RTOP-42 “Dubrovnik” u NATO operaciji na Mediteranu

 

RTOP-42 „Dubrovnik“ ulazi u zadnji tjedan svog sudjelovanja u NATO operaciji „Sea Guardian“ na  Mediteranu. Planirani završetak angažmana je subota 5. studenog, a od utorka 25. listopada hrvatska raketna topovnjača ponovno je isplovila iz talijanske luke Catania prema području djelovanja na središnjem Mediteranu.

U pomorskoj operaciji „Sea Guardian“ (OSG) ovo je peta ovogodišnje patrola, poznata kao FOCOPS 22-5, i ujedno druga patrola u središnjem Mediteranu. Zapovjedni brod je turska fregata TCG Salihreis (F-246), dok sliku iz zraka osigurava portugalski patrolni zrakoplov. Skupinu još čine i partneri iz Italije, Njemačke, Grčke, Portugala, Turske i SAD, s podmornicama, patrolnim zrakoplovima i zračnim jedinicama za rano upozoravanje.

Planirano je da tijekom ove trotjedne operacije TCG Salihreis posjeti Tunis kako bi produbio partnerske odnose s tuniškom Mornaricom, te proveo vježbu s ciljem razvoja interoperabilnosti. Do sada je RTOP-42 „Dubrovnik“ dva puta imao ulogu zapovjednog broda svoje patrolne skupine, a zadnji put 2020. godine. Pred sam početak ovogodišnjeg angažmana u operaciji „Sea Guardian“, raketna topovnjača „Dubrovnik“ nakratko je sudjelovala u velikoj NATO aktivnosti „Neptune Strike 2022 2“ (NEST 22 2), predvođenom Udarnom grupom nosača George H.W.Bush (GHWBCSG). Ova se vježba provodi u Jadranskom moru, a po sutrašnjem njenom završetku nosač USS „George H.W. Bush“ (CVN-77) zaputit će se prema Splitu radi popune zaliha i odmora.

Dok Ministarstvo obrane traži od Vlade dozvolu za uplovljavanje ovog američkog nosača aviona, istodobno ne objavljuje niti riječi o aktivnostima vlastite raketne topovnjače. Zato je tu ponovno NATO zapovjedništvo Pomorskih snaga (MARCOM) koje na svojoj web-stranici redovito izvještava o aktivnostima u operaciji „Sea Guardian“ i skupini FOCOPS 22-5, sve popraćeno atraktivnim fotografijama.

Tim s RTOP-42 “Dubrovnik” u kontroli plovila na Mediteranu

 

*Photo: NATO MARCOM

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.