njihovu potrebu zadržavanja u potencijalno opasnoj okolini“. Šesta flota Ratne mornarice SAD, čije je zapovjedništvo u talijanskome gradu Napulju, provodi puni opseg mornaričkih operacija i misija sigurnosne suradnje u svome prostoru djelatnosti, usklađujući svoja djelovanja sa saveznicima i drugim partnerima, na dobrobit sigurnosti i stabilnosti u Europi i Africi.

O čemu bi mogla biti riječ?

O ovoj aktivnosti, koja je prema američkim službenim izvorima završila 17. kolovoza ove godine, Ministarstvo obrane ni Oružane snage RH nisu javnosti objavili ni riječi. Za razliku od nedavnih zajedničkih vježbanja specijalnih snaga RH i SAD, u zraku i na moru, za ovu djelatnost nije jasno koliko je zapravo trajala, kao ni tko je u njoj točno sudjelovao s hrvatske strane (iako je jedna od rijetkih dostupnih fotografija naslovljena ONR UUV and DBM-82 – što ukazuje na prisutnost spomenute eksperimentalne besposadne ronilice američkog Ureda za mornarička istraživanja (Office of Naval Research – ONR), te djelovanje broda HRM DBM-82 „Krka“).

Uz to, jedino možemo reći da su dva prethodna testiranja eksperimentalne opreme, koja spominje ovo američko priopćenje, održana nedavno. Naime, spomenuta vježba „BALTOPS 2018 na Baltiku održavala se od 1. do 15. lipnja ove godine, dok je aktivnost „Noble Melinda“ godišnja vježba koju bilateralno rade protuminski specijalisti ratnih mornarica SAD i Izraela. Kako se moglo službeno čuti 29. srpnja ove godine, ona je ljetos obuhvatila protuminske ronioce iz sastava već spomenutog američkog EODMU-8, kao i njihove kolege-specijaliste iz Francuske i Izraela kao zemlje domaćina. Iako ove godine nije objavljeno točno trajanje ove vježbe, riječ je o aktivnosti koja se od 2002. godine tradicionalno odvija krajem srpnja i početkom kolovoza, obično u trajanju od tjedan ili dva, nerijetko na širem prostoru izraelske luke Haifa.

Ima li to kakve veze ??

Brzi transporter „USNS Yuma“ (T-EPF-8) u Splitu, 21. kolovoza 2018. godine

Jednakim je velom tišine prekriven i višednevni boravak u Splitu američkog logističkog broda „USNS Yuma“ (T-EPF-8), koji je na prostore ratne luke „Lora“ stigao u ponedjeljak, 20. kolovoza iz Grčke, da bi se na more ponovo otisnuo u srijedu 22. kolovoza, od kada uz kraća gašenja svojih AIS predajnika izgleda vozi prema Gibraltaru. Riječ je o katamaranu za brzi ekspedicijski prijevoz ljudstva i opreme, brodu iz prilično nove klase koju se posljednjih godina često viđalo na popravcima u brodogradilištu „Viktor Lenac“. Tri takva broda u svom operativnom sastavu američka Šesta flota navodno posljednje vrijeme među ostalim koristi i za pomorski nadzor te prikupljanje obavještajnih podataka. Naravno, s obzirom na šutnju nadležnih, nije tu jasno je li USNS Yuma u Republici Hrvatskoj samo pokupila već spomenute ronioce, specijaliste za razminiranje, i njihovu opremu (američka postrojba EODMU-8 je operativno bazirana u okviru Naval Station Rota, na atlantskoj obali Španjolske) – ili je razlog njihovog kratkog posjeta Splitu ipak bio neki sasvim drugi.

 

Photo: US Naval Forces Europe-Africa / US 6th Fleet / društvene mreže

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.