Vratio se 4. HRVCON iz NATO operacije “Sea Guardian”

 

Raketna topovnjača RTOP-42 “Dubrovnik” s 32 člana posade vratila se u četvrtak, 1. travnja 2021. godine, s Mediterana, gdje je od 12. do 29. ožujka sudjelovala u NATO vođenoj operacije “Sea Guardian”. Ovaj inače 4. hrvatski kontingent u toj aktivnosti, sudjelovao je u dijelu operacije zvanom Focused Operation-2 (FOCOPS-2), dok je sam RTOP “Dubrovnik” ondje bio u sastavu borbene taktičke skupine na čelu sa zapovjednim brodom “Salamis” (F-455) iz sastava Ratne mornarice Helenske Republike.

Na sidrištu vojarne “Admiral flote Sveto Letica-Barba” u Splitu pripadnike 4. HRVCON-a dočekao je komodor Damir Dojkić, načelnik stožera i zamjenik zapovjednika Hrvatske ratne mornarice, koji je čestitao pripadnicima kontingenta na uspješno provedenoj zadaći:

“Još jednom pokazali smo što znamo i što možemo, za što smo sposobni i koliko smo učinkoviti. Također, potvrdili smo da je Republika Hrvatska vjerodostojna članica NATO-a na koju partneri i saveznici mogu računati. Svima, uključujući i trojicu djelatnika HRM-a koji su sve vrijeme održavali vezu s brodom i Zapovjedništvom pomorskih snaga u Northwoodu, još jednom zahvaljujem na iznimnom trudu i zalaganju”.

I zapovjednik MARCOM-a (Allied Maritime Command), viceadmiral Keith Blount, kako je prenio komodor Dojkić, čestitao je posadi RTOP-a “Dubrovnik” na iznimno uspješnom doprinosu provedbi operacije, što je istaknuo i tijekom godišnje konferencije zapovjednika pomorskih snaga NATO članica. Svim ovim zahvalama i čestitkama pridružio se i zapovjednik 4. HRVCON-a, kapetan korvete Nikola Kuvačić:

“U okolnostima zahtjevnim samima po sebi, potom zbog aktualne pandemije, no posebno zbog otežanih vremenskih uvjeta, iskazali ste profesionalnost, psihofizičku spremnost i predanost svom pozivu i zadaćama”.

Ako se sudi prema raznim pomorskim “trackerima”, RTOP-42 “Dubrovnik” i nije se baš pretjerano naplovio u ovoj operaciji. Većinu vremena je, kako izgleda, proveo ispred talijanske luke Augusta, uz povremenu obuku i vježbu s ostalim sudionicima ove NATO operacije. No i bez neke velike plovidbe, NATO MARCOM objavio je nekoliko atraktivnih fotografija  s grčkim i hrvatskim sudionicima operacije “Sea Guardian”.

*Photo: HRM/M.Siriščević, NATO MARCOM

 

 


 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.