RTOP “Vukovar” započeo rad na Mediteranu

 

Gotovo 24 sata nakon isplovljavanja iz Splita, RTOP-41 „Vukovar“ u utorak oko podneva stigao je u Taranto, glavnu talijansku pomorsku bazu. Tamo je uz posljednje pripreme pričekao službeni početak svog sudjelovanja u NATO-operaciji „Sea Guardian“, zakazan za danas, srijedu 5. rujna 2018. godine. Za potrebe ove zadaće, RTOP „Vukovar“ doživio je određene izmjene – prije svega, na njegovoj lijevoj strani uklonjeni su kontejneri za rakete RBS-15B (prednji u potpunosti, dok je od stražnje instalacije ostao vidljiv nosač), te je umjesto toga ugrađen sklop bočne hidrauličke dizalice „Vestdavit“ i brzog patrolnog čamca PT 750 Valiant (Rigid-hulled Inflatable Boat – RHIB), kojeg inače u svom sastavu ima Protuminski divizijun Flotile HRM.

Ponešto izmijenjeni izgled RTOP-41 „Vukovar“ prije odlaska u NATO operaciju (Photo: MORH/T.Brandt)

PT 750 Valiant na svečanom mimohodu OS RH, kolovoz 2015. godine

ITS ESPERO iz sastava talijanske Ratne Mornarice (Photo: Twitter/Claudio Bisogniero)

Kao što je već rečeno, u ovoj aktivnosti RTOP-41 „Vukovar“ sudjelovat će u provedbi tzv. ciljane patrolne operacije (Focused Operation – FOCOPS) 18-4, zajedno s brodom talijanske Ratne mornarice, koji će ujedno biti i zapovjedni brod. O kojem se točno brodu radi – nije objavljeno. No zato je danas veleposlanik Republike Italije pri NATO-u, Claudio Bisogniero, objavio raspored sudjelovanja talijanske Mornarice u operaciji „Sea Guardian“. Tako je Bisogniero najavio da će u rujnu zapadnim Mediteranom patrolirati fregata ITS ESPERO (F 576, klasa Maestrale), dok će u listopadu istočnim Mediteranom patrolirati višenamjenska fregata ITS Virginio Fasan (F 591, klasa Bergamini). U prosincu prošle godine kao zapovjedni brod u operaciji „Sea Guardian“ sudjelovao je razarač ITS Andrea Doria (D 553, klasa Orizzonte), koji je zajedno s turskom fregatom TCG Gediz (F 495), turskom podmornicom TCG Gur (S-357) i grčkom podmornicom HS Pontos (S-119) činio namjensku skupinu 440.03 u NATO-operaciji „Sea Guardian“. Grupa je patrolirala središnjim Mediteranom i, kako se čini, imala je prilično posla.

Djelovanje skupine pod zapovjedništvom ITS Andrea Doria (Izvor: NATO MARCOM)

Hrvatska flotila u talijanskoj luci Catania, listopad 2015.

Ovo je, nakon pomorskog buma 2015., četvrti izlazak HRM-a na Mediteran. Prije 3 godine čak 3 broda HRM-a bila su angažirana na različitim zadacimaBŠ-72 „Andrija Mohorovičić“ proveo je 3 mjeseca u operaciji „Triton“ u središnjem Mediteranu, dok su DBM-81 „Cetina“ i DBM-82 „Krka“ mjesec dana bile na ispomoći OS RH u vježbi „Trident Juncture 15“ u Španjolskoj. Nakon toga, pune 3 godine brodovi HRM-a nisu isplovljavali niti na jedan zahtjevniji zadatak, osim na već zakazane vježbe što u Jadranu, što u njegovoj bližoj okolici. Jedan od razloga za to je zasigurno i novootkriveno loše stanje pojedinih brodova. No pritom nije jasno što se događa s brodom BŠ-73 „Faust Vrančić“, koji je već bio pripreman za daljnje sudjelovanje RH u operaciji „Triton“ (štoviše, za dio potrepština je svojedobno bila oglašena i javna nabava), no nije u nju nikada upućen.

Sada je na Mediteran umjesto „Vrančića“ izašla raketna topovnjača „Vukovar“, za koju postoji opravdana sumnja da nema uvjete za duži boravak na otvorenim morima. To se čak laički moglo primijetiti i prije 2 dana na servisu „Marine Traffic“, budući se RTOP „Vukovar“ prelaskom Jadrana s hrvatske na talijansku stranu držao relativno blizu talijanske obale, i tako sve do Taranta. Tu će vjerojatno veliku ulogu odigrati i zona patroliranja za koju će biti zadužen – dok se i na sjednici Vlade i na sjednicama u Hrvatskom saboru govorilo o području oko ulaza u Jadran kao zoni odgovornosti RTOP „Vukovara“, prekjučer je na ispraćaju broda i posade spomenuto ponešto udaljenije područje središnjeg i južnog Mediterana.

Za HRM i OS RH je svakako dobro da povremeno pokazuju zastavu u savezničkim operacijama na Jadranu, ali i šire. NATO aktivnosti u Mediteranu već su neko vrijeme iznimno jake. Prema izvještaju NATO MARCOM-a (NATO Allied Maritime Command), samo u srpnju ove godine, i to samo u operaciji „Sea Guardian“ sudjelovalo je čak 67 brodova (uključujući i podmornice) iz različitih zemalja-članica NATO-a. Takvo okruženje veliki je test za Hrvatsku ratnu mornaricu, kojoj je nužno novo opremanje i modernizacija postojećih resursa.

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.