RTOP “Vukovar” uspješan u operaciji “Sea Guardian”

 

Nakon 3 tjedna na Mediteranu, RTOP-41 „Vukovar“ jutros je uspješno uplovio u matičnu ratnu luku Lora u Splitu i time okončao svoje sudjelovanje u NATO-operaciji „Sea Guardian“. Ukupno 33 člana posade dočekala je brojna rodbina, kao i ministar obrane Damir Krstičević, direktor GS OS RH viceadmiral Robert Hranj te zamjenik zapovjednika HRM kbb Damir Dojkić sa suradnicima. Operativno sudjelovanje u ovoj NATO-operaciji RTOP-41 „Vukovar“ okončao je u petak, 21. rujna, no već dan ranije, u četvrtak 20. rujna, brodovi koji su uz brod HRM-a sudjelovali u patrolnoj operaciji 18-4 – britanski HMS Echo i talijanski, ujedno i zapovjedni brod ITS Espero – počeli su se okupljati u talijanskoj pomorskoj bazi Taranto.

Tijekom trotjednog angažmana u operaciji „Sea Guardian“, RTOP-41 „Vukovar“ pokrivao je područje dužine od oko 180 nautičkih milja te prosječne širine 100 nautičkih milja, u prostoru zapadne obale Sicilije do obale Tunisa i prema Malti. Raketna topovnjača “Vukovar” na moru je provela ukupno 22 dana, te je preplovila preko 4.000 nautičkih milja, priopćilo je Ministarstvo obrane RH. Sljedeći na potezu je NATO, odnosno njegovo Pomorsko zapovjedništvo, koje bi sad po završetku zadaća ove pomorske skupine trebalo objaviti i rezultate – broj obavljenih kontrola drugih plovila na obuhvaćenom pomorskom prostoru.

RTOP-41 “Vukovar” južno od Malte, 14. rujna 2018. (Izvor: Marine Traffic)

Posada RTOP “Vukovar” konačno u matičnoj luci (Photo: MORH/M.Čobanović)

Hrvatske su snage, zahvaljujući maksimalnom angažmanu posade, sve zadaće provele u potpunosti i uspješno, čulo se na današnjem svečanom dočeku broda i posade. Zapovjednik 1. HRVCON NATO operacije „Sea Guardian“, kapetan korvete Nikola Bašić, osvrnuo se jutros u Lori na sudjelovanje u ovoj operaciji, istaknuvši kako su brod i posada bili u potpunosti uvježbani te spremni za izvršenje svih zadaća što su na koncu uspješno i realizirali: „Zadaća je izvršena u potpunosti, od upućivanja u područje operacije, integracije snaga, provedbe zadaća na moru i povratka u Republiku Hrvatsku. Prikazali smo uvježbanost, učinkovitost, održivost i samostalnost djelovanja u svim fazama operacije“, rekao je zapovjednik Bašić, te istaknuo kako je kontingentu dodijeljeno iznimno veliko područje odgovornosti što se u konačnici vidjelo i najvećim brojem prevaljenih milja među plovilima ove taktičke grupe.

Dogovor uoči odlaska na zadatak

Načelnik stožera i zamjenik zapovjednika HRM, kapetan bojnog broda Damir Dojkić, izjavio je da su svi u Hrvatskoj ratnoj mornarici beskrajno ponosni na brojne pozitivne reakcije i pohvale, koje su redovito stizale iz zapovjedništva pomorske komponente NATO-a u Northwoodu tijekom sudjelovanja broda HRM-a u ovoj operaciji. „Povjerenje koje je ukazano pripadnicima HRM-a, članovi 1. HRVCON-a opravdali su u pravom smislu riječi, na ponos Hrvatske vojske i naše domovine. Još jednom smo dokazali da nema tog izazova na koji hrvatski mornari ne mogu uspješno odgovoriti i ujedno se potvrdili kao neizostavan čimbenik sigurnosti na moru unutar Saveza“, zaključio je kbb Dojkić. Pohvalama su se pridružili i ministar obrane Krstičević i direktor GS OS RH viceadmiral Hranj. „Sudjelovanjem u operaciji ‘Sea Guardian’ još jednom smo pokazali da smo uvijek spremni za jačanje odnosa i suradnje s partnerima i susjedima. Ponosan sam na sve vas jer ste kao uvježbana, kvalitetna, motivirana i angažirana posada dokazali visoku kvalitetu i predanost tijekom izvršavanja svojih zadaća, i uvjeren sam da ste se vratili bogati za jedno novo neprocjenjivo iskustvo rada u međunarodnom okruženju,“ istaknuo je viceadmiral Hranj.

Dogovor uoči provedbe početne vježbe (Photo: NATO MARCOM/Twitter)

Uoči završetka djelovanja taktičke skupine na čelu s brodom ITS Espero iz sastava talijanske Ratne mornarice, NATO je objavio kratak „sirovi“ video s vježbe provedene u zaljevu ispred Taranta uoči isplovljavanja na Mediteran. Video obiluje sekvencama s brodom i posadom RTOP-41 „Vukovar“, i daje dobar uvid u aktivnosti koje je hrvatski kontingent provodio posljednja 3 tjedna u NATO-operaciji „Sea Guardian“.

———————–

———————–

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.