BREAKING NEWS – RH kupuje dodatne Black Hawk helikoptere!

 

Nakon saznanja da je u Sjedinjenim Američkim Državama u kongresni postupak poslana dokumentacija za pribavljanje dva helikoptera UH-60M za Hrvatsku, prvi je dojam bio kako se tu radi o praktičnoj provedbi već više puta spominjane američke donacije ovakvih helikoptera. I sami smo upali u takvu zabludu, a nakon dodatne konfuzije pokrenuli smo temeljitu provjeru.

Kako saznajemo iz američkih službenih izvora, ovaj posao postavljen u okvire programa Foreign Military Sales (FMS) zapravo je nešto sasvim drugo. Naime, radi se o početku hrvatske kupovine dodatnih helikoptera UH-60 od SAD-a, nastavno na početnu donaciju dvije takve letjelice. I dok bi prva dva donirana helikoptera trebala biti u konfiguraciji za specijalne snage, u ovom novome poslu radi se o dva Black Hawk helikoptera standardne konfguracije, koje prati i komplet opreme te dijelova potreban za redovito održavanje njihove eskadrile kod korisnika. Ukupna procijenjena vrijednost čitavog ovog dodatnog helikopterskog paketa iznosi 115 milijuna USD.

Dok je cijena prva dva UH-60M helikoptera (donacija, u konfiguraciji za specijalne snage) bila oko 53,2 milijuna USD – što u potpunosti doniraju SAD – cijena ova dodatna dva UH-60M helikoptera koje Hrvatska naknadno namjerava kupiti navodno iznosi oko 38 milijuna USD (ili oko 254.326.590 HRK). Prema tome, ostatak paketa koji se spominje u priopćenju američke Agencije za obrambeno-sigurnosnu suradnju (DSCA) odnosi se na paket prateće opreme i dijelova – tzv. “Sustainment package”. Njegova cijena, dakle, prema službenim procjenama iz SAD, iznosi oko 77 milijuna USD (ili oko 515.345.985 HRK). Ovo je bitno širi komplet takve opreme od seta rezervnih dijelova i manje opreme koji je završio uključen u prethodne razgovore o donaciji Black Hawk helikoptera za RH, kada se u ovu svrhu spominjalo iznos od samo oko 250 tisuća USD, dodan na osnovnu vrijednost američke donacije helikoptera.

Američki izvori napominju da je Hrvatska zahtjev za kupovinu dodatna dva UH-60M helikoptera prema SAD uputila u srpnju ove godine. Riječ je o nadogradnji flote od početna dva donirana takva helikoptera, s idejom da se postupno dođe do 10 ovakvih letjelica u rukama Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Imajući u vidu cijenu od oko 769,7 milijuna HRK (oko 115 milijuna USD) koje ćemo u dogledno vrijeme platiti za dokup ove dvije letjelice (s onda barem još tri takve kvote za buduće dokupe helikoptera, do planiranih 10) – tu najednom govorimo prvo o iznosu od oko 770 milijuna kuna, plus onda još možda i dodatnih između 763 milijuna ili 1,02 milijarde kuna za tu svrhu u idućem razdoblju (za dodatnih 6 ili 8 takvih helikoptera, u osnovnoj konfiguraciji i bez skupe prateće opreme te dijelova koji su sada uključeni u cijenu paketa). Gledajući ovu kategoriju rashoda (potencijalno između 1,5 i 1,79 milijardi HRK), najednom nije čudno da se pitanje ikakve odluke o borbenim zrakoplovima posljednjih mjeseci tako anemično oteže između Vlade, Ministarstva obrane i Međuresornoga povjerenstva koje se ne usudi stati pred kamere novinara.

Cijeli ovaj posao s nabavom dodatnih UH-60M – o kojem do noćas Hrvatska nije čula ni riječi – Ministarstvo obrane RH tek treba predstaviti i pred saborskim Odborom za obranu, koji bi prema Zakonu o obrani svoje miljenje trebao dati PRIJE pokretanja posla. Kako saznajemo, za oko 15 dana bi trebala iz SAD u Hrvatsku stići i službena te konkretna cijena (LOA) ove željene kupovine dva dodatna Black Hawk helikoptera, nakon čega je i stvarno krajnje vrijeme da obrambeni resor RH po ovome pitanju krene u saborsku proceduru…

 

Content Protected Using Blog Protector By: PcDrome.