“Sea Guardian”: RTOP-42 zapovjedni brod

 

U četvrtak, 3. rujna 2020. godine, praćen zvukom sirena, iz luke u splitskoj Lori isplovio je put NATO operacije potpore miru “Sea Guardian” brod Hrvatske ratne mornarice RTOP-42 “Dubrovnik”. Ovo plovilo, zajedno sa svojih 32 člana posade, sačinjava 3. hrvatski kontingent u ovoj NATO aktivnosti na Sredozemlju. “Dubrovnik” je treće plovilo HRM-a koje u dijelu operacije naziva FOCUS OPERATION (FOCOPS) provodi neborbene zadaće, a ujedno će tijekom svog trotjednog angažmana u operaciji “Sea Guardian” biti i zapovjedni brod aktualne FOCOPS skupine. Do sada su na takvom poslu stvaranja cjelovite pomorske situacijske slike (bitne za odvraćanje mogućih ugroza) iz redova Flote HRM-a bili RTOP-41 “Vukovar” (od 5. do 21. rujna 2018.) i sam RTOP-42 “Dubrovnik” (od 30. kolovoza do 17. rujna 2019. godine).

Na odlasku iz okrilja vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba”, brod i njegovu posadu pozdravio je kontraadmiral Ivo Raffanelli, aktualni zapovjednik HRM-a, koji ih je ujedno i pohvalio što su se za ovu zahtjevnu operaciju uspjeli pripremiti u okolnostima epidemije bolesti COVID-19.

Sudjelovanjem u operaciji Hrvatska ratna mornarica daje svoj doprinos zajedništvu i jedinstvu država članica NATO-a te sudjeluje u demonstraciji jedinstvene, praktične i neposredne odlučnosti NATO-a u zaštiti i obrani saveznika. Time naša mornarica i naše Oružane snage još jednom pokazuju da je Republika Hrvatska odana članica NATO-a na koju partneri i saveznici u svakom trenutku mogu računati”,

istaknuo je kontraadmiral Raffanelli, dok su riječ dobili i kapetan korvete Marinko Majić (zapovjednik kontingenta), te poručnik bojnog broda Ante Uljević, zapovjednik hrvatske raketne topovnjače RTOP-42 “Dubrovnik”. Pri tome treba istaknuti i da je zapovjedniku Uljeviću ovo ukupno treći put da odlazi u NATO operaciju “Sea Guardian”.

Iako je iz Splita u misiju RTOP-42 “Dubrovnik” krenuo prije podneva 3. rujna, NATO Savezničko pomorsko zapovjedništvo (Allied Maritime Command) objavilo je da on od 2. rujna obavlja i funkciju zapovjednog broda aktualne FOCOPS skupine. Ukupni zapovjednik skupine je upravo kk Marinko Majić, zapovjednik HRVCON-a čija je biografija objavljena i na web-stranici NATO Savezničkog pomorskog zapovjedništva. Prema njihovim navodima, kraj ovog trotjednog hrvatskog angažmana u operaciji “Sea Guardian” trebao bi biti 22. rujna ove godine.

Nažalost, OS RH nisu našle za shodno objaviti ovu, za HRM ipak važnu vijest – ona se, valjda, nije uspjela probiti među svim ceremonijalno-protokolarnim priopćenjima koja se objavljuju gotovo na dnevnoj bazi.

HMS Trent prije puta u Mediteran (Photo: Royal Navy)

Dodajno još i da ova FOCOPS skupina ima još jednu posebnost – u sastavu skupine pod zapovjedništvom kk Marinka Majića je i britanski HMS Trent (P224), kojem je ovo prvi prekomorski angažman. HMS Trent isporučen je britanskoj Kraljevskoj mornarici u prosincu 2019. godine, da bi 3. kolovoza ove godine bio zaprimljen u punu operativnu uporabu. Samo par sati nakon toga, HMS Trent napustio je Pomorsku bazu u Portsmouthu, uputio se prema Gibraltaru, i potom u Mediteran u kojem će patrolirati pod okriljem NATO operacije “Sea Guardian”. Time je HMS Trent prešao najbrži put od zaprimanja u službu do izvršenja zadaće u NATO operaciji u međunarodnim vodama koji bilježi britanska Royal Navy.

 

Photo: Royal Navy, MORH/M. Čobanović

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.