“Osmice” na putu za Ukrajinu!

 

Rano jutros na istoku Zagreba mogla se vidjeti formacija od 9 helikoptera kako leti u pravcu sjever-sjeverozapad. Kako neslužbeno saznajemo, radi se o helikopterima Mi-8 koji su donedavno bili u sastavu Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, a klasificiranom odlukom Vlade RH donirani su ratom zahvaćenoj Ukrajini.

Od izuzimanja iz HRZ-a, “osmice” su stajale u Zrakoplovno-tehničkom centru (ZTC) u Velikoj Gorici kako bi se na njima obavili nužni radovi, uključujući i skidanje hrvatskih oznaka. Tijekom tog vremena trebali su se dogovoriti i detalji isporuke u Ukrajinu – ranije se već govorilo da će dio helikoptera samostalno odletjeti, dok će preostali broj letjelica otići savezničkim transportom do Poljske.

Ministar obrane RH Mario Banožić tek je krajem ožujka, prilikom posjeta Odesi, izričito priznao kako će Hrvatska Ukrajini donirati helikoptere Mi-8.

Dok se po društvenim mrežama šire amaterske snimke dojučerašnjih hrvatskih helikoptera na njihovom posljednjem letu u Hrvatskoj, Ministarstvo obrane RH o tome još nije reklo ni slova.

Hrvatskim “osmicama” u Ukrajini želimo što duži radni vijek!

Stranica “Policija zaustavlja – Krapinsko zagorska županija” objavila je na Facebooku sliku helikoptera Mi-8 u preletu iznad Konjšćine.

Uskoro opširnije …

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.