Milijun eura za RTOP-42 na Mediteranu

 

U utorak, 17. rujna, iz pomorske NATO operacije „Sea Guardian“ vratio se brod HRM-a RTOP-42 „Dubrovnik“ sa svoja 33 člana posade. Iako ispraćen iz Splita 30. kolovoza, nije se tamo i vratio, nego je u utorak ravno s juga Italije doplovio u Dubrovnik, gdje će i ostati narednih dana kao dio svečanog obilježavanja Dana HRM-a. Službeni „svečani“ doček 2. HRVCON-a iz operacije „Sea Guardian“ bit će u petak, 20. rujna 2019., u sklopu programa kojim će se u luci Gruž u Dubrovniku obilježiti 28. obljetnica osnutka HRM-a. Tada će i svi zainteresirani građani moći posjetiti RTOP-42 „Dubrovnik“, koji će zajedno s novim OOB-31 „Omiš“, te desantnim minopolagačem DBM-81 „Cetina“ i spasilačkim brodom BŠ-73 „Faust Vrančić“ biti usidren u dubrovačkoj luci.

U noći 05. rujna RTOP-42 plovi jugom Italije

RTOP-42 „Dubrovnik“ otišao je u NATO pomorsku operaciju „Sea Guardian“ 30. kolovoza, te je tijekom narednih 15 dana bio zadužen za patroliranje središnjim Mediteranom – od zapada Sicilije preko Malte pa sve do obale Tunisa. Dio je to misije osiguranja regionalne sigurnosti na moru kroz nekoliko temeljnih zadaća: (1) podupiranje borbe protiv terorizma, (2) podupiranje pomorske situacijske informiranosti te (3) doprinošenje razvoju regionalne pomorske sigurnosti, kao i (4) osiguravanje slobode navigacije, (5) provođenje zadaće pomorskog presretanja, (6) borbu protiv proliferacije oružja za masovno uništenje i (7) zaštite ključne infrastrukture. Kako je danas po okončanju drugog hrvatskog angažmana u ovoj operaciji priopćila HRM, raketna topovnjača „Dubrovnik“ u plovidbi je prešla oko 3.500 nautičkih milja.

„U sklopu operacije naš tim za prekrcaj po prvi puta je u realnoj situaciji izvršio prekrcaj na sumnjivi brod sa liste plovila od posebnog interesa. Uz navedeno, vršen je i prekrcaj na brod trgovačke mornarice čime se, u cilju povećanja sigurnosti na moru, ističe važnost suradnje sa trgovačkom mornaricom. Nadalje, u dodijeljenom području odgovornosti kontingent je provodio patroliranje i nadzor aktivnosti brodova, lociranje plovila, uvježbavanja sa drugim brodom te svakodnevnu razmjenu podataka sa zapovjedništvom i sudionicima u području operacije, a posebno sa mornaričkim patrolnim zrakoplovima. U svim fazama operacije i u svim zadaćama pripadnici HRM-a pokazali su uvježbanost, učinkovitost, održivost i samostalnost“,

priopćeno je iz HRM-a.

NATO-vo Pomorsko zapovjedništvo (NATO MARCOM) zabilježilo je kako je RTOP-42 „Dubrovnik“ 07. rujna proveo vježbu s brodom DSV (Diving Support Vessel – DSV) „Deep Explorer“ (iz flote britanske kompanije TechnipFMC) tijekom njegove prisutnosti u Središnjem Mediteranu. Vježbu pod nazivom „MED Interceptor“ osmislio je NATO-v Brodarski centar (NATO Shipping Centre), smješten u zapovjedništvu MARCOM-a, u suradnji s TechnipFMC-om, i uključivala je dva scenarija. Prema prvom scenariju, pripadnici HRM-a s RTOP-42 „Dubrovnik“ proveli su ukrcaj i pretragu trgovačkog broda uz primjenu standardnih procedura, od provjere dokumentacije, inspekcije broda i pretrage tereta. Drugi scenarij je bio osmišljen za uvježbavanje standardnih sigurnosnih operativnih postupaka samog DSV „Deep Explorera“, uključujući i „neželjeni pristup“ s mora, malim brodovima. U tom dijelu vježbe, brzi patrolni čamac s RTOP-42 „Dubrovnik“ izvodio je agresivne pristupe velike brzine, simulirajući pritom mogući teroristički ili piratski napad. Po okončanju ove vježbe, kapetan DSV „Deep Explorer“ Przemek Garbacewicz izjavio je da im je ovakva vježba s NATO brodom RTOP-42 „Dubrovnik“ bila od velike koristi. „Ona je omogućila posadi ‘Deep Explorera’ izvrsnu priliku da se upozna s NATO-vim procedurama presretanja brodova, i uvježbava postupanje u sigurnosnoj krizi, u scenariju realne prijetnje“.

NATO MARCOM tom je prilikom priopćio i da je RTOP-42 „Dubrovnik“ iz sastava Hrvatske ratne mornarice bio zapovjedni brod u aktualnoj provedbi operacije FOCOPS „Sea Guardian“. U ovoj skupini, osim „Dubrovnika“, bila je još i španjolska podmornica „Mistral“ (S-73), portugalski pomorski patrolni avion P-3C, kao i AWACS zrakoplovi iz sastava NATO Zračnog zapovjedništva, te još nekoliko površinskih jedinica pod nacionalnim zapovjedništvima. Na pitanje portala Obris.org o troškovima hrvatskog sudjelovanja u ovoj operaciji na Mediteranu, MORH je odgovorio: „Za operaciju Sea Guardian u 2019. godini planirano je 7.029.320 kn“.

 

*Photo: 2. HRVCON OSG, NATO MARCOM

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.