Četiri dana Amerike…

 

Sastankom u State Departmentu s predstavnicom Ureda za političko-vojna pitanja Mirom Resnick, hrvatski ministar obrane Mario Banožić završio je svoj 4-dnevni boravak u Sjedinjenim Američkim Državama. Ovo je njegov drugi posjet SAD-u – prvi u trajanju od 5 dana bio je u srpnju 2021. i protekao je u znaku hrvatske nabave helikoptera UH-60M Black Hawk i tada još uvijek potencijalne nabave vozila M2A2 Bradley. Netom okončani posjet je na prvi  pogled prošao slično, s time što je u međuvremenu i formalno donesena odluka o Bradleyima, kao što su potpisani i određeni dokumenti na temelju kojih se očekuje isporuka prvih takvih vozila u Hrvatsku. Međutim, za razliku od prije dvije godine, ovoga puta se ministar Banožić susreo sa svojim američkim kolegom Lloydom Austinom, što je bio središnji događaj ovog 4-dnevnog puta. No krenimo redom…

Posjet je započeo u ponedjeljak, 16. listopada, susretom sa zapovjednikom Nacionalne garde Minnesote general-bojnikom Shawnom Mankeom i zapovjednikom 34. pješačke divizije Nacionalne garde Minnesote general-bojnikom Charlesom Kemperom. Hrvatsko izaslanstvo u kojem je uz ministra Banožića bio i zamjenik načelnika GS OS RH general Siniša Jurković sa zapovjednicima Nacionalne garde Minnesote razgovaralo je o nastavku suradnje po pitanju niza projekata, od obuke naših pilota helikoptera i tehničara, preko suradnje pri uvođenju borbenih vozila Bradley u uporabu pri Hrvatskoj vojsci, sve do novih mogućnosti provedbe zajedničkih vježbi.

Zadovoljstvo nakon vožnje u Bradleyu (Photo: Minnesota Army National Guard/Sgt. Jorden Newbanks)

Drugi dan posjeta – utorak 17. listopada – bio  je rezerviran za obilazak baza. U vojnoj bazi Camp Ripley za hrvatsko je izaslanstvo organiziran obilazak raznih lokacija, uključujući i strelište za gađanje iz oklopne tehnike. Posebnost ovog  razgledavanja bila je u tome što su domaćini poveli goste u obilazak u vozilima Bradley. Nakon ove terenske ture, gosti su obišli i obučni medicinski simulacijski centar te simulator helikoptera Black Hawk UH-60. Po povratku u Saint Paul, u tamošnjoj zrakoplovnoj bazi održana je prezentacija održavanja helikoptera Black Hawk UH-60. Osim što je pohvalio same helikoptere, ali i pilote i tehničare HRZ-a koji su u kratkom vremenu izuzetno vješto i profesionalno svladali rad na ovim helikopterima, Banožić je najavio nabavu još Black Hawkova. Prema Vladi SAD-a je, naime, upućen Zahtjev za nabavu dodatnih osam helikoptera, od kojih je predviđeno da četiri helikoptera financira Vlada SAD-a, a preostala četiri helikoptera Vlada RH: “U tijeku je završno usuglašavanje Ugovora čije se potpisivanje očekuje početkom 2024. godine”, naglasio je Banožić.

Obučni medicinski simulacijski centar u kampu Ripley (Photo: Minnesota Army National Guard/Sgt. Jorden Newbanks)

Nakon dva dana u Minnesoti, hrvatska je delegacija treći dan posjeta SAD-u nastavila u Washingtonu. Tamo se u srijedu, 18. listopada, Banožić sastao sa senatorom Steveom Dainesom, republikancem iz Montane, kojem je trenutno najveća preokupacija kriza na južnoj američkoj granici i borba protiv tamošnjih ilegalnih i drugih imigranata. Osim s Dainesom, Banožić se susreo i s direktorom Agencije za obrambeno-sigurnosnu suradnju (DSCA) Jamesom Hurschom. Prema MORH-ovom priopćenju, teme razgovora bile su iste ili slične temama razgovora s ranijim sugovornicima – obrambena suradnja Hrvatske i SAD-a, globalna sigurnosna situacija te opremanje Oružanih snaga RH modernim, zapadnim sustavima i tehnologijama. DSCA je tu od posebne važnosti, a Banožić je već uoči odlaska u SAD najavio kako će razgovarati o mogućnostima nabave nove opreme i naoružanja, s naglaskom na protuoklopni sustav FGM-148 Javelin.

Austin i Banožić – novi sporazum o budućoj 5-godišnjoj obrambenoj suradnji (Photo: MORH/F.Klen)

Zadnji dan posjeta, četvrtak 19. listopada, počeo je sastankom s američkim ministrom obrane Lloydom Austinom. Austin je dan ranije bio zauzet ozbiljnim razgovorima s ministrima obrane Izraela i Velike Britanije, no četvrtak prijepodne rezervirao je za Banožića i hrvatsku delegaciju. “Ministri su razgovarali o bilateralnoj obrambenoj suradnji, trenutačnoj sigurnosnoj situaciji – aktualnoj situaciji u Izraelu i Ukrajini te o suradnji i doprinosima sigurnosti u okviru NATO saveza kao i o stanju u jugoistočnoj Europi te o projektima i planovima opremanja i modernizacije Hrvatske vojske”, priopćilo je Ministarstvo obrane RH, no srećom je i Pentagon objavio svoje viđenje ovog sastanka. Tako smo, zahvaljujući glasnogovorniku američkog Ministarstva obrane generalu Patu Ryderu, saznali da su Austin i Banožić zapravo razgovarali o bilateralnim vojnim odnosima, uključujući napore Hrvatske za uspostavu mehanizirane pješačke brigade kako bi zadovoljila sposobnosti NATO-a, nadogradnji helikopterske flote helikopterima UH-60 Blackhawk i korištenju hrvatskih područja za obuku od strane američkih snaga. Dvojac je potpisao okvirni sporazum o bilateralnoj obrambenoj suradnji za razdoblje od 2023. do 2028., prema kojem je u narednih 5 godina planirana suradnja u brojnim područjima – od kibernetičke sigurnosti i borbe protiv dezinformacija, sve do jačanja otpornosti obrambenih institucija, te obuke, obrazovanja i logistike.

Austin je posebno izdvojio hrvatsku pomoć Ukrajini, što je tema koju u javnosti ministar Banožić skriva “kao zmija noge”, pa nije ni čudo da taj dio nekako nije našao svoje mjesto u MORH-ovom priopćenju. Austin je, naime, rekao: “Radujem se vašim stajalištima o izazovima koje donosi ruska okrutna invazija na njezinog miroljubivog susjeda Ukrajinu. Cijenimo čvrsto opredjeljenje Hrvatske da pomogne Ukrajini, a to možemo vidjeti u vašim brojnim donacijama vojne opreme, uključujući sve vaše helikoptere Mi-8 i raspored vaših snaga u borbene skupine NATO-a u Poljskoj, Litvi i Mađarskoj, te vašim donacijama humanitarne pomoći. I sve to čini stvarnu razliku u ukrajinskoj borbi za slobodu”. Austinova izjava o donaciji svih helikoptera Mi-8 bila je dovoljno važna da danas bude citirana i u ukrajinskim medijima, ali, rekosmo, nije bila važna za MORH-ovo  priopćenje.


Posjet SAD-u je, kako smo rekli na početku, okončan posjetom State Departmentu, gdje je Banožić potpisao Sporazum o primjeni Leahyjeva pravila: “Riječ je sporazumu kojim se osigurava da su poštovanje i zaštita temeljnih ljudskih prava osnovni uvjet za pružanje primjenjive pomoći SAD-a. Na taj način ujedno se olakšava i daljnja suradnja u području opremanja i modernizacije Hrvatske vojske primjenom različitih programa SAD-a, u cilju daljnjeg unapređenja bilateralnih odnosa s našim najvažnijim strateškim partnerom”, rekao je Banožić istaknuvši kako je još jedanput potvrđeno da su Sjedinjene Američke Države najvažniji strateški partner Republike Hrvatske u području obrane i sigurnosti.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.