RTOP-42 u aktivnosti “Neptune Strike”, MORH ni riječi

 

U četvrtak, 13. listopada, RTOP-42 „Dubrovnik“ svečano je ispraćen u NATO operaciju „Sea Guardian“. Na svečanosti u luci Lora 6. HRVCON s 32 člana posade ispratili su načelnik GS OS RH admiral Robert Hranj, zapovjednik HRM kontraadmiral Ivo Raffanelli, savjetnik ministra obrane general Perica Turalija, pročelnik Vojnog ureda Predsjednika RH kontraadmiral Predrag Stipanović te zapovjednik Zapovjedno operativnog središta general Ivan Turkalj. Admiral Hranj poručio im je: „Od vas očekujem da budete profesionalni i motivirani te oprezni. Budite dobri ambasadori naše domovine, budite dobri predstavnici Oružanih snaga i Hrvatske ratne mornarice, dokažite da pripadate grani koja je dobro uvježbana i pripremljena za takve zadaće, pokažite da ste profesionalci na koje se ostale saveznice mogu uvijek osloniti“. Zapovjednik HRM-a Raffanelli je podsjetio da je raketnoj topovnjači „Dubrovnik“ ovo četvrti angažman u NATO operaciji na Mediteranu, dok je zapovjednik 6. HRVCON-a, kapetan korvete Stanko Mašković, podsjetio da su njihovi prethodnici, iz ranijih rotacija, dobivali pohvale iz samog vrha NATO-a.

USS Leyte Gulf (CG 55) i RTOP-42 “Dubrovnik” (Photo: U.S. Navy/Stuart Posada)

Pri izlasku iz Jadrana, RTOP-42 „Dubrovnik“ imao je posebnu priliku nakratko sudjelovati u NATO aktivnosti „Neptune Strike 2022.2“ (NEST 22.2). Središnji dio vježbe NEST 22.2 činila je Udarna grupa nosača George H.W. Bush (George H.W. Bush Carrier Strike Group – GHWBCSG), koja je u Sredozemno more stigla u kolovozu na planirano raspoređivanje u području operacija američkih Mornaričkih snaga Europa-Africa (U.S. Naval Forces Europe-Africa), angažirana od strane Šeste flote za obranu interesa SAD-a, saveznika i partnera.

Upravo u tom dijelu zabilježen je i doprinos 6. HRVCON-a i raketne topovnjače RTOP-42 „Dubrovnik“, koji su u petak, 14. listopada, nakratko proveli dio vježbe i plovidbe u sklopu Udarne skupine GHWBCSG. „NATO saveznici koriste svaku priliku za zajedničku obuku i usavršavanje taktika, tehnika i procedura kako bismo mogli djelovati kao cjelina. Neptune Strike pruža priliku za testiranje i provjeru interoperabilnosti Udarne grupe nosača i drugih savezničkih jedinica. USS Leyte Gukf CG-55 plovio je s hrvatskim raketnim brodom Dubrovnik (RTOP 42) tijekom aktivnosti nadzora Neptune Strike 22.2 (NEST 22.2) pod vodstvom NATO-a, u Jadranskom moru 14. listopada 2022.“, ponosno je zabilježila press-služba američkih Pomorskih snaga Europa-Afrika, odnosno američke Šeste flote. Dapače, o toj zajedničkoj plovidbi izradili su i prigodnu grafičku opremu fotografije s plovidbe, dok istodobno Ministarstvo obrane RH o svemu tome nije reklo ni riječi.

NEST 22.2 prirodna je evolucija NATO-ve mogućnosti integracije vrhunskih pomorskih ratnih sposobnosti udarne grupe nosača za podršku obrani Saveza u Europi. Osim Hrvatske i SAD-a, u aktivnostima NEST 22.2 sudjeluju i Albanija, Kanada, Finska, Francuska, Njemačka, Grčka, Mađarska, Italija, Litva, Sjeverna Makedonija, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija, Švedska i UK.

Nakon kratkog sudjelovanja u NEST 22.2, RTOP-42 „Dubrovnik“ nastavio je plovidbu prema talijanskoj luci Catania, kako bi formalno započeo sa sudjelovanjem u NATO operaciji „Sea Guardian“. Kao i do sada, hrvatsko sudjelovanje u ovoj mediteranskoj operaciji NATO-a planirano je na 3 tjedna – do 5. studenog, te je i ovoga puta riječ o provedbi zadaća u dijelu operacije pod nazivom „FOCUS OPERATION 22-5“ (FOCOPS 22-5), koje se odnose na stvaranje cjelovite pomorske situacijske slike u cilju osiguranja zajedničke sigurnosti u području središnjeg Mediterana. Službeni početak sudjelovanja 6. HRVCON-a u „Sea Guardianu“ je datumiran na 16. listopada, a već 2 dana kasnije, 18. Listopada, RTOP-42 isplovio je u područje zadaće na Mediteranu.

Dok NATO i američka Šesta flota uzimaju upravo Hrvatsku, Hrvatsku ratnu mornaricu i raketnu topovnjaču „Dubrovnik“ kao primjer predanog saveznika, Ministarstvu obrane RH važnije je ne objaviti ništa što bi poremetilo broj vijesti i fotografija ministra obrane Banožića na naslovnici službene web-stranice. Ovo je već drugi primjer ovoga tjedna (Politico.eu kao izvor informacije kako je RH spremna kod sebe obučavati ukrajinske vojnike), a da se o hrvatskim aktivnostima i planovima na međunarodnoj obrambenoj sceni saznaje isključivo iz međunarodnih izvora, što ne samo da pokazuje MORH-ov prezir prema pripadnicima OS RH koji časno i na ponos hrvatskih građana obavljaju svoje zadaće, već postavlja i pitanje smisla postojanja MORH-ove službe za odnose s javnošću.

 

*Photo: HRM/D.Mišić, U.S. Navy/Mass Communication Specialist 2nd Class Stuart Posada

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.