RTOP “Vukovar” otišao u “Sea Guardian”

 

Malom podnevnom ceremonijom u splitskoj vojarni „Sveto Letica-Barba“ RTOP-41 „Vukovar“ ispraćena je u svoju prvu NATO operaciju „Sea Guardian“. Kontingent čini brod Hrvatske ratne mornarice, raketna topovnjača RTOP 41 “Vukovar”, i posada od 33 pripadnika Oružanih snaga RH. Zapovjednik broda RTOP 41 “Vukovar“ je poručnik bojnog Ante Uljević, a zapovjednik 1. HRVCON-a je kapetan korvete Nikola Bašić. U provedbi ciljane operacije 18-4 uz RH sudjeluje i susjedna Talijanska Republika, čiji će brod ujedno biti i zapovjedni brod. Časnica za vezu 1. HRVCON-a je poručnica bojnog broda Ivana Ćosić (inače operativna časnica u Zapovjedništvu HRM), koja će tu dužnost obavljati u Savezničkom pomorskom zapovjedništvu NATO-a (Allied Maritime Command- MARCOM) u Northwoodu (UK).

Kao što je već prije 2,5 mjeseca rekla Vlada, prihvaćajući prijedlog sudjelovanja HRM-a u ovoj NATO-operaciji, „Sea Guardian“ pridonosi „pomorskoj situacijskoj informiranosti, razvoju regionalne pomorske sigurnosti, podupire borbu protiv terorizma, osigurava slobodu plovidbe, provodi zadaće pomorskog presretanja, pridonosi borbi protiv proliferacije oružja za masovno uništenje, štiti ključnu infrastrukturu, te pomaže razvoju sposobnosti ratnih mornarica partnerskih zemalja u Sredozemlju.“ RTOP „Vukovar“ provest će u nadzoru ulaza u Jadran ukupno 3 tjedna (od 05. do 21. rujna), što će Ministarstvo obrane koštati 2,13 milijuna kuna. Zapovjednik kontingenta, kapetan korvete Nikola Bašić, uvjeren je u uspješno izvršenu zadaću: „Za posadu samoga broda, to je svakako izazov, ali i prilika za pokazati kako smo sposobni i odlučni i da možemo bolje i više. Žilavost i autonomnost broda, brodski sustavi i posada broda bit će provjereni do krajnjih granica u hidrometeorološkim uvjetima i okruženju središnjeg i južnog Mediterana.“

Krajem kolovoza, točnije 29. i 30. kolovoza u vojarni u Lori i u splitskom akvatoriju provedeno je završno ocjenjivanje spremnosti 1. HRVCON-a za operaciju „Sea Guardian“. S obzirom da je ovo prvi puta da brod HRM-a sudjeluje u NATO vođenoj operaciji, ocjenjivanje se provodilo sukladno MAREVAL (Maritime Evaluation) procesu ocjenjivanja. Brod je tom prilikom obišao i zapovjednik HRM, komodor Ivo Raffanelli, koji se pripadnicima 1. HRVCON-a zahvalio na iznimnom trudu i zalaganju, posebno tijekom remonta broda i preduputne obuke: „Cilj svakog treninga, posebno dugotrajnog, jest istrčati na teren i odigrati utakmicu. Istrenirani ste, odlično uvježbani i osposobljeni i imate priliku igrati s najboljima – dajte najbolje od sebe. Uz to, na umu uvijek nek’ vam je sigurnost, kako osobna, tako i posade i broda,“ istaknuo je kmd Raffanelli.

RTOP-41 „Vukovar“ do sada je sudjelovao u međunarodnim vojnim vježbama u Italiji, Sloveniji, Grčkoj i Albaniji. Kako navode OS RH, raketna topovnjača RTOP-41 klase Helsinki duga je 45m, širine je 8,9 m, a brzina koju dostiže iznosi 28 čvorova. Naoružan je s 8 protubrodskih raketa RB-15B, topom Bofors Mk1 57 mm i dva protuzračna topa SAKO ZU 23 mm.

 

*Photo: MORH/T.Brandt

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.