“Sea Guardian”: RTOP “Vukovar”, ITS Espero i HMS Echo

 

Osam dana nakon što je RTOP-41 „Vukovar“ isplovio iz Splita u NATO operaciju „Sea Guardian“, počinju pristizati i prve službene vijesti o novoj patrolnoj skupini u Mediteranu. Tako su se od četvrtka (06. rujna) pa do jučer (ponedjeljak 10. rujna) priopćenjem oglasili NATO HQ, NATO Združeno pomorsko zapovjedništvo (NATO MARCOM) i Ministarstvo obrane Talijanske Republike. Prije svega, sva su ta tijela objavila sastav skupine koja je 05. rujna započela zadaće u okviru operacije „Sea Guardian“. Zapovjedni brod je, kao što smo pretpostavili, talijanski ITS ESPERO (F 576, klasa Maestrale), dok su u skupini još naš RTOP-41 „Vukovar“ i britanski HMS „Echo“ (H87, klasa Echo), kao i za sada neimenovana podmornica te određeni resursi mornaričkog zrakoplovstva iz nekoliko različitih zemalja. Ovom pomorskom skupinom zapovijeda talijanski kapetan fregate Alberto Fiorentino (zapovjednik ITS Espero).

ITS Espero, zapovjedni brod operacije “Sea Guardian”

Skupina je 07. rujna isplovila iz luke Taranto, što je zabilježio i servis Marine Traffic. U priopćenju talijanskog Ministarstva obrane kaže se da su plovila po napuštanju luke Taranto započela fazu obuke i integracije, da bi se potom zaputila u središnji Mediteran gdje provode patrolne aktivnosti pod zapovjedništvom MARCOM-a sa sjedištem u Northwoodu. Već drugog dana plovidbe, prema priopćenju MARCOM-a, zapovjedni brod ITS Espero pridružio se „negdje na Mediteranu“ zapovjednom brodu operacije „Sophia“, talijanskom ITS San Marco (L9893, klasa San Giorgio), radi razmatranja i daljnjeg unapređenja razmjene informacija između snaga u operaciji „Sea Guardian“ i „Sophia“. Za zapovjednika i posadu ITS Espero aktivnosti i zadaće u operaciji „Sophia“ nisu bile nikakva novost, budući je taj brod bio tijekom ljeta dio ove operacije.

Susret zapovjednika taktičkih skupina u operaciji “Sea Guardian” i “Sophia”

Simulacija ukrcavanja na brod snaga angažiranih u operaciji “Sea Guardian” (Photo: HMS Echo)

No susret brodova-sudionika operacije „Sea Guardian“ i zapovjednog broda u operaciji „Sophia“ bio je ujedno i dobra prilika za provođenje manevarske obuke postrojbi angažiranih u ove dvije operacije što je, čini se, posebno oduševilo posadu britanskog broda HMS Echo, koja je na službenom Twitteru objavila: „Brodovi, zrakoplov, naoružanje i bliski manevri – akcijom ispunjena prva 24 sata NATO operacije ‘Sea Guardian’“. Zanimljivo je i da britanski HMS Echo uopće nije stranac u mediteranskim vodama. Naime, početkom ove godine je to plovilo sudjelovalo u operaciji „Sophia“, a od 27. do 29. kolovoza ove godine je boravilo u Dubrovniku, gdje je gradonačelnik Mato Franković primio zapovjednika broda Matta Warrena. Osim upoznavanja grada, završne izmjene osoblja i popunjavanja zaliha, posada HMS Echo odigrala je prijateljsku nogometnu utakmicu s dubrovačkom policijom.

ITS Espero, HMS Echo i RTOP “Vukovar” – uvježbavanje po isplovljavanju iz Taranta (Photo: HMS Echo)

Nakon isplovljavanja iz zaljeva ispred Taranta, sva su plovila ugasila svoje AIS predajnike, a tek jutros RTOP „Vukovar“ ponovno ga je uključio nakon uplovljavanja u luku Augusta na istočnoj obali Sicilije.

Kretanje RTOP-41 “Vukovar” nakon isplovljavanja iz Taranta 07. rujna 2018. (Izvor: Marine Traffic)

 

*Photo: NATO MARCOM, Ministero della Difesa, Twitter/HMS Echo, Marine Traffic

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.